Авокадо — улюблений багатьма поживний фрукт. Їсти авокадо щодня — це не просто смачно, а й корисно для здоров’я завдяки високому вмісту корисних жирів, вітамінів та мінералів. Проте, часто буває складно вибрати саме стиглий плід в магазині. Занадто твердий буде несмачним та незручним у приготуванні, а перезрілий — втратить свою текстуру та смак. Сьогодні ми розкриваємо секрети, як вибрати ідеальне авокадо, щоб завжди насолоджувалися його ніжним смаком.
Як вибрати стигле авокадо
Перевірка на дотик:
Найпростіший спосіб визначити стиглість авокадо — злегка натиснути на нього. При цьому важливо пам’ятати, що стиглий плід піддається легкому натисканню, але на ньому не залишається глибоких вм’ятин; він має бути пружним, але не твердим, як камінь. Натомість нестигле авокадо тверде на дотик і практично не прогинається під пальцями.
Якщо ж після натискання залишаються глибокі вм’ятини, це свідчить про те, що плід перезрілий, він може бути занадто м’яким або навіть кашоподібним. Щоб не пошкодити плід, важливо натискати на нього обережно, використовуючи всю долоню, а не тільки кінчики пальців. А щоб придбати улюблений корисний продукт з вигодою для гаманця, радимо переглянути акції на авокадо в українських супермаркетах.
Вас також зацікавить:
З чим їсти авокадо: як обрати ідеальне поєднання
Куди покласти авокадо, щоб воно достигло: лайфхак
Огляд плодоніжки:
Окрім перевірки на дотик, важливим індикатором стиглості авокадо є стан плодоніжки, або ж «хвостика». У стиглого плоду плодоніжка легко відділяється або ж її вже може не бути, а колір під нею буде жовто-зелений або солом’яний. Натомість, якщо плодоніжка відділяється з зусиллям, а під нею видніється зелений колір, це свідчить про те, що авокадо ще не дозрів. І навпаки, коли плодоніжка відпадає дуже легко, а колір під нею темно-коричневий або сірий, це явна ознака перезрілого плоду.
Колір шкірки:
Колір шкірки авокадо може значно відрізнятися залежно від сорту, хоча існують загальні тенденції. Наприклад, стиглі плоди найпоширенішого сорту Хаас зазвичай мають темно-зелену або майже чорну шкірку, тоді як інші сорти можуть залишатися світло-зеленими навіть після повного дозрівання.
Проте, важливо пам’ятати, що колір шкірки не завжди є надійним критерієм стиглості, особливо якщо ви маєте справу з сортами, відмінними від Хаас. Тому, окрім кольору, варто ретельно оглянути плід на наявність пошкоджень: слід уникати авокадо з тріщинами, вм’ятинами, темними плямами або іншими дефектами на шкірці, адже це може свідчити про перезрілість або навіть початок процесу гниття.
Вибір стиглого авокадо — досить просте завдання, якщо знати кілька правил. Дотримуючись наших порад, ви завжди зможете насолоджуватися смачним та корисним авокадо. Раніше ми розповідали, як зберегти авокадо свіжим та смачним після розрізання, використовуючи різні методи.