Хоча багато хто вважає, що сир не призначений для заморожування, тверді сорти, такі як пармезан, чеддер або грана падано, чудово переносять цей процес. Адже заморожування твердого сиру — відмінний спосіб оптимізувати його використання та продовжити термін зберігання. Сир може провести в морозильній камері до півроку, не втрачаючи при цьому значної частини смаку. Крім того, заморожений продукт легко натерти на тертці, що значно спрощує приготування різних страв.
Як правильно заморозити твердий сир
Перед тим, як відправити сир на зберігання в морозилку, його необхідно підготувати. Якщо ви плануєте використовувати цей продукт для приготування страв, де потрібен тертий сир, натріть його перед заморожуванням. Для цілих шматків достатньо нарізати на порції бажаного розміру.
Щільно упакуйте сир у вакуумні пакети або звичайні пакети з застібкою. Для додаткового захисту від обвітрювання, можна обернути шматки харчовою плівкою або фольгою. І не забудьте підписати кожен пакет, вказавши вид сиру та дату заморожування. Це допоможе вам легко орієнтуватися серед заготовок і використовувати сир максимально свіжим. А щоб придбати улюблений продукт вигідно, радимо перед походом у супермаркет ознайомитися з актуальними акціями на твердий сир.
Заморожування:
Щоб зберегти всі корисні властивості сиру, важливо дотримуватися оптимальної температури в морозильній камері — близько 18 градусів морозу. Крім того, для запобігання обмерзання та утворення кристалів льоду, пакети з сиром слід розміщувати так, щоб вони не стикалися один з одним і мали вільний доступ повітря.
Вас також зацікавить:
Який сир не зашкодить здоров’ю: поєднання смаку та користі
Сири різних країн: особливості смаку та умови зберігання
Розморожування та використання
Найкращий спосіб розморозити сир — повільно, в холодильнику. За кілька годин він повністю відтане, зберігши при цьому свою ніжну текстуру і насичений смак. Розморожений сир стане відмінним доповненням до піци, пасти, салатів або соусів.
Які сорти сиру найкраще підходять для заморожування
Практично всі тверді сорти сиру можна заморожувати: пармезан, чеддер, грана падано, пекорино, емменталь та інші. М’які сири можуть втратити свою текстуру після розморожування, тому їх краще не заморожувати.
Розморожений сир не рекомендується заморожувати повторно, оскільки це може негативно вплинути на його смак і текстуру.
Заморожування твердого сиру — простий і зручний спосіб збільшити термін його зберігання та завжди мати під рукою цей корисний і смачний продукт. Раніше ми розповідали, як правильно вибрати сир з пліснявою, знайомимо з різноманіттям видів та смаків, а також ділимося секретами дегустації та зберігання.