Користі немає: дієтолог назвав овочі, від яких краще відмовитися

Деякі овочі не несуть жодної користі та навіть можуть бути шкідливими

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Відомо, що овочі — ледь не найкорисніша їжа в нашому раціоні. Їх радять їсти для отримання корисних речовин і дорослим, і дітям, особливо вони популярні під час дотримання дієт чи правильного харчування. Проте чи настільки вони корисні, як нам здається? Дієтолог Юрій Попко розвінчав деякі міфи. Редактори GoToShop переповідають, що краще не споживати часто на правильному харчуванні та розповідають чому.

Які овочі не дуже корисні

Картопля

Цей овоч, мабуть, найбільш вживаний, без нього не проходить у деяких сімʼях і дня. Але картопля — це крохмаль, який є швидким вуглеводом і негативно впливає на ваше тіло та швидко підіймає рівень цукру в крові.

«А якщо ж ви ще й цю картоплю смажите, фрі, пюре, то цим тільки ще гірше робите, додаєте купу жиру непотрібного Омега 6, а якщо харчуєтесь по закладах, то там ніхто не міняє цю олію по декілька днів. Відповідно їсте канцерогени з перепаленої олії», — наголошує Юрій Попко.

Щоб отримувати максимальну користь від картоплі, дієтолог радить її варити або запікати в мундирах та споживати холодною. Так отримаєте калій з шкірки, клітковину і в охолодженому стані — це складний вуглевод.

Кукурудза

Якщо ви не вирощуєте кукурудзу самостійно, то це генномодифікована рослина (злакова).

Ще більш шкідлива консервована кукурудза. Адже вона містить, окрім власного, ще й цукор, який туди додають цілеспрямовано. Вона також поступається іншим бобовим у наявності вітамінів та мікроелементів.

Те саме стосується й кукурудзяної крупи чи борошна, які лише підвищують глікемічний індекс та погіршують здоровʼя.

Дієтолог радить замінити цей овоч на сочевицю, нут, зелений горох, маш звичайний.

Перець болгарський, баклажан і томати

Ці овочі мають один спільний недолік — у їх шкірі та насінні містяться лектини і сапоніни. Якщо ви маєте аутоімунні захворювання, проблеми зі слизовою шлунку і кишківника, дуоденіт, то краще їх виключити з раціону.

Якщо ваш організм погано реагує на ці овочі, особливо на перець, дієтолог рекомендує споживати їх у приготовленому, а не сирому вигляді, та без шкірки.

«Цікавий факт, болгарський перець містить вітамін С в більшій кількості, ніж лимон та апельсин. Якщо є псоріаз, ці три овочі також рекомендується виключити з раціону», — підсумовує він.

Щоб обирати корисне за вигідними цінами, радимо ознайомитися з актуальними акціями на овочі.

Читати статті на тему

2024.09.20 10:28
Рекомендації

Корисні запіканки: смак без шкоди для фігури

Шукаєте легкі та корисні рецепти для щоденного меню? Дізнайтеся, як приготувати різноманітні дієтичні запіканки, які поєднують у собі насичений смак і низьку калорійність
2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату