Бульба, бараболя, крумплі чи мандибурка. Стільки багато назв придумали українці для картоплі. І не дарма, бо цей овоч це основа з основ української національної кухні і є основним та доступним продуктом нашого раціону на кожен день.
Однак останніми роками все більше і більше виникає сумнівів щодо її користі. Одні переконані, що споживання картоплі призводить до набору зайвої ваги, а також до зменшення пружності й тонусу шкіри, інші ж включають її у свою дієту.
Редактори GoToShop розкажуть, що ж приносить організму цей найпопулярніший продукт у світі.
Які мінуси картоплі для організму
Високий вміст крохмалю: картопля містить багато крохмалю, що викликає найбільший страх у тих, хто хоче схуднути. Тому багато людей, які мріють про струнку фігуру, викреслюють її зі свого раціону. Однак дослідження показують, що якщо картоплю правильно приготувати та їсти невеликими порціями кілька разів на тиждень, це не нашкодить фігурі. Найбезпечніше їсти картоплю «в мундирі» або запечену в духовці. А ось смаженої картоплі, чипсів та картоплі фрі краще уникати.
Соланін: це речовина, яку таїть в собі картопля, і яка є шкідливою для нервової системи людини. Вона накопичується у великих кількостях у шкірці картоплі та починає вироблятися, коли плоди тривалий час перебувають під сонячними променями. За неправильного зберігання картопля набуває зеленуватого відтінку і починає проростати. Такі бульби категорично не можна їсти. Щоб уникнути ризику, краще споживати молоду картоплю та правильно зберігати її в темному та прохолодному місці.
Високий глікемічний індекс: картопля може спричинити різке підвищення рівня цукру в крові, внаслідок чого порушується обмін речовин в організмі, що призводить до постійного відчуття голоду та накопичення жиру в проблемних зонах. Як варіант, можна вибирати сорти картоплі з меншим глікемічним індексом та включати до раціону інші овочі з низьким ГІ.
Картопля — справжня скарбниця корисних речовин
Існує міф про те, що картопля — це порожні калорії, які не дають жодної користі нашому організму. Проте, насправді це зовсім не так. У картоплі міститься велика кількість різних вітамінів і корисних речовин, які дуже важливі для нашого здоров’я.
Картопля містить більше білка і клітковини, ніж жирів, яких усі остерігаються.
Більшість корисних речовин знаходиться в шкірці, а не у мʼякоті. Тому дієтологи рекомендують варити картоплю «в мундирі» або запікати її в духовці та вживати в їжу разом зі шкіркою. Споживання картоплі зі шкіркою допоможе вашому травленню та позбавить вас закрепу.
Картопля сприяє здоров’ю кишківника, оскільки містить пребіотики, які підтримують рівновагу «добрих» бактерій у вашому травному тракті.
Картопля містить велику кількість калію, який допомагає знижувати артеріальний тиск і покращує роботу серця.
Антибактеріальні властивості картоплі допомагають боротися з застудою та очищають дихальні шляхи від мікробів. Тож не випадково під час застуди наші бабусі влаштовували картопляні інгаляції: відварювали овоч, щоб ми подихали паром над каструлею під рушником.
Не менш корисним є сік сирої картоплі: його використовують як протизапальний і загоювальний розчин, для боротьби з гастритом, виразками шлунку та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
А ще картопляний сік дуже популярний в косметології — він допомагає боротися з ранковими мішками під очима. Для цього досить натерти сиру картоплю на тертці, загорнути в серветку та покласти компрес на очі приблизно на 15 хвилин. Від набряків не залишиться й сліду.
Картопля завдяки вмісту крохмалю допомагає нам довше відчувати себе ситими, що допомагає підтримувати здорову вагу. Якщо до вашого раціону входить картопля, у вас може бути менша ймовірність переїдання або бажання перекусити щось після основного прийому їжі.
Як правильно вибрати картоплю
Вибирайте молоді плоди з тонкою шкіркою — вони містять менше крохмалю.
Не купуйте і з упевненістю викидайте позеленілі та пророслі бульби — це значить, що почався процес виділення шкідливого для організму соланіну.
Перед покупкою уважно огляньте кожен плід — він повинен бути без виразок, наростів і шорсткостей.
Найкориснішими вважаються жовті та червоні сорти картоплі. Жовті сорти овочу добре розварюється, солодкуваті на смак і багаті на каротин, який корисний для зору. Червоні, навпаки, розварюються повільніше, що є ознакою низького вмісту крохмалю і клітковини.
Для того, щоб овоч приніс вам ще більше користі та задоволення, радимо ознайомитися з актуальними акціями на картоплю та обрати найвигіднішу пропозицію у супермаркетах вашого міста.