З приходом весни прилавки магазинів та ринків майорять яскравими кольорами ранніх овочів, фруктів і зелені і тішать око. Але чи ми думаємо про те, які саме «бонуси» ми отримуємо разом при купівлі вітамінного кошика?
Смачний салат зі свіжих помідорів, огірків і хрумкої капусти може перенести нас у літню атмосферу, але одночасно «приправити» наші страви хімічним різноманіттям і відправити на лікарняне ліжко.
Редактори GoToShop розкажуть, як знизити вміст нітратів та уберегтися від них під час покупки ранніх овочів.
Які овочі містять найбільше нітратів
Перше місце займають салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат.
На другому місці — огірки, кольорова капуста, броколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста.
Найбільш безпечні картопля, бобові (квасоля, горох), солодкий перець, помідори, брюссельська капуста.
Як правильно вибирати ранні овочі
Ранні овочі найкраще купувати у магазинах, де продукція постачається від виробників з сертифікатами якості, що гарантують її безпеку.
Щодо зовнішнього вигляду овочів, огірки та зелень мають бути темно-зеленого кольору, молода капуста — мати яскраво-зелене листя, а редис — рівномірне забарвлення без жовтих чи чорних плям.
Під час вибору болгарського перцю, експерти рекомендують звертати увагу на колір чашечки (вона має бути зеленою) і свіжість обріза.
Як уберегти себе від нітратів
Найбільше нітратів накопичується в держаках листя та основі плоду, тому рекомендується видалити ці частини у всіх овочів, а також зняти шкірку, яка вважається найбільш небезпечною.
Обрізайте моркву по сантиметру з обох кінців, і якщо її серцевина білого кольору, то краще не вживати її та викинути.
Не купуйте великі овочі, бо вони можуть містити більше хімічних добрив, які можуть бути шкідливими для здоров’я. Якщо під шкіркою помітні плями сірого або коричневого кольору, краще покласти такий овоч осторонь.
Перед тим як робити салат, замочіть овочі у підсоленій воді на кілька годин. До салату з ранніх огірків, редису і зелені можна додати лимонну кислоту, що блокує небезпечні речовини.
Фахівці радять краще вживати заморожені овочі з минулого сезону, а не купувати свіжі ранні, щоб уникнути можливих ризиків для здоров’я.
Як знизити вміст нітратів в овочах:
ретельно мийте овочі, видаляйте листя, шкірку і інші частини найбільшого накопичення нітратів, зрізайте позеленіли частини картоплі, моркви;
замочуйте овочі у холодній воді на 15-30 хв;
піддавайте овочі ретельній термічній обробці;
додавайте в салати з овочів лимонний або гранатовий сік, які добре руйнують нітратні сполуки;
довго не зберігайте овочі, особливо в теплі, не тримайте в холодильнику понад добу приготовані салати і соки;
зрізайте шкірку овочів, плодоніжки видаляйте з запасом;
зливайте перший бульйон з овочів, що прибере половину нітратів з плодів.
Кому не можна їсти ранні овочі, зелень та фрукти
дітям до 5 років,
людям з хронічними хворобами,
літнім людям,
вагітним і годуючим матерям.
Тепер ви знаєте, як обрати молоді овочі, щоб вони не принесли шкоди вашому організму, а щоб вони не нашкодили вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіжі та заморожені овочі.