Здорове харчування — це не лише про підрахунок калорій, але й про вживання продуктів, багатих на різні корисні речовини. Деякі з цих речовин містяться в продуктах певного кольору, тому, роблячи акцент на певній кольоровій гамі, можна покращити своє здоров’я.
Помаранчевий — колір здоров’я та краси
За словами дієтолога Олега Швеця, помаранчевий — це найкорисніший колір їжі. Цей колір дарують овочі та фрукти, багаті на каротиноїди. Ці речовини не лише надають їм яскравого забарвлення, але й мають безліч корисних властивостей:
Підсилюють імунітет. Каротиноїди, такі як бета-каротин, є потужними антиоксидантами, які борються з вільними радикалами та захищають організм від інфекцій.
Покращують зір. Бета-каротин трансформується в організмі у вітамін А, який необхідний для підтримки гострого зору, особливо в сутінках.
Зберігають красу шкіри. Вітамін А також стимулює вироблення колагену, роблячи шкіру більш пружною та еластичною.
Знижують ризик розвитку деяких видів раку. Дослідження показали, що каротиноїди можуть допомогти знизити ризик розвитку раку легенів, раку простати та деяких інших видів раку.
Приклади помаранчевих продуктів
Гарбуз
Справжня криниця бета-каротину! Всього одна чашка вареного овоча дарує вам 200% добової норми вітаміну А. Цей низькокалорійний продукт стане вірним союзником для тих, хто прагне до стрункості. Гарбуз чудово смакує як у десертах, так і в пікантних стравах, наприклад, у вишуканому ризотто.
Морква
Універсальний овоч, який чарує своїми барвами та користю. Вона є лідером серед рослинних джерел бета-каротину, даруючи нам не лише красу, але й здоров’я. Морква багата на вітамін K, кальцій та корисні волокна, що роблять її незамінною для регулювання рівня цукру в крові.
Абрикоси
Сонячні плоди, що дарують нам вітаміни A, E і C, калій, марганець та цілу армію антиоксидантів. Ці скарби природи допомагають знизити ризик розвитку діабету та серцевих захворювань, даруючи нам красу та здоров’я.
Манго
«Король фруктів», що поєднує в собі смак апельсина, персика та ананаса. Цей тропічний красень багатий на вітаміни A і C, залізо, лютеїн та зеаксантин, які піклуються про нашу шкіру, зір та травну систему.
Мандарини
Соковиті та ароматні, вони дарують нам заряд вітамінів та антиоксидантів. Ці цитрусові підтримують імунітет, борються з вільними радикалами та покращують роботу мозку, шкіри та серця. А щоб ваші покупки були не тільки корисними, але й заощадливими, ознайомтеся з поточними акціями на мандарини у супермаркетах свого міста.
Солодка картопля (батат)
Одна солодка картопля середнього розміру містить 400% добової норми вітаміну А. Цей чудовий овоч корисний для мозку, кишківника, регулює рівень цукру в крові та позитивно впливає на жіночу репродуктивну систему.
Болгарський перець
Колір цього овоча є візуальним індикатором його зрілості. Чим стигліший перець, тим більше в ньому бета-каротину та вітаміну С. Червоний перець — справжній чемпіон за кількістю корисних речовин.
Хурма
Ніжно-солодкий фрукт, родом з Китаю. Хурма багата на вітаміни A і C, а також марганець. Цей фрукт рекомендується вживати для зміцнення імунітету та покращення роботи серця.
Важливо не лише те, що ви їсте, але й те, як ви готуєте їжу. Намагайтеся готувати їжу на пару, запікати або тушкувати, щоб зберегти максимум корисних речовин. А, а придбати усе необхідне для приготування улюбленої страви за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від GoToShop!