Корисна крупа чи модний тренд? Уся правда про кіноа

Розповімо, чому кіноа така популярна та яку користь насправді вона має

Корисна крупа чи модний тренд? Уся правда про кіноа
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Кіноа — це вид лободи, яка походить з Південної Америки, з гір Анд. Її зерно є їстівним і використовується як крупа. Кіноа вже давно відома своїми корисними властивостями для здоров’я.

Вчені з NASA ще у 1990 роках визначили, що ця дивовижна рослина є ідеальним продуктом для харчування астронавтів, оскільки містить усі необхідні поживні речовини для людини.

Кіноа легко вирощується, а її зерно має велику кількість корисних речовин. Воно схоже на гречку або кукурудзу і може бути різного кольору: жовтого, білого, коричневого, червоного або чорного. Редактори GoToShop розкажуть, чому кіноа така популярна та чому її вважають здоровою альтернативою іншим крупам.

Які бувають найпопулярніші сорти кіноа

Біла кіноа має найніжніший смак і текстуру через відсутність оболонки. Коли ви готуєте її, насіння легко розвалюється і стає м’яким.

Білу та жовту кіноа часто використовують для гарнірів або роблять з них борошно.

Червона кіноа має тверду текстуру насіння, яке не розпадається після термічної обробки, добре зберігає форму й приємно хрумтить при споживанні.

Чорна кіноа має щільну оболонку, тому, коли ви її їсте, вона хрумтить на зубах, має багатий аромат і гіркий горіховий смак.

Чим корисне насіння рисової лободи — кіноа

Кіноа — має багато корисних речовин для нашого організму. Вона містить вітаміни та мінерали, які допомагають шлунку працювати краще, полегшують травлення їжі, захищають від шкідливих вільних радикалів і підтримують активність обміну речовин.

Насіння рисової лободи не лише насичує організм корисними речовинами, але й допомагає запобігти багатьом хворобам. Ось основні переваги цього смачного і корисного продукту:

  • Високий вміст магнію забезпечує відчуття ситості, а також допомагає подолати стрес. На фоні вживання кіноа, покращуються функції нервової системи та зникає бажання «заїдати» негативні емоції шкідливою та висококалорійною їжею. Амінокислотний склад білків кіноа дуже збалансований і має схожість з білками грудного молока.

  • Кіноа має великий вміст клітковини, тому ця культура позитивно впливає на роботу шлунку, кишківника та всієї травної системи загалом. Рисова лобода позбавляє токсинів та захищає від шкідливого впливу вільних радикалів.

  • Антиоксиданти, що містяться в складі кіноа, дозволяють ефективно долати депресивні розлади та допомагають відстрочити прояви перших ознак старіння організму.

  • Амінокислоти, а також вітаміни стимулюють обмінні процеси та покращують роботу важливих органів та систем.

  • Особливе значення насіння рисової лободи має для людей, що прагнуть втратити зайву вагу та отримати струнку та підтягнуту фігуру.

  • У складі цієї крупи також присутні насичені лецитиновою кислотою жири, вуглеводи, мінерали, вітаміни групи А, В, С, Е, фосфор, кальцій, залізо, цинк, калій, мідь, натрій.

  • Кіноа чудово підходить тим, хто страждає на захворювання серця, а також гіпертонікам і діабетикам.

  • Кіноа вживають для профілактики онкологічних захворювань, анемії, затримки росту, випадіння волосся.

  • Кіноа містить велику кількість рослинного білка, який є будівельним матеріалом для м’язів і тканин у нашому тілі. Цей продукт корисний для вегетаріанців, оскільки кіноа може замінити білок, який зазвичай отримують з м’яса.

  • Ще одна перевага кіноа — вона не містить глютену, тому її можна їсти як у звичайному раціоні, так і на спеціальних дієтах. Люди, які уникають глютену, можуть спокійно вживати кіноа регулярно.

  • Крім того, кіноа має низьку кількість калорій і низький глікемічний індекс, тому вона допомагає поступово насичувати та контролювати рівень цукру в крові.

Кіноа має приємний солодкуватий смак з відчутними горіховими нотками, що робить її не тільки корисною, але і дуже смачною.

Завдяки низькій калорійності та високій харчовій цінності, кіноа має високу популярність серед прихильників здорового способу харчування. Вживання цього насіння активізує метаболічні процеси, які відповідають за прискорене травлення та сприяє швидкому та безпечному схудненню.

За своїми властивостями, кіноа дуже близька до шпинату та буряку. Культура має солодкуватий присмак з відчутними горіховими нотками.

Щоб придбати ваші корисні продукти за вигідною ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на зернові, рис та крупи.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся