Хоча обидві солі надають нашим стравам той самий солоний смак, вони мають досить різні походження та склад, що впливає на їхню якість та навіть на те, як вони впливають на наше здоров’я.
Звідки береться сіль
Морська сіль видобувається шляхом випарювання морської води. У процесі випаровування крім основного компонента — хлориду натрію — у солі залишається безліч інших мінералів: магній, калій, кальцій, залізо та багато інших. Саме цей багатий мінеральний склад і відрізняє морську сіль від звичайної.
Звичайна (кам’яна) сіль добувається із соляних родовищ, які утворилися мільйони років тому в результаті висихання давніх морів. Проходячи через геологічні процеси, така сіль зазвичай має менший вміст мінералів, ніж морська. Крім того, для додання їй сипучості та покращення зовнішнього вигляду часто додають антиспікаючі добавки. А порівняти ціни на сіль та знайти найкращі пропозиції в українських супермаркетах свого міста ви можете за допомогою сервісу порівняння цін GoToShop.
Чим відрізняється смак
Морська сіль, завдяки багатому вмісту мінералів, має набагато складніший і цікавіший смак, ніж звичайна. Її смакові відтінки можуть варіюватися від ледь помітної гіркуватості до легких металевих ноток, залежно від регіону видобутку. На відміну від неї, смак звичайної солі більш однорідний і виражено солоний, оскільки в ній майже відсутні інші мінерали. Зважайте на це, коли будете згадувати, яку сіль обрати до кожної страви.
Яка сіль корисніша
Через більший вміст мінералів, морська сіль вважається більш корисною. Ці мінерали беруть участь у багатьох важливих процесах в організмі, таких як регуляція кров’яного тиску, зміцнення кісток, поліпшення роботи нервової системи. Хоча звичайна сіль також необхідна для організму, надмірне її споживання може призвести до підвищення артеріального тиску та інших проблем зі здоров’ям.
Вас також зацікавить:
Що таке кошерна сіль та чим вона відрізняється від звичайної
Квасимо капусту правильно: секрети вибору солі
Як вибрати сіль
Вибираючи сіль, зверніть увагу на кілька важливих факторів. По-перше, склад: віддавайте перевагу солі без штучних добавок, з максимальним вмістом природних мінералів. По-друге, помел: для випічки краще використовувати дрібну сіль, а для м’яса — крупнішу. І, нарешті, смак: не бійтеся експериментувати та пробувати різні види солі, щоб знайти ідеальний варіант саме для ваших страв.
Морська сіль і звичайна сіль — це два різних продукти з різними властивостями. Вибір між ними залежить від ваших особистих переваг та цілей. Якщо ви хочете збагатити свій раціон мінералами та отримати більш насичений смак, то морська сіль — це відмінний вибір. Однак, пам’ятайте, що будь-яку сіль слід вживати в помірних кількостях. Раніше ми розповідали, як боротися з відсирілою сіллю: чому вона відсиріває, як її просушити, правильно зберігати і використовувати в побуті.