Хліб належить до базових продуктів, які купуються чи не найчастіше. Ви можете надавати перевагу білому або чорному хлібу, купувати його в супермаркетах чи магазинах пекарень. Також може здаватися вдалим рішенням вибрати вже нарізаний продукт, проте це не дуже гарна ідея. Редактори GoToShop зібрали пʼять причин, чому не варто купувати нарізаний хліб.
Маркетинг
Перше, що варто розуміти під час вибору хліба, що вже нарізаний — це маркетинговий хід. Такий продукт не відрізняється нічим від цілого, окрім упаковки та, часто, ціни.
Виробники заявляють, що використання такого хліба набагато зручніше: його навіть не потрібно повністю діставати з упаковки, вам не знадобиться ніж, можна з легкістю дістати одну скибочку та відразу їсти. Але про мінуси такого хліба вони мовчать.
Пліснява
Нарізаний хліб, зазвичай, покривається цвіллю набагато швидше цілого. Якщо на цільному батоні, який ніхто не нарізав, з’явиться пліснява, вона поширюватиметься повільніше і, ймовірно, обмежиться лише верхньою частиною — кіркою.
Тоді як на скибочках цвіль має більше можливостей для поширення. Особливо, якщо зберігати хліб у поліетилені в холодильнику.
Черствіння
Якщо ви не зберігаєте хліб у пакеті, на вас чекає інша проблема — швидке засихання. Нарізаний батон швидше втрачає вологу в повітрі, не залишаючи собі нічого, і тому швидко втрачає свіжість та починає черствіти. Тож, якщо ви не збираєтеся зʼїдати хліб дуже швидко, краще все ж купувати цільну буханку.
Шкода від технології нарізання
Мало хто знає, що під час нарізання хліба на пекарнях ножі змащують маслом. Це робиться для досягнення ідеальної нарізки: скибочки не розсипаються, не прилипають одна до одної, виглядають апетитно.
Вартість масла, що використовується, безпосередньо впливає на ціну хліба — навряд чи виробник вибиратиме дуже дорогий і якісний продукт, оскільки це спричинить значне збільшення вартості батона, і його ніхто не купить. А масло низької якості може негативно впливати на ваше здоровʼя та викликати алергічні реакції.
Консерванти та хімікати
Якщо ваш хліб може тривалий час може зберігатися в поліетиленовому пакеті без цвілі, то для його приготування використали значну кількість консервантів та хімікатів. І саме в нарізаний їх додають більше, щоб скибочки довше виглядали свіжими. Часто про наявність хімікатів може свідчити і колір плісняви. У такому разі вона має нехарактерний помаранчевий колір.
Обирайте хліб також за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з акціями на хлібобулочні вироби у супермаркетах вашого міста.