Мед — надзвичайно корисна добавка до страв. Він може замінити цукор у вашій випічці чи напоях, стати доповненням до каш чи найкращим соусом для сиру. Але за тривалого і неправильного зберігання мед здатен втратити свої корисні властивості та смакові переваги. Тому редактори сайту GoToShop.ua зібрали поради, як зберігати мед у домашніх умовах, щоб можна було довше насолоджуватися його смаком та отримувати від нього користь.
Як зберігати мед вдома
Мед належить до продуктів з тривалим терміном зберігання, особливо за дотримання головних умов. На великих пасіках його зберігають у спеціальних бочках та холодних кімнатах. Але і вдома можна досягти схожого ефекту, головне знати основні правила зберігання меду.
Прохолодне місце
Найкраще мед зберігається у прохолодному місці. Також це місце має бути темне, далеко від прямих сонячних променів.
Ідеальні умови зберігання — кімнатна температура, але не вище за 25 градусів. Якщо у вас вдома спекотніше, то мед краще прибрати в більш прохолодну комору.
Не можна зберігати мед біля плити чи будь-яких тепловидільних приладів. Оптимальна температура для тривалого зберігання — від 5 до 10 градусів.
Закрита тара
Для тривалого зберігання меду потрібно мати тару із герметичною кришкою. Це може бути будь-яка керамічна, скляна банка чи безпечний для харчових продуктів пластиковий контейнер.
Інколи трапляється мед, упакований в дерев’яну бочку чи подібну тару. Річ у тім, що для довготривалого зберігання підходять тільки ємності з верби. Хвойні та дубові діжки знищують весь аромат та смак меду.
Також не варто зберігати мед у металевих каструлях та жерстяних банках. Така тара може окислюватися та ржавіти, що погубить всю користь продукту.
Без холодильника
Мед потрібно зберігати у прохолодному місці, але аж ніяк не в холодильнику. Адже низька температура призведе до затвердіння меду. Для того, щоб його скуштувати, доведеться нагрівати продукт, а це призведе до втрати корисних властивостей.
У холодильнику зберігати мед можна лише, якщо ви маєте велику порцію продукту й хочете, щоб він не зіпсувався протягом багатьох років.
Якщо ви все ж таки поставили мед у холодильник і він став твердим, то для того, щоб зробити кристалізований мед рідким, достатньо помістити ємність у каструлю з гарячою водою та обережно перемішати. Краще уникати розігрівання у мікрохвильовці, тому що існує ризик втрати медом кольору та смаку, якщо його перегріти.
Інші рекомендації щодо зберігання та використання меду:
слідкуйте, щоб у мед не потрапила вода, бо це може розпочати процес бродіння;
уникайте вологих місць для зберігання меду, тому що продукт швидко вбирає вологу та може зіпсуватися;
зберігайте мед подалі від продукції, що має різкий запах, бо він усе може увібрати в себе, що зіпсує смак.
З часом мед може кристалізуватися, але не варто перейматися з цього приводу. Адже це природні процеси, які не впливають на смак меду, не зменшують його користь і тим більше не означають, що мед зіпсувався. Для того, щоб ваш продукт був не тільки корисним, й вигідним, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мед.