Святвечір — це особливий час, коли родина збирається за одним столом, щоб відзначити переддень Різдва Христового. Створення теплої та святкової атмосфери за столом відіграє важливу роль у цьому чарівному вечорі. Ось кілька порад, як оформити стіл на Святвечір, щоб він став справжнім серцем вашого дому.
Як оформити стіл на Святвечір
Традиційні символи:
Серцем святкового столу на Святвечір є дідух — сніп з жита або пшениці, що символізує добробут, щедрий урожай та нерозривний зв’язок з пращурами. Його почесне місце — на покуті або ж у центрі столу. Під білу скатертину, натомість, кладуть запашне сіно чи солому, нагадуючи про народження Ісуса в скромних яслах. А для захисту від нечистої сили по кутах столу розкладають духмяні зубчики часнику.
Скатертина та серветки:
Для створення атмосфери чистоти та світла на святковому столі використовують білу скатертину, яка також може бути замінена на вишиту з традиційними українськими орнаментами, що додасть особливого колориту. Доповнюють сервірування лляними серветками, адже натуральні тканини завжди додають столу елегантності та затишку. Щоб придбати необхідні товари до свята та привабливими цінами, перегляньте акції на скатертини в магазинах свого міста.
Свічки:
Свічки на святковому столі символізують світло та надію, тому можна розмістити як одну велику свічку, що стане центральним елементом, так і кілька маленьких, рівномірно розподілених по столу. Особливу атмосферу створять натуральні свічки з воску, які, окрім символічного значення, наповнять дім приємним, затишним ароматом.
Вас також зацікавить:
Традиційна кутя: як правильно вибрати пшеницю для святкової страви
Як правильно підготувати смачний мак для куті
Декор та прикраси:
До створення святкової атмосфери на столі долучаються не лише традиційні символи, але й елементи декору, що додають затишку та краси. Зокрема, ялинкові гілочки та шишки наповнять оселю святковим настроєм та приємним ароматом хвої, а сушені фрукти та горіхи стануть не тільки смачним частуванням, але й чудовими елементами декору, які можна розкласти на тарілках або між стравами. Доповнять цю картину вишиті рушники, якими можна прикрасити як сам стіл, так і стіну поруч, додавши традиційного українського колориту.
12 страв:
Крім естетичної насолоди від святково оформленого столу, особливу увагу слід приділити стравам. Традиційно на Святвечір готують 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Кожна страва має своє значення та символіку.
Поруч зі святковими наїдками, символом духовності та благословення стане ікона, розміщена на столі або поруч з ним, що додасть вечору особливої урочистості. В цей вечір родина згадує і про тих, кого вже немає поруч, тому за давньою традицією на столі ставлять додаткову тарілку та ложку, як знак пам’яті та шани до померлих членів родини.
Створення атмосфери:
Щоб створити справжню атмосферу Святвечора, перед початком вечері запаліть свічки, які наповнять простір теплим та затишним світлом. Доповніть цю чарівну атмосферу тихою музикою, нехай то будуть святкові колядки чи спокійна класична музика, що додасть вечору особливого настрою. І найголовніше — запросіть усю родину, адже Святвечір — це час для єднання, тому так важливо зібратися всім разом за одним столом. Нехай цей вечір буде сповнений радістю, любов’ю та благословенням!
Раніше ми розповідали про варіанти смачних начинок для пісних вареників, адже під час посту вареники стають незамінною стравою на нашому столі.