Close the fixed Barcode

У чому користь кабачка та яка його шкода

Розповідаємо про користь кабачка та даємо рекомендації щодо вживання цього низькокалорійного та універсального овоча

У чому користь кабачка та яка його шкода
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Кабачки — популярний овоч, який часто використовують у кулінарії для готування різноманітних страв. Користь кабачка важко недооцінити: вони містять багато вітамінів і мінералів. А дієтологи кажуть, що кабачок — справжня знахідка для тих, хто хоче схуднути, адже він має низьку калорійність — всього 23 калорії на 100 грамів. Але є і ті, кому не можна їсти кабачки, адже для деяких людей вони можуть бути небезпечними.

Редактори GoToShop розкажуть, які цілющі властивості кабачка, і як правильно вживати цей овоч.

Кабачки нового врожаю вже на повну продаються у супермаркетах. Щоб купити їх за вигідною ціною, ознайомтеся з майбутніми та поточними акціями на кабачки.

У чому користь кабачків

Зміцнюють імунну систему

Кабачки містять багато антиоксидантів, які зміцнюють імунну систему та захищають організм від запалення та вільних радикалів. Вони містять вітаміни А та C, а також рослинні сполуки, які борються зі шкідливими радикалами. Каротиноїди в кабачках також допомагають захистити шкіру від ультрафіолетових променів, запобігаючи раку шкіри.

Підтримують здоров’я очей

Кабачки містять важливі речовини для здоров’я очей, такі як вітамін А та каротиноїди, які допомагають запобігати віковим захворюванням очей, таких як катаракта та дегенерація жовтої плями. Вітамін А є ключовим для здоров’я сітківки та функціонування очей.

Підтримують роботу серця і кровообігу

Кабачки сприяють здоров’ю серця через вміст клітковини, калію, магнію та вітаміну К. Вони допомагають нормалізувати рівень холестерину та артеріальний тиск, а також запобігають утворенню бляшок у венах та артеріях. Крім того, калій і магній підтримують нормальний серцевий ритм.

Підтримують здорове травлення

Кабачки є джерелом клітковини, яка корисна для здорового травлення та мікробіоту кишківника. Вони містять розчинну та нерозчинну клітковину, які підтримують регулярність випорожнень та здорову флору кишківника.

Підтримують міцність кісток

Кабачки містять магній, марганець та вітамін К, які сприяють зміцненню кісток та є важливими для їх здоров’я.

Кабачки також містять вітаміни групи B, фолієву кислоту та вітамін B6, які важливі для здоров’я нервової системи, крові та мозку.

Вас також може зацікавити:

Як зберегти кабачок на зиму: поради та секрети

Зміцніть здоров’я завдяки вишні: 10 причин їсти цю ягоду

Зелені кабачки — перший продукт для тих, хто хоче схуднути. Вони містять багато води і мало калорій, і вуглеводи, які  легко перетравлюються. Жовті кабачки не поступаються моркві за вмістом вітамінів.

І не забувайте про насіння кабачків! Вони багаті на Омега-3, що корисно для шкіри, волосся і нігтів.

Користь кабачків для чоловіків та жінок

Кабачки — дуже корисні як для жінок, так і для чоловіків. Для жінок особливо ефективний овоч під час менопаузи. Вони можуть допомогти уникнути настроєвих змін, покращити загальний стан організму і підвищити рівень гемоглобіну. Крім того, вони можуть зменшити біль під час менструації і покращити роботу яєчників, а також зменшити запальні процеси в області малого таза.

Користь кабачків для дітей

Для дітей кабачки — справжня знахідка! Шкірка, м’якоть і насіння містять речовини, які допомагають в рості та розвитку, такі як пектин, який допомагає кишечнику працювати належним чином. Запори у дітей — це звичайна проблема, а кабачки можуть бути допомогою, замість ліків, для покращення травлення.

Користь кабачків для вагітних:

  • вітамін А — формує всі органи і системи дитини;

  • група вітамінів В, а найважливіший з них — фолієва кислота — допомагає підтримувати комфортний стан матері і дитини, впливає на розвиток центральної нервової системи плода;

  • вітамін С — зміцнює імунну систему, допомагає боротися з вірусами і прискорює засвоюваність всіх інших речовин, отриманих з їжею;

  • кальцій — покращує стан зубів, нігтів і волосся, знижує відсоток передчасних пологів і викиднів;

  • калій і натрій нормалізують водний баланс і виводять зайву рідину;

  • магній — зміцнює серцево-судинну систему.

Протипоказання тільки одне — не можна вживати овоч, якщо у вас підвищена секреція шлункового соку і ниркова недостатність.

Шкода кабачків: кому вони протипоказані

Хоча кабачок є дуже поширеним овочем, його не можна вживати всім. Ранні кабачки можуть містити багато нітратів і пестицидів, тому вживати їх не рекомендується, особливо у великій кількості.

Деяким людям краще уникати кабачків з огляду на їх стан здоров’я:

  • При захворюваннях нирок краще обмежити споживання кабачків через вміст рідини в них.

  • Людям з гастритом або виразкою слід уникати смажених кабачків, але можна споживати їх у вареному або приготованому на пару вигляді.

  • При проблемах зі шлунково-кишковим трактом або діареєю краще уникати кабачків, оскільки вони містять багато клітковини, що може погіршити ситуацію.

  • Якщо у вас є камені в нирках або жовчному міхурі, краще уникати вживання соку з кабачків.

Раніше ми розповідали, як обрати кабачки, щоб вони були свіжими та смачними, а їх користь розкрилась на повну.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися