Найкорисніший у світі: чай масала допомагає позбутися багатьох проблем зі здоров’ям

Чай масала визнаний найкориснішим чаєм у світі. Розповідаємо детально, чому

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Історія чаю масала дуже стара і загадкова. За легендами вона сягає задовго до нашої ери. Історики навіть не можуть точно сказати, коли саме з’явився чай, але деякі джерела вказують на VII століття до нашої ери, а інші навіть на 3000 років до народження Христа.

Де точно вперше придумали чай масала — в Індії чи Таїланді, також залишається загадкою. Однак, відомо, що він був популярним напоєм у культурі аюрведи, який мав підбадьорливі та очищальні властивості.

Цей напій готували різними способами: на воді, молоці, з різними пропорціями спецій, і можна було пити як гарячим, так і холодним. Цікаво, що спочатку чорний чай в рецепті не використовувався, і він був доданий лише в середині XIX століття. Проте, через високу ціну листового чаю, такий рецепт не став популярним.

У другій половині XX століття ціна чорного чаю значно знизилася, і він став доступнішим для людей. Тоді чай масала став улюбленим напоєм серед простого народу в Індії. Редактори GoToShop розкажуть, що входить до складу чаю масала, як його приготувати та чим він корисний.

Який склад чаю масала

Єдиної варіації приготування чаю масала не існує. Однак у нього є характерні риси — готується напій з декількох інгредієнтів і міститm чорний чай, спеції та молоко.

Основні інгредієнти:

Чорний чай: Використовується звичайний листовий чорний чай без домішок.

Спеції:

  • Гвоздика вважається невід’ємним інгредієнтом чаю, тому вона присутня в різних рецептурах. Виключення становлять випадки індивідуальної непереносимості цієї спеції.

  • Корінь імбиру додають в чай, щоб надати пікантної гостроти. Крім цього, він володіє потужною противірусною дією і допомагає впоратися з нудотою. В цілому, імбир позитивно діє на весь організм, головне знати міру.

  • Бодян додає напою гіркувато-солодкі ноти, та й виглядає в чашці казково, адже має форму красивих коричневих зірочок.

  • Інші спеції додаються на смак. Це може бути кардамон, аніс, фенхель, кориця, мигдаль кісточки, цедра лимона тощо.

Молоко: Додається для насичення смаку. Краще використовувати жирне та свіже молоко.

Підсолоджувач: Можна використовувати мед, цукор або згущене молоко для підсолодження.

Додатково, чорний чай містить вітаміни та кофеїн, які корисні для організму.

Яка користь чаю масала та що він лікує

Чай масала — це не просто смачний напій, але і корисний для здоров’я.

  • Налагоджує правильну роботу серця й судин.

  • Активує мозкову діяльність і захищає від деменції та хвороби Альцгеймера.

  • Розганяє метаболізм і поліпшує процеси травлення.

  • Зміцнює захисні функції організму.

  • Знімає втому та заспокоює.

  • Позбавляє стресових станів та попереджає депресію.

  • Виводить токсини та шлаки з організму.

  • Знімає набряки, нівелює можливість утворення злоякісних пухлин.

  • Втамовує голод і заряджає організм енергією на тривалий проміжок часу.

  • Допомагає швидко заснути, запобігає безсонню.

  • Знижує рівень «поганого» холестерину.

  • Зміцнює м’язи та судини, підвищує їхню еластичність.

  • Налагоджує роботу нервової системи.

Як правильно приготувати чай масала

Щоб приготувати напій, треба зібрати такі складники:

  • 3-4 чайні ложки великолистого чорного чаю;

  • пів літра молока;

  • цукор чи мед за смаком;

  • прянощі: чорний перець, корінь імбиру, кардамон, гвоздика, кориця або інші.

Спосіб приготування чаю масала

  • Налийте у каструлю воду, доведіть до кипіння і додайте чорний чай. Зменште вогонь і варіть 3-5 хвилин.

  • У іншій ємності доведіть до кипіння молоко, додайте підсолоджувачі, перемішайте і зніміть з плити.

  • Усі спеції подрібніть у ступці до стану порошку. Можна купити готові прянощі для чаю масала, вони продаються вже у суміші.

  • Додайте прянощі до чаю і ще варіть хвилину-дві на повільному вогні.

  • Потім з’єднайте чай та молоко, доведіть до кипіння і знімайте з плити.

  • Готовий чай процідіть — і можна смакувати корисний напій.

Кому чай масала може принести шкоду

Чай масала — унікальний напій, однак він також може бути шкідливим для деяких людей з різними проблемами зі здоров’ям.

Тож кому краще уникати споживати цей напій:

Людям з алергіями або непереносимістю різних інгредієнтів: деякі прянощі, що використовуються у чаї масала, можуть викликати алергічні реакції у людей, які на них чутливі. Також, ті, хто не переносить лактозу, повинні бути обережні, оскільки масала часто готується з молоком.

Людям зі шлунково-кишковими захворюваннями: гострі прянощі, зокрема, імбир, кориця та перець, можуть подразнювати слизову оболонку шлунка. Це може призвести до дискомфорту або погіршення стану для тих, хто страждає на виразкові захворювання, панкреатит або холецистит.

Людям з цукровим діабетом: чай масала містить багато цукру, що може погіршити контроль над рівнем цукру в крові для людей з цукровим діабетом. Вони повинні обмежити споживання цього напою та вибирати варіанти з меншим вмістом цукру та молока.

Для вагітних жінок: чай масала може бути небезпечним для майбутніх мам та малюків. Основна причина — спеції, що входять до складу напою, які можуть спричинити кровотечі та викидень у першому триместрі вагітності. Замість цього, краще випивати чорний чай з імбиром та молоком, щоб полегшити токсикоз. Від інших прянощів краще відмовитися.

Окрім цього, під час вагітності у багатьох жінок погіршується переносимість лактози, що викликає не тільки неприємні відчуття в шлунку, а і може бути небезпечним для дитини. Тому, якщо у вас виникла така реакція на молоко, ліпше його уникати або замінити на безлактозний продукт. У другому та третьому триместрі вагітності можна повернутися до легшої версії чаю масала, але варто обмежити його споживання до однієї чашки на день.

Під час лактації: масала під час годування груддю менш небезпечний, але його вплив на дитину не зовсім зрозумілий. Новонароджений організм може по-різному відреагувати на вживання в їжу мамою такого напою, тому до трьох місяців краще не проводити експерименти. Це може викликати додаткове газоутворення, алергічні реакції і гіперзбудливість малюка. Тому введення масала в раціон годуючої матері потрібно починати з невеликих обсягів, поступово доходячи до 1 чашки в день.

Для малюків: дітям молодшого віку краще уникати чаю масала, оскільки навіть звичайний чай рекомендується давати після двох років. А щодо екзотичного масала, то краще почекати до шести років перед тим, як пропонувати його дітям у невеликих кількостях.

Щоб приготувати напій без шкоди для гаманця, радимо ознайомитися з актуальними акціями на чай

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися