Користі немає: дієтолог назвав овочі, від яких краще відмовитися

Деякі овочі не несуть жодної користі та навіть можуть бути шкідливими

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Відомо, що овочі — ледь не найкорисніша їжа в нашому раціоні. Їх радять їсти для отримання корисних речовин і дорослим, і дітям, особливо вони популярні під час дотримання дієт чи правильного харчування. Проте чи настільки вони корисні, як нам здається? Дієтолог Юрій Попко розвінчав деякі міфи. Редактори GoToShop переповідають, що краще не споживати часто на правильному харчуванні та розповідають чому.

Які овочі не дуже корисні

Картопля

Цей овоч, мабуть, найбільш вживаний, без нього не проходить у деяких сімʼях і дня. Але картопля — це крохмаль, який є швидким вуглеводом і негативно впливає на ваше тіло та швидко підіймає рівень цукру в крові.

«А якщо ж ви ще й цю картоплю смажите, фрі, пюре, то цим тільки ще гірше робите, додаєте купу жиру непотрібного Омега 6, а якщо харчуєтесь по закладах, то там ніхто не міняє цю олію по декілька днів. Відповідно їсте канцерогени з перепаленої олії», — наголошує Юрій Попко.

Щоб отримувати максимальну користь від картоплі, дієтолог радить її варити або запікати в мундирах та споживати холодною. Так отримаєте калій з шкірки, клітковину і в охолодженому стані — це складний вуглевод.

Кукурудза

Якщо ви не вирощуєте кукурудзу самостійно, то це генномодифікована рослина (злакова).

Ще більш шкідлива консервована кукурудза. Адже вона містить, окрім власного, ще й цукор, який туди додають цілеспрямовано. Вона також поступається іншим бобовим у наявності вітамінів та мікроелементів.

Те саме стосується й кукурудзяної крупи чи борошна, які лише підвищують глікемічний індекс та погіршують здоровʼя.

Дієтолог радить замінити цей овоч на сочевицю, нут, зелений горох, маш звичайний.

Перець болгарський, баклажан і томати

Ці овочі мають один спільний недолік — у їх шкірі та насінні містяться лектини і сапоніни. Якщо ви маєте аутоімунні захворювання, проблеми зі слизовою шлунку і кишківника, дуоденіт, то краще їх виключити з раціону.

Якщо ваш організм погано реагує на ці овочі, особливо на перець, дієтолог рекомендує споживати їх у приготовленому, а не сирому вигляді, та без шкірки.

«Цікавий факт, болгарський перець містить вітамін С в більшій кількості, ніж лимон та апельсин. Якщо є псоріаз, ці три овочі також рекомендується виключити з раціону», — підсумовує він.

Щоб обирати корисне за вигідними цінами, радимо ознайомитися з актуальними акціями на овочі.

Читати статті на тему

2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр