Які продукти допоможуть підвищити рівень гемоглобіну

Низький рівень гемоглобіну зустрічається часто, особливо навесні. Інколи, щоб підняти його, достатньо лише вживати правильні продукти

Які продукти допоможуть підвищити рівень гемоглобіну
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Бліда шкіра, головний біль, слабкість, безсоння, поганий апетит, швидка стомлюваність — це може бути ознаками низького рівня гемоглобіну тобто анемії.

Навесні, коли імунітет знижується, захисні сили організму слабшають, у багатьох людей знижується рівень гемоглобіну. Це може бути викликано різними хворобами. При низькому гемоглобіні потрібно підіймати рівень заліза в організмі. Його денна норма вважається близько 20 міліграмів щоденно.

Редактори GoToShop розкажуть, які продукти необхідно додати до щоденного раціону, щоб підвищити гемоглобін і почуватися краще.

Які симптоми вказують на низький рівень гемоглобіну

  • Постійне відчуття втоми — прокинувся вже втомлений.

  • Випадіння волосся, поява лупи, сухість і ламкість волосся.

  • Регулярні перепади настрою, погана концентрація уваги.

  • Людина постійно мерзне.

  • Частий головний біль або мігрені.

  • Поява синців під очима.

  • Відчуття важкості під час ковтання, м’язова слабкість.

  • Регулярні закрепи.

Збалансувати рівень гемоглобіну можна не лише за допомогою спеціальних препаратів заліза, а й завдяки правильному харчуванню. Регулярне вживання їжі, багатої на залізо, сприяє підвищенню цього показника в крові.

Які продукти підвищують рівень гемоглобіну

Халва

Це східний десерт, який багатий залізом та впливає на рівень гемоглобіну. Тут важливо обирати ті види, які містять більше цього мінералу. Наприклад, халва з кунжутного насіння має більше заліза, ніж з соняшникового.

Крім того, кунжутна халва містить багато вітамінів, включаючи Е, В та мінералів — фосфор, цинк і кальцій. Ці компоненти корисні для кісток, нігтів і зубів, запобігають виникненню остеопорозу. Вітамі­ни групи В допомагають нервовій системі впоратися зі стреса­ми, покращують роботу мозку. А якщо ви споживатимете халву щодня — поліпшиться робота бронхів і ле­генів, зникнуть мігрені і знизиться ризик онкологічних захворювань.

Саме тому халва важлива не лише для підвищення гемоглобіну, а й для налагодження роботи всього організму.

Сушені яблука і груші

Вони також багаті на залізо і допомагають підтримувати рівень гемоглобіну в нормі. Крім того, сушені фрукти сприяють очищенню крові, корисні при низькому тиску, покращують роботу серцево-судинної системи. Їх додають у раціон хворих, які хворіють на атеросклероз, по­дагру, ревматизм, псоріаз та інші хвороби шкіри.

Сушені груші можуть застосовуватися для зниження температури та лікування кашлю і застуди. Такі фрукти корисні для кишківника та підтримки нервової системи, але можуть викликати розлад шлунка, якщо споживаються разом з молочними продуктами.

Какао

Напевно мрія кожної дитини лікуватися солодощами. Тож якщо ви хочете підняти рівень заліза у крові своїх дітей, додайте в їхній раціон какао. Цей порошок містить в чотири рази більше заліза, ніж мед, картопля чи капуста.

Але шоколад містить багато цукру і жирів, до того ж його калорійність перевищує 500 ккал. Тому можна обрати як альтернативу саме какао-порошок, який має лише 23 ккал. Додавати його можна до печива, каш або фруктів, а молоко може заважати засвоєнню заліза, тому краще використовувати воду або рослинне молоко.

Низький вміст кофеї­ну у напої не викликає звикання, а чашка какао розбудить вранці краще, ніж найміцніша кава. Той, хто п’є какао, у два рази менше піддається ризику захворіти на діабет або зіткнутися з порушен­нями роботи серця.

Шипшина

Ягоди шипшини допоможуть підняти рівень гемоглобіну, оскільки мають високий вміст заліза. Відвари та настої з шипшини покращують кровообіг, нормалізують тиск і запобігають утворенню холестеринових бляшок у судинах. Також вони корисні для серця та кровоносної системи. Шипшина розріджує кров, і за­побігає тромбозу.

Чорнослив

За кількістю заліза чорнос­лив нічим не поступається суше­ним яблукам. У 100 грамах чорносливу є приблизно 13 міліграмів заліза. Його можна додавати до різних страв, таких як рагу, плов або салати, а можна споживати самостійно.

Сушені сливи багаті на натрій, калій, фос­фор, кальцій, глюкозу та органічні кислоти. Тому цей десерт рекомендують вживати для профілакти­ки серцево-судинних патологій, нормалізації артеріального тиску, при ожирінні та інших порушен­нях обмінних процесів в організмі.

Свиняча печінка

Свиняча печінка також багата на залізо. У 100 грамах цього продукту міститься приблизно 12 міліграмів заліза.

Вона допомагає підтримувати рівень гемоглобіну у крові та запобігає хворобам серця, призупиняє розвиток атеросклерозу і діабету.

Буряк

Якщо пити буряковий сік чи їсти варений буряк щодня, це також збільшить рівень заліза в крові. Але лікарі не рекомендують пити буряковий сік відразу після приготування. Аби він краще засвоївся орга­нізмом, потримайте його в холо­дильнику 30−40 хвилин.

Але смачніше та корисніше для шлунка прийма­ти буряковий сік разом з іншими фрешами, наприклад, додати яблучний, морквя­ний або апельсиновий сік.

Залізо, рослинний білок, аміно­кислоти і вітаміни, що містяться в буряку, налагодять процес кро­вотворення і збалансують склад крові. На 100 грамів столового буряку припадає 1,4 міліграма за­ліза.

Мʼясо

Мʼясо є важливим джерелом білків та амінокислот, які сприяють утворенню молекул гемоглобіну разом із залізом. Найкращими видами мʼяса вважаються кролик, свинина та яловичина. Проте варто віддавати перевагу мінімальній термічній обробці м’яса, найкраще готувати його на пару.

Гречка

Ця крупа є винятком серед зернових, оскільки не знижує біодоступність заліза, а навпаки, містить залізо (майже 7 мг на 100 грамів ядриця). Тому її рекомендується використовувати в першу чергу як прикорм для дітей грудного віку..

Гранат

Цей фрукт вважається найкориснішим фруктом для гемоглобіну внаслідок високого вмісту вітаміну В6.

У насінні граната також міститься залізо, хоча в невеликій кількості — приблизно 1-1,5 міліграма на 100 грамів.

Червона морква

Цей овоч є кращим вибором для підвищення рівня гемоглобіну, оскільки містить багато бета-каротину і вітаміну А, які сприяють прискоренню біохімічних реакцій з використанням кальцію.

У моркві заліза міститься в невеликій кількості, приблизно 0,5-0,7 мг на 100 грам.

Горіхи

Волоські горіхи та фісташки, містять чимало омега-3 і омега-6 жирних кислот, які сприяють розвитку міжклітинних процесів, включаючи ті, що пов’язані з залізом.

Вони особливо корисні для маленьких дітей, оскільки знижують ризик патологій нервової системи. Проте арахіс слід уникати, оскільки він містить багато жиру, що може негативно вплинути на шлунково-кишковий тракт та уповільнити засвоєння заліза.

Ікра риби

Ікра, хай то червона, чорна чи жовта, містить залізо (від 6 до 12 мг на 100 г) та омега-3 жирні кислоти.

Буквально 100 грамів такого продукту на добу повністю забезпечує організм всіма необхідними поживними мікроелементами для нормалізації рівня гемоглобіну.

Цей продукт є легко засвоюваним, тому його можна включати в раціон при наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, коли м’ясо або печінка — протипоказані.

Мед

Він містить багато мінералів, що корисно для водно-сольового балансу та нормалізації гемоглобіну. Він може допомогти зменшити набряки та навантаження на серцево-судинну систему. Гречаний або падевий мед мають найвищу концентрацію мінералів.

Кропива

Вона містить невелику кількість заліза та вітаміну В12, які допомагають організму засвоювати залізо. Вона може бути використана як спеція в раціоні під час вагітності та грудного вигодовування.

Продукти, які перешкоджають підвищенню гемоглобіну

  • Це надмірне вживання коли, шоколаду, кави та чаю — містять таніни.

  • Вживання молочних продуктів у великій кількості через те, що вони містять кальцій.

  • Вживання щавлю, він містить оксалати.

  • Вживання великої кількості клітковини — висівок, меленого льону, псиліума тощо.

Придбати усі корисні продукти за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся