Металеві губки: що можна і не можна ними мити

Металеві губки можуть стати незамінним помічником у вашому побуті, головне правильно їх використовувати

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Металеві губки у повсякденному житті стають незамінними помічниками, щоб побороти тверді забруднення. Проте не кожен посуд можна ними чистити. Тож важливо усвідомлювати, на яких поверхнях і предметах їх можна використовувати, а де вони можуть завдати шкоди. Редактори GoToShop розкажуть, де металеві губки проявляють свою ефективність, а також попередять про можливі небажані ефекти від їх застосування.

Металеві губки для миття посуду — це простий і дешевий спосіб полегшити прибирання. Вони допомагають видалити жир, нагар і бруд, які важко видаляти звичайною м’якою губкою. Їх легко мити, вони не ржавіють і не мають неприємного запаху після використання.

Що можна мити металевими губками

Такими губками можна мити посуд, каструлі, посуд з чавуну або алюмінію. Вони добре видаляють залишки їжі зі сковорідок без антипригарного покриття. Також їх можна використовувати для чищення духовки, мікрохвильової печі та газової плити, але треба бути обережним, щоб не пошкодити поверхню.

Грилі та решітки

Металеві губки можуть бути корисні під час чищення грилів і решіток. Вони допоможуть видалити нагар і вугільні відкладення, забезпечуючи гігієнічне приготування їжі.

Інструменти та обладнання

Під час чищення інструментів і металевих деталей, таких як гайкові ключі, викрутки або замки, металеві губки допоможуть видалити іржу й шар бруду. Їх міцні волокна роблять процес чищення швидким та ефективним.

Автомобільні деталі

Для автомобільних потреб, металеві губки можна використовувати під час чищення дисків, бамперів та інших металевих деталей. Вони ефективно видаляють наліт, пил та інші забруднення, підтримуючи зовнішній вигляд автомобіля та запобігаючи корозії металу.

Що не можна чистити металевими їжачками

Чимало господинь використовують цю мочалку і навіть не замислюються, чи можна використовувати її для миття тих чи інших предметів. Проте, «їжачки» з металу не підходять для всіх поверхонь та видів посуду. Не рекомендується використовувати їх для миття посуду з тефлоновим або антипригарним покриттям, виробів зі скла, дерева та пластмаси. Також мочалками краще не чистити предмети зі шкіри та дзеркала.

Алюміній

Металеві губки не можна використовувати під час чищення алюмінієвого посуду, оскільки вони спричиняють подряпини на поверхні та погіршують її зовнішній вигляд. Пошкоджений захисний шар також може збільшити ймовірність корозії та утворення плям.

Нержавіюча сталь

Нержавіюча сталь, пори свою міцність, може постраждати від металевих губок, адже вони дряпають поверхню та видаляють захисний оксидний шар, що може призвести до швидшого утворення іржі та втрати блиску.

Покриття для посуду

Посуд з антипригарним покриттям або іншими спеціальними захисними шарами наражається на ризик пошкоджень у разі використання металевих губок. Це може знизити ефективність покриття та зробити посуд менш довговічним.

Незвичайні способи, де можна використати металеві губки

Як не дивно, але металеві губки можна застосовувати не тільки для миття посуду та чищень поверхонь. Так, їх можна використовувати для шліфування дерева, ними можна замінити наждачний папір.

Крім того, вони можуть використовуватися замість точила для ножиць: просто поріжте металеву губку ножицями, і їх леза стануть гострими.

Ці губки ефективно видаляють іржу, ними також можна очистити старий садовий або слюсарний інвентар.

Металеві їжачки добре чистять підошву взуття і можуть використовуватися для штучного старіння деревини, що іноді використовується для декорування меблів.

Але, можливо, найнеочікуваніше використання — це очищення овочів. Молоду картоплю, моркву та навіть рибну луску можна легко почистити металевою губкою. Головне — використовуйте нову губку, оскільки та, що вже використовувалася для миття посуду з хімічними засобами, може бути небезпечною для їжі.

Для ще більш ефективного використання, радимо ознайомитися з акціями на губки, щоб придбати їх за найвигіднішою ціною.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся