Корисний і смачний гранат уже давно влаштувався на полицях українських магазинів і став одним з найулюбленіших сезонних фруктів. Але часто з вибором стиглого граната і з його подальшим очищенням виникають проблеми. Як згадаєш, про зерна, що розлітаються на всі боки, і сік, що бризкає, то одразу й апетит пропадає. Але це просто тому, що чистимо ми гранат зазвичай неправильно.
Редактори GoToShop зібрали для вас кілька корисних порад, як правильно вибрати стиглий гранат і потім легко його почистити. Беріть на замітку.
Як вибрати стиглий гранат
Колір і текстура шкірки: Стиглий гранат завжди яскравого і насиченого червоного або рожевого кольору. Якщо на ньому є зеленуваті ділянки, то плід, найімовірніше, ще не дозрів, а ось темні плями можуть свідчити про перестиглий фрукт. А ось на дотик шкірка має бути гладкою та твердою. Якщо вона занадто суха або зморшкувата — плід уже перестиг.
Форма і вага: Хороший стиглий гранат має форму кулі, але при цьому неоднорідної, а з характерними випуклостями та кутами, що є ознакою зрілих і великих зерен усередині. А ось ідеально кругла форма без горбків, навпаки, може бути ознакою того, що гранат ще зелений, бо зерна всередині не встигли набрякнути і сформуватися. Крім того, стиглий гранат має бути важким для свого розміру, що може вказувати на його дозрівання і соковитість.
Звук при постукуванні: Як і у випадку з кавунами і динями, стиглість граната можна визначити за стуком. Звук при постукуванні має бути яскравим і гучним (це вказує на наявність соковитої м’якоті), зелені плоди «звучать» дуже глухо.
Як правильно і легко почистити гранат
Найлегший і перевірений спосіб почистити гранат полягає в його правильному надрізанні.
Крок 1: Помийте гранат і обсушіть його рушником. Гострим ножем акуратно зріжте верхівку і нижню основу. Це дасть вам змогу побачити, де розташовуються часточки із зернами.
Крок 2: Зробіть розрізи на шкірці від верху до низу, в тому місці, де часточки скріплюються між собою. Це допоможе легко «розкрити» гранат і уникнути розбризкування соку.
Крок 3: Після того, як ви зробите всі надрізи, акуратно розкрийте гранат, ніби вивертаючи його назовні.
Крок 4: Візьміть глибоку миску і ложку. Тримаючи часточку над мискою зернами всередину, починайте акуратно стукати на шкірці ложкою, вибиваючи зерна в ємність. Що нижче ви триматимете гранат, то менша ймовірність того, що зерна розлітатимуться в різні боки. Продовжуйте вибивати зерна, поки вони всі не опиняться в мисці, а потім просто видаліть оболонки, що впали разом з ними, і мембрани, які зазвичай до них прикріплені.
Ось і все! Насолоджуйтеся вашим смачнючим гранатом без зайвих турбот. До речі, очищені зерна мають зовсім невеликий термін зберігання, тому рекомендуємо використати їх одразу ж, або ж поставити в холодильник у скляній чи пластиковій посудині з вентильованою кришкою. У такому вигляді вони збережуть свою соковитість і смак протягом двох-трьох днів.
А щоб дізнатися найвигідніші ціни на гранати в супермаркетах вашого міста радимо вам зазирнути на сайт GoToShop. Порівнюйте ціни та купуйте найкраще.