Як обрати ідеальне вино для страви: поради сомельє

Ідеально підібране вино здатне розкрити неповторний смак страви

Як обрати ідеальне вино для страви: поради сомельє
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Вино, правильно підібране під певну страву, може значно поліпшити смакове сприйняття обох. Редактори GoToShop зібрали для вас поради сомельє, які допоможуть підібрати ідеальне вино для будь-яких ваших страв.

Враховуйте складність страви, її смак, текстуру та соус

Під час вибору вина до певних страв орієнтуйтеся на смакову інтенсивність і складність кухні та самих вин. Наприклад легкі білі або рожеві вина добре поєднуються з легкими текстурами та простими соусами, а тому ідеально підійдуть до страв з риби, овочів та морепродуктів, а більш міцні вина (наприклад, червоні вина) — до сирів, смаженого м’яса та складних страв з «важкими» соусами.

Зіставлення ароматів та смаків

Пробуйте поєднання, які підкреслюють або контрастують з ароматами та смаками страви. Наприклад, фруктові та квіткові ноти білих вин можуть добре доповнити страви з м’якими та легкими ароматами, а кислотні вина можуть освіжити більш жирні страви.

Регіональні поєднання

Як правило, вина з певних регіонів ідеально пасують до страв тієї ж кухні. Це стосується як ширшого застосування (наприклад, італійське вино до італійських страв, французьке — до французьких), так і локального. Тож подорожуючи певними регіонами та куштуючи місцеві традиційні страви, не бійтеся замовляти до них «домашні» вина, які виробляються в цьому ж районі.

Відповідні винні стилі

Якщо в смакових якостях вам розібрати ще складно, то тримайте підказку, яка допоможе вам швидко орієнтуватися під час вибору. До білого м’яса і риби пасують легкі білі вина, як-от Совіньйон Блан, Піно Гріджіо або Шаблі. До червоного м’яса і більш насичених страв добре пасують червоні вина, як-от Каберне Совіньйон, Мерло або Сіра. До гострої та пряної кухні, а також до пікантних страв, можна обирати солодкі та напівсолодкі вина.

Спробуйте перед покупкою

Якщо у вас є можливість, спробуйте трохи вина в келиху з певною стравою до купівлі цілої пляшки. Багато винних барів і ресторанів надають таку можливість. І так ви зможете зорієнтуватися, що вам підходить більше.

Слухайте інтуїцію

Не бійтеся довіритися своєму смаковому сприйняттю та інтуїції. Куштуйте різні вина та обирайте ті, що вам найбільше подобаються. З часом ви навчитеся підбирати найкращі поєднання.

Ось такі рекомендації винних експертів допоможуть вам при виборі найкращого вина до ваших улюблених страв. Пам’ятайте, що підбір вина — це мистецтво, і він залежить від ваших уподобань і досвіду. Експериментуйте, пробуйте різні поєднання і насолоджуйтеся цією надихаючою подорожжю у світ вин і гастрономії.

А щоб ваш напій не лише ідеально пасував до страв, а й був бюджетним, радимо ознайомитися з актуальними акціями на вино.

Читати статті на тему

2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
2024.09.16 17:30
Як обирати продукти

Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів
2024.09.16 14:32
Як обирати продукти

Як вибрати ідеальну цвітну капусту: поради експерта

Допоможемо навчитися вибирати найсвіжішу та найсмачнішу цвітну капусту на ринку та у магазині, розповідаючи про зовнішній вигляд, щільність, колір та інші важливі характеристики цього овоча