Холодець з риби — нестандартний, але дуже смачний варіант традиційної страви. Багато хто звик до холодцю зі свинини чи яловичини, але рибний холодець може стати справжнім кулінарним відкриттям.
На відміну від м’яса, риба містить менше колагену, який відповідає за желювання. Тому, щоб рибний холодець застиг, необхідно додати деякі інгредієнти, які допоможуть утворити желе. А щоб придбати продукти за найкращою ціною, радимо переглянути акції на свіжу та заморожену рибу в українських супермаркетах.
Яку рибу вибрати
Для приготування смачного рибного холодцю найкраще підійде жирна риба, така як лосось, сьомга чи форель, оскільки їхнє м’ясо містить достатню кількість природного желатину, необхідного для застигання. Також варто звернути увагу на рибу з головою та плавниками, адже ці частини багаті на колаген і значно посилять желюючі властивості бульйону. Традиційно для рибного холодцю використовують річкову рибу, як-от короп, товстолоб чи сом.
Вас також зацікавить:
Як засолити червону рибу вдома: практичні рекомендації
5 риб, які допоможуть вам прожити довше та здоровіше
Нюанси приготування рибного холодцю
Щоб рибний холодець вийшов дійсно смачним і прозорим, варто додати до нього овочі, такі як морква, цибуля та петрушка — вони не лише покращать смак, а й наситять бульйон вітамінами. Для того, щоб холодець точно застиг, можна додати харчовий желатин. Його кількість залежить від рецепту та кількості бульйону.
Для аромату використовуйте лавровий лист, чорний перець горошком та кріп. Під час варіння обов’язково знімайте піну, щоб бульйон був прозорим. Після варіння бульйон слід процідити та залити ним шматочки риби. Для застигання поставте форму з холодцем у холодильник на кілька годин.
Як готувати рибний холодець
Спочатку рибу необхідно розрізати на порційні шматки, а овочі — очистити та нарізати великими шматками. Дізнайтеся, як почистити рибу від луски легко та просто, щоб зекономити власний час та зусилля. Після цього всі інгредієнти складаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо до готовності риби. Готовий бульйон проціджуємо, додаємо желатин і ретельно розмішуємо. Потім шматочки риби розкладаємо по формах і заливаємо бульйоном. Залишається лише поставити форми в холодильник до повного застигання холодцю.
Рибний холодець багатий на білок, вітаміни і мінерали. Спробуйте приготувати його за різними рецептами і виберіть свій улюблений! Раніше ми розповідали простий і смачний спосіб заготовити рибу на зиму. Дізнайтеся, як приготувати в домашніх умовах ароматну тушонку з риби, моркви та цибулі, яка стане чудовим доповненням до будь-якої страви.