На полицях супермаркетів чимало пляшок із різноманітними рослинними оліями — оливковими, соняшниковими, кунжутними та багатьма іншими. Як обрати ту, яка підходить саме вам, і на які критерії зважати, з’ясували редактори GoToShop.
Під час вибору олій радять враховувати наступні фактори:
1. Температура кулінарної обробки. Деякі олії (зокрема, соняшникова, кунжутна чи кукурудзяна) підходять для високотемпературного смаження, інші (олія з авокадо, лляні та горіхові) — для використання в сирому вигляді.
2. Смакові уподобання. Різні олії мають різні смаки і аромати, тому обирайте саме ту, яка підходить до ваших рецептів та уподобань.
3. Зважайте на дієтичні обмеження. Якщо у вас є певні обмеження чи алергії, при покупці перевіряйте склад олії на предмет відповідності вашим вимогам.
4. Якість олії та процес виробництва. Обирайте олію, яка пройшла контроль на якість, та виробляється без використання шкідливих хімічних речовин. Радимо обирати нерафіновані олії, в яких міститься більше корисних елементів, але які мають менший термін зберігання.
Але зважайте на те, що нерафінована олія може містити більше домішок — пестицидів, слідів металів та діоксинів. При цьому її не можна гріти, бо це стане причиною утворення канцерогенів, котрі нашкодять організму.
5. Вивчайте рекомендації щодо зберігання. Олії можуть псуватися від дії світла, тепла та повітря, тому варто знати правила, як зберігати той чи інший вид олії. Краще мати декілька різних видів рослинних олій в асортименті для різних цілей приготування.
А тепер давайте розглянемо найбільш популярні види олій та поради щодо їх вибору.
Соняшникова олія
Ця олія добре підходить для смаження та випікання.
Існують різні типи такої олії:
рафінована (більш очищена);
нерафінована.
Рафінована олія має довший термін придатності і, зазвичай, менше смакових характеристик порівняно з нерафінованою, яка є більш натуральною. Вибір залежить від ваших потреб.
Також радимо звертати увагу на упаковку, в якій продається соняшникова олія: вона повинна бути закрита від світла та повинна мати надійну кришку, щоб запобігти різкому окисленню та псуванню.
Також переконайтеся, що ви обираєте продукт з достатнім терміном придатності.
Оливкова олія
Обирайте тип олії, яким вам підходить найкраще:
Extra Virgin: це олія найвищої якості, яка виготовляється з першого віджиму оливок без використання хімічних розчинників або високої температури. Вона має найінтенсивніший смак та аромат оливок і вважається найбільш корисною для здоров’я;
Virgin: це також натуральна олія, але з меншою якістю і менш насиченим смаком, ніж Extra Virgin. Вона може бути виготовлена з менш якісної сировини;
Pure: це зазвичай суміш рафінованої оливкової олії й олії Extra Virgin. Вона має менш інтенсивний смак і аромат оливок, але є більш стабільною при високих температурах.
Крім цього звертайте увагу щодо сортів оливок, з яких виготовлена олія, адже кожен сорт має свій унікальний смак та аромат. Найпоширеніші сорти оливок для олії — Picual, Arbequina та Koroneiki. Спробуйте декілька різних сортів, щоб знайти той, який вам сподобається найбільше.
Зважайте і на упаковку. Оливкову олію краще купувати в темних скляних пляшках або металевих контейнерах, оскільки це допомагає захистити її від світла та підтримує якість.
Кукурудзяна олія
Обираючи таку олію, звертайте увагу на кілька ключових факторів.
Спочатку оберіть підходящий для вас тип олії:
рафінована: рафінована кукурудзяна олія піддається більшому очищенню та обробці для видалення шкідливих речовин і запахів. Вона має вищу температурну стійкість, що робить її ідеальним варіантом для готування при високих температурах;
нерафінована: така кукурудзяна олія має більше природного смаку та запаху, оскільки вона піддається меншому очищенню. Вона підходить для низькотемпературного готування та вживання в салатах та заправках.
Важливо також обирати олію від надійного виробника з хорошою репутацією. Перевіряйте додаткову інформацію на етикетці.
Зважайте також на те, що кукурудзяна олія повинна зберігатися в металевій або скляній тарі. Уникайте покупки олії у прозорих пластикових пляшках, оскільки світло може спричинити окислення олії і зміну її якості.
Переконайтеся також, що дата придатності продукту ще не минула, і обирайте найсвіжішу олію. Також радимо для економії коштів ознайомитися з акціями на соняшникову олію та акціями на оливкову олію.