Каші завжди були присутні у раціоні українців, їх вважали важливою частиною їжі, оскільки вони містять багато корисних речовин. Каші часто використовують навіть замість хліба.
Користь круп була незаперечною, але гречка вважалася святковою стравою, а рис коштував дорого. Зате вівса, ячменю, пшона, пшениці та жита було вдосталь. Крупу не варили, а запарювали в печі, щоб зберегти корисні властивості.
Каша має багато переваг: вона допомагає очищати організм від токсинів, знижувати тиск і рівень холестерину в крові, а також сприяє зниженню ваги. Редактори GoToShop розкажуть, у чому користь та шкода каш, які варто включити до вашого раціону, а які краще оминати.
Рисова каша
Рис, який часто асоціюється з Азією, дуже ефективний для тих, хто хоче схуднути. У ньому є «повільні» вуглеводи та багато вітамінів і мінералів, які корисні для організму, включаючи цинк, магній, калій, кальцій і фосфор.
Рис допомагає вивести надлишок води і токсинів з організму і може замінити м’ясо для вегетаріанців. Рисова каша корисна для тих, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому що вона має закріплюючий ефект.
Якщо у вас немає проблем зі шлунком, можна їсти рис з овочами. Норма рису на день — 150 грамів, а найкориснішим видом рису вважається бурого кольору.
Гречана каша
Гречка також виводить з організму токсини, надлишковий холестерин і важкі метали. Ця крупа вважається рекордсменом серед інших за вмістом заліза, тому зміцнює кістки.
Цю кашу лікарі рекомендують діабетикам, оскільки гречка має невисокий глікемічний індекс — вплив їжі на рівень цукру в крові. У такому випадку він дорівнює 50-55 одиницям.
Гречані крупи містять вітаміни А, Е і В, а також мікроелементи: калій, магній, цинк і фосфор. Гречка допомагає знизити артеріальний тиск, легко засвоюється організмом і зміцнює імунітет.
Вівсяна каша
Вівсянка — це саме та каша, яку всі дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона містить багато клітковини, тому вимиває цукор з крові і виводить шлаки.
У складі має калій, кальцій, магній, йод, фтор та інші корисні мікроелементи. Нормалізує травний процес. Вівсянка корисна для тих, хто страждає на цукровий діабет або подагру, а також має захворювання печінки.
Окрім цього, регулярне споживання вівсянки стабілізує роботу щитоподібної залози, сприяє росту волосся і нігтів.
Пшоняна каша
Пшоно практично не піддається обробці, тому містить неушкоджену клітковину. Крупа має в складі корисні мінерали: мідь, магній, калій, марганець, залізо і корисні вуглеводи.
Виводить з організму шлаки, токсини і важкі метали. Знижує рівень холестерину в крові, очищає судини. Одна з явних переваг пшоняної каші — високий вміст вітаміну D, який зміцнює волосся і нігті, а також допомагає боротися з авітамінозом.
Пшоняну кашу рекомендують регулярного споживати людям з цукровим діабетом і хворобами серцево-судинної системи.
Манна каша
Манка — найбільш суперечлива крупа, навколо неї точаться постійні дискусії. У дитинстві багатьох з нас годували саме нею, аргументуючи, що це дуже корисно. Однак манка висококалорійна і з її допомогою справді можна додати не один кілограм.
Проте цю кашу можна їсти навіть при ротавірусної інфекції або отруєнні, особливо, якщо зварена вона на воді, а не на молоці. Манка позитивно впливає на стан волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нервову систему.
Але вживати її частіше двох разів на тиждень не можна. Манна крупа повністю очищається і шліфується, до того ж вимиває з організму вітамін D.
Кукурудзяна каша
Кукурудзяна каша має як позитивний, так і негативний вплив на організм. Крупа багата на клітковину і амінокислоти, містить залізо і кремній, виводить з організму токсини і покращує роботу нервової системи.
Окрім цього, знижує газоутворення в крові і не створює бродіння в животі. Крупа підвищує імунні реакції організму, але швидко засвоюється, що погано впливає на вагу.
Перлова і ячна каші
Якщо ви постійно боретеся із зайвими кілограмами або дотримуєтеся дієти за станом здоров’я — перлова та ячна крупа саме для вас.
Ці крупи містять особливу речовину — лізин, який здатний знищувати віруси і мікроби, сприяє швидкому виробленню колагену, що відбивається на стані шкіри. Перловка і ячка, як і інші каші, містять клітковину, яка виводить з організму шлаки і токсини.
Ці каші ви може спробувати приготувати в мультиварці, вони виходять нічим не гірше тієї, що зварена на плиті.
Щоб обрати будь-яку кашу за вигідною ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на крупи.