Цукор — невід'ємна частина нашого раціону. Ми додаємо його в чай і каву, ласуємо солодощами, їмо фрукти. Але чи безпечно для здоров’я вживати цукор щодня? І скільки його можна їсти без шкоди?
Дієтолог Наталія Самойленко пояснює, що чіткої норми для природного цукру (фруктози та лактози) не існує. А ось доданий цукор рекомендується вживати в помірних кількостях.
Як розрахувати безпечну норму цукру
Безпечна норма становить 10% від загальної кількості калорій, які ви споживаєте за день.
Наприклад, якщо ви їсте 2000 калорій на день, то ваша норма цукру становить: 2000 калорій * 10% = 200 калорій
Переведіть калорії в грами цукру: 200 калорій / 4 калорії/грам = 50 грамів
Отже, ваша безпечна норма цукру — 50 грамів на день.
Чим небезпечний надмір цукру:
гіпертонія
цукровий діабет
ожиріння
інші хронічні захворювання
Як зменшити споживання цукру:
замініть магазинні йогурти на грецький йогурт з ягодами
пийте трав’яний чай без цукру замість солодкого чаю в кафе
звертайте увагу на склад продуктів харчування
вибирайте продукти з низьким вмістом цукру
Здоровий глузд — запорука здорового харчування, тому не бійтеся експериментувати і шукати альтернативи з меншим вмістом цукру. А щоб обрати найкращий варіант за привабливою ціною, перегляньте акції на цукор в супермаркетах свого міста.