Close the fixed Barcode

Корисні властивості моркви, про які мало хто знає, та як її обрати

На що потрібно звернути увагу під час вибору моркви, щоб отримати всю користь від цього овочу

Корисні властивості моркви, про які мало хто знає, та як її обрати
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Морква — це не просто овоч, з неї господині можуть приготувати багато смачних страв, від супу до котлет та тортів. А ще вона корисна для зору і серця, може боротися з раком і сповільнити старіння. Цей коренеплід містить багато мінералів і вітамінів, що дуже корисно для нашого організму. Але важливо вибирати правильну моркву, щоб вона залишалася корисною і солодкою протягом тривалого часу зберігання.

Журналісти GoToShop розкажуть, як правильно обирати моркву та яку користь вона приносить організму.

Як обрати моркву, щоб не прогадати

Форма

Одразу, на що слід звертати увагу, — так це на форму моркви. Вона може бути овальною, циліндричною, конічною. Але не хвилюйтеся, форма не впливає на її смак.

Розмір і вага — не менш важливі

Ідеальна вага для моркви — 150 г, при цьому її довжина має складати приблизно 15 см, а діаметр найширшої частини — 3-4 см.

Якщо морква важче (250 г), а в довжину понад 20 см, знайте, вона буде твердішою, її складніше готувати.

Морква, яка менша за 7 см, може бути недозрілою і містити менше вітамінів.

Колір овочу багато чого вам розкаже

Не забувайте дивитися на колір. При виборі моркви намагайтеся віддавати перевагу плодам яскраво-помаранчевого кольору. Вони містять більше каротину, тому краще обирати саме такі. Чим нижче вміст цієї речовини, тим блідішою буде морква.

Найсоковитіші морквини — товсті, не довше 15 см, темно-помаранчеві. Їх маринують, кладуть в салати і овочеві рагу, їдять сирими і отримують з них сік. В яскраво-помаранчевих коренеплодах з довгим хвостиком соку набагато менше. Вони більше підходять для морквяних котлет і запіканок, щоб страви краще тримали форму.

Якщо хочете дізнатися, наскільки морква соковита, просто пошкребіть її нігтем. Якщо виділяється багато соку, це означає, що морква соковита. Тонша морква зазвичай солодша.

Бадилля також не залиште поза увагою

Свіжість морквини можна визначити за ямочкою від бадилля. Якщо ямочка зелена — це добрий знак, це означає, що морква свіжа. Але якщо ямочка коричнева і суха, це може свідчити про несвіжість моркви. Багато бадилля може означати, що серцевина моркви велика, що робить її менш корисною і твердою.

Корисні властивості моркви, про які знають не всі

Переваги моркви: 

  • підтримка здоров’я серця, 

  • боротьба з раком;

  • запобігання старінню.

Чи не кожен з нас знає ще з дитинства, що морква корисна для очей і зорової системи. Однак цей помаранчевий корінь має інші цілющі властивості, про які не всі знають. Завдяки вмісту калію, фосфору, магнію, йоду, кальцію, а також вітамінів A, B3, E, K, фолатів, каротиноїдів та антиоксидантів, морква є одним з тих продуктів, які корисно вживати щодня.

Не тільки для зору

Недостатній прийом вітаміну A часто приводить до проблем зору у дітей та вікової дегенерації жовтої плями на сітківці. Навіть куряча сліпота може бути наслідком дефіциту цього вітаміну. Щоденна норма вітаміну A для дорослих міститься в 200 грамах моркви. Лютеїн і зеаксантин, також присутні у моркві, захищають сітківку та кришталик.

Захищає шкіру від сонячних променів

Морква у своєму складі має антиоксиданти та каротиноїди — речовини, які захищають шкіру від шкідливих сонячних променів та допомагають швидше загоїтися при опіках.

Допомагає схудненню

Щоб схуднути, потрібна клітковина, — вона необхідна насамперед для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. А її достатньо в моркві.

Щоб знизити денне споживання калорій, використовуйте моркву для перекушування.

Профілактика від раку

Каротиноїди в моркві є сильними антиоксидантами, які зменшують кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження показали, що морква може знизити ризик розвитку раку легенів, молочних залоз і товстої кишки.

Регулює артеріальний тиск

Морква містить багато калію, який балансує рівень натрію та допомагає виводити його надлишки з організму. Це допомагає знизити навантаження на серце та підтримує нормальний кров’яний тиск.

Сприяє здоров'ю зубів

Вживання сирої моркви є ефективним механічним очищенням зубів. Крім того, вона стимулює виділення слини, яка має лужне середовище, що допомагає боротися з кислотоутворюючими бактеріями в роті.

Зміцнює волосся та нігті

Морква містить бета-каротин, який зміцнює волосся та нігті.

Запобігає передчасному старінню

Антиоксиданти, які у великій кількості містяться в моркві, допомагають запобігти появі зморшок, роблять шкіру більш пружною та запобігають іншим ознакам старіння.

Важливість моркви для чоловіків

Морква в сирому вигляді допомагає ендокринній системі виробляти тестостерон, що є важливим для чоловічого здоров’я. Для підтримки оптимального рівня тестостерону в організмі, потрібно приблизно 200-300 грамів моркви на день, що відповідає одній середній морквині.

Хто повинен обмежити споживання моркви

Більшості людей морква буде корисною, але у деяких вона може спричинити метеоризм. Вагітним жінкам варто бути обережними з морквою, оскільки зайве споживання вітаміну А може викликати вроджені вади у плода.

Порівнюйте ціни на моркву завдяки сервісу від Gotoshop та купуйте корисний овоч вигідно.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму