Close the fixed Barcode

Злий, бо голодний: нутриціолог розповіла, чому так відбувається

Лікар пояснила, чому люди відчувають злість і роздратування, коли голодні, та що потрібно робити

Злий, бо голодний: нутриціолог розповіла, чому так відбувається
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Ви точно бачили у близьких або відчували на собі роздратування, злість чи поганий настрій, коли були голодні. І перше, що хочеться зробити за такого стану — швидше щось зʼїсти і бажано, щоб серед цієї їжі було щось солодке. Проте такий шлях помилковий. Редактори сайту GoToShop.ua з посиланням на нутриціолога Віру Курин розповідають, чому ви відчуваєте злість, коли голодні та що з цим робити.

Чому виникає злість, коли ви голодні

Якщо не їсти протягом 5-6 годин і відчувати голод у декого можуть виникнути такі симптоми:

  • спад енергії;

  • запаморочення;

  • тремор кінцівок;

  • агресія;

  • бажання тільки одне — якнайшвидше покласти щось у рот, і бажано солодке.

Такі симптоми відчувала і сама нутриціолог, поки не зрозуміла, що вони не є нормальними.

«Зараз навіть якщо я голодна, я не їла 4-5-6 годин, у мене всього перерахованого вище не буде. Буде лише природний стан голоду, і бажання поїсти не солодкої, а поживної ситної їжі», — говорить Віра Курин.

Цей стан має назву гіпоглікемія. І зумовлений він різким падінням рівня цукру після того, як відбулося різке підвищення рівня цукру крові (гіперглікемія).

Всі це може вказувати на інсулінорезистентність. Вона зовсім не виключена, якщо ви правильно харчуєтеся, не маєте шкідливих звичок та зайвої ваги. У крайньому разі такий стан може призвести до цукрового діабету другого типу.

Як інсулінорезистентність впливає на організм:

  • «краде» рівень енергії

  • підвищує артеріальний тиск (особливо у віці 40+)

  • не дає схуднути, скинути зайву вагу (залежить від особливостей статури)

  • підтримує системне хронічне запалення

  • руйнує здоров’я судин

  • ускладнений перебіг COVID

  • приводить організм у стан стресу

Що робити, щоб не бути голодним і злим

Найперше — потрібно контролювати відчуття насиченості. У кожної людини воно індивідуальне. Важливо досліджувати власне відчуття голоду та не допускати негативних відчуттів.

Для цього можна робити невеликі перекуси. Але для них також краще обирати продукти, які не містять доданого цукру, щоб наситити організм та не отримати «солодкої залежності».

Швидкі вуглеводи швидко потрапляють у кров і різко підвищують рівень глюкози. За ним виділяється інсулін, що знижує рівень глюкози. Тому для харчування краще обирайте складні вуглеводи, які містяться в кашах, білок та клітковину. Все це в комплексі наситить ваш організм і бажань зриватися на навколишніх буде менше.

Усі корисні покупки вигідно робити з сервісом порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися
2024.11.21 15:30
Рекомендації

Збалансоване пісне меню: як зробити раціон різноманітним та смачним

Пісне меню може бути не лише корисним, а й неймовірно смачним. Розкажемо, як створити різноманітний і збалансований раціон, який не обмежує вашу кулінарну фантазію, а навпаки, відкриває нові горизонти смакових відчуттів
2024.11.21 14:32
Рекомендації

Чай з калини: коли користь може перетворитися на шкоду

Сьогодні, коли все більше людей повертається до природних засобів, чай з калини знову набуває популярності. Команда GoToShop розповість, чому варто включити цей ягідний напій у свій раціон
2024.11.21 10:44
Рекомендації

Масала: як індійський чай зміцнює здоров’я і піднімає настрій

Цей ароматний напій, багатий на антиоксиданти та протизапальні речовини, має безліч корисних властивостей, від покращення травлення до зміцнення серцево-судинної системи