Свіжість — одна з найважливіших умов якості та смаку продуктів, а іноді це в прямому сенсі й питання здоров’я. Як не загубитися в розмаїтті товарів на полицях супермаркетів і ринків, і вибрати якісні та свіжі продукти до вашого столу — розповідаємо в нашій статті.
Загальні правила вибору свіжих продуктів:
Дивіться термін придатності. Це перше і основне що потрібно робити при купівлі продуктів харчування. Завжди дивіться дату виготовлення і термін зберігання на упаковці, якщо вас при цьому щось бентежить, то краще від покупки відмовитися.
Орієнтуйтеся на сезонність. У свій природний час дозрівання (це більше стосується овочів і фруктів) продукти зазвичай присутні на прилавках вдосталь, вони свіжі та доступні за низькими цінами.
Приходьте за покупками вранці. Зазвичай у супермаркетах (та й на ринках) поставки свіжих продуктів відбуваються вранці, тож похід на закупи в ранні години дасть більше можливостей вибрати свіжі товари.
Практичні поради щодо вибору свіжих продуктів
Фрукти та овочі:
Зовнішній вигляд. Уникайте фруктів і овочів із пошкодженою або загнилою шкіркою. Краще вибрати продукти з яскравим кольором і гладкою поверхнею.
Пружність. Плід має бути пружним і без ознак гнилі або м’якості.
Запах. Якщо можливо, понюхайте плід. Він повинен мати приємний аромат, властивий кожному конкретному виду.
М’ясо та риба:
Колір. Під час вибору м’яса та риби оцініть їхній колір — свіжі продукти мають яскраві відтінки, наприклад, яловичина має бути яскраво-червоною, а свинина — світло-рожевою. Риба повинна мати блискучі луски та яскраві очі.
Текстура. І м’ясо, і риба мають бути пружними, без надто м’яких ділянок або ознак розкладання.
Запах. Нечесні продавці навчилися маскувати запах несвіжих продуктів, але в більшості випадків, ви все-таки можете зрозуміти за запахом, що продукт не свіжий.
Молочні продукти:
Термін придатності. Обов’язково перевірте термін придатності молочних продуктів на упаковці.
Колір і текстура. Якщо ви купуєте домашні молочні продукти або продукти на вагу, то можете оцінити їхню якість за зовнішнім виглядом. Молочні продукти, такі як молоко і йогурт, мають бути однорідними без грудок або зміни кольору.
Хліб і випічка:
Текстура. Хліб і випічка мають бути пружними (з хрусткою або м’якою скоринкою, відповідно до рецептури). Уникайте купівлі хліба, якщо він виглядає пересушеним, занадто твердим або вологим.
Колір. Хліб і випічка мають бути рівномірно підсмаженими і золотистого кольору, без ознак псування.
Яйця:
Цілісність шкаралупи. Перед покупкою, уважно огляньте всі яйця в упаковці. Уникайте яєць із тріщинами або пошкодженнями на шкаралупі.
Термін придатності. Вивчіть упаковку або друк на шкаралупі. Переконайтеся, що термін придатності яєць ще не закінчився або не наближається до завершення.
Консерви та упаковані продукти:
Цілісність упаковки. Головне правило під час вибору консервів і запечатаних продуктів — їхнє паковання має бути цілим, неушкодженим і не роздутим.
Термін придатності. Обов’язково перевірте термін придатності упакованих продуктів. Якщо ви плануєте купити такі продукти «про запас», то обирайте товари, чий термін придатності закінчується щонайменше через кілька місяців.
Сподіваємося, що такі практичні поради допоможуть вам обрати якісні та свіжі продукти, які тішитимуть вас своїм смаком. А порівняти ціни та знайти найкращі пропозиції на продукти в українських супермаркетах ви можете за допомогою ресурсу GoToShop.