Close the fixed Barcode

Як вибрати молоді овочі та уберегтися від нітратів

Ранні овочі допомагають якнайшвидше відчути справжню весну та чи корисні вони? Зібрали поради, які допоможуть обрати найкращі молоді овочі

Як вибрати молоді овочі та уберегтися від нітратів
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

З приходом весни прилавки магазинів та ринків майорять яскравими кольорами ранніх овочів, фруктів і зелені і тішать око. Але чи ми думаємо про те, які саме «бонуси» ми отримуємо разом при купівлі вітамінного кошика?

Смачний салат зі свіжих помідорів, огірків і хрумкої капусти може перенести нас у літню атмосферу, але одночасно «приправити» наші страви хімічним різноманіттям і відправити на лікарняне ліжко.

Редактори GoToShop розкажуть, як знизити вміст нітратів та уберегтися від них під час покупки ранніх овочів.

Які овочі містять найбільше нітратів

  • Перше місце займають салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат.

  • На другому місці — огірки, кольорова капуста, броколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста.

  • Найбільш безпечні картопля, бобові (квасоля, горох), солодкий перець, помідори, брюссельська капуста.

Як правильно вибирати ранні овочі

Ранні овочі найкраще купувати у магазинах, де продукція постачається від виробників з сертифікатами якості, що гарантують її безпеку.

Щодо зовнішнього вигляду овочів, огірки та зелень мають бути темно-зеленого кольору, молода капуста — мати яскраво-зелене листя, а редис — рівномірне забарвлення без жовтих чи чорних плям.

Під час вибору болгарського перцю, експерти рекомендують звертати увагу на колір чашечки (вона має бути зеленою) і свіжість обріза.

Як уберегти себе від нітратів

Найбільше нітратів накопичується в держаках листя та основі плоду, тому рекомендується видалити ці частини у всіх овочів, а також зняти шкірку, яка вважається найбільш небезпечною.

Обрізайте моркву по сантиметру з обох кінців, і якщо її серцевина білого кольору, то краще не вживати її та викинути.

Не купуйте великі овочі, бо вони можуть містити більше хімічних добрив, які можуть бути шкідливими для здоров’я. Якщо під шкіркою помітні плями сірого або коричневого кольору, краще покласти такий овоч осторонь.

Перед тим як робити салат, замочіть овочі у підсоленій воді на кілька годин. До салату з ранніх огірків, редису і зелені можна додати лимонну кислоту, що блокує небезпечні речовини.

Фахівці радять краще вживати заморожені овочі з минулого сезону, а не купувати свіжі ранні, щоб уникнути можливих ризиків для здоров’я.

Як знизити вміст нітратів в овочах:

  • ретельно мийте овочі, видаляйте листя, шкірку і інші частини найбільшого накопичення нітратів, зрізайте позеленіли частини картоплі, моркви;

  • замочуйте овочі у холодній воді на 15-30 хв;

  • піддавайте овочі ретельній термічній обробці;

  • додавайте в салати з овочів лимонний або гранатовий сік, які добре руйнують нітратні сполуки;

  • довго не зберігайте овочі, особливо в теплі, не тримайте в холодильнику понад добу приготовані салати і соки;

  • зрізайте шкірку овочів, плодоніжки видаляйте з запасом;

  • зливайте перший бульйон з овочів, що прибере половину нітратів з плодів.

Кому не можна їсти ранні овочі, зелень та фрукти

  • дітям до 5 років,

  • людям з хронічними хворобами,

  • літнім людям,

  • вагітним і годуючим матерям.

Тепер ви знаєте, як обрати молоді овочі, щоб вони не принесли шкоди вашому організму, а щоб вони не нашкодили вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіжі та заморожені овочі.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму