Чому потрібно їсти моркву щодня: корисні властивості овочу, про які мало хто знає

Зібрали 10 причин, чому моркву необхідно їсти щодня і як правильно її обрати

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Кожен з дитинства, напевно, пам'ятає, як бабусі змушували зʼїсти нас хоча б одну морквинку, адже вона має дуже багато вітамінів і корисна для зору та очей. Однак це не єдина лікувальна властивість цього помаранчевого овочу.

Морква — той продукт, який необхідно споживати щодня, оскільки містить калій, фосфор, магній, йод, кальцій, вітаміни А, В3, Е, К, фолатів, каротиноїдів та антиоксидантів.

Редактори GoToShop розкажуть про корисні властивості моркви, про які знають не всі та допоможуть вам правильно її обрати..

Чим же так корисна морква

Для здоров’я очей: морква містить вітамін А, який важливий для зору. Нестача цього вітаміну може призвести до різних проблем із зором, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями ока і навіть курячу сліпоту. Щоденна норма вітаміну А міститься у 200 г моркви. Лютеїн і зеаксантин, які також є в моркві, захищають сітківку та кришталик від ушкоджень.

Захищає шкіру від сонця: антиоксиданти та каротиноїди, які є в моркві, допомагають захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів і сприяють швидкому загоєнню опіків.

Допомагає схуднути: морква містить клітковину, яка необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Вона може бути корисною, щоб знизити калорії в щоденному раціоні, оскільки можна використовувати її для перекусів.

Нормалізує систему шлунково-кишкового тракту: клітковина в моркві сприяє здоровому травленню та допомагає підтримувати роботу кишківника. Це допоможе запобігти запорам та покращить загальне функціонування шлунково-кишкового тракту.

Загальний захист організму: морква містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі стресом від вільних радикалів та запобігає пошкодженню клітин. Це підтримає загальне здоров’я та знизить ризик розвитку хронічних захворювань.

Профілактика раку: морква містить каротиноїди, які є потужними антиоксидантами. Вони допомагають зменшити кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження показали, що регулярне споживання моркви може знизити ризик розвитку раку легенів, молочних залоз і товстої кишки.

Регулює кров’яний тиск: морква містить багато калію, який допомагає збалансувати рівень натрію в організмі. Окрім цього морква допоможе вивести надлишки натрію, зменшить навантаження на серце і врегулює кров’яний тиск.

Для здоров’я зубів: сира морква є ефективним механічним засобом очищення зубів. Вона також стимулює виділення слини, яка має лужне середовище, що допомагає контролювати кислотні мікроорганізми в порожнині рота.

Зміцнює нігті і волосся: бета-каротин, який міститься у моркві, допомагає зміцнити волосся і нігті.

Запобігає старінню: антиоксиданти, які містяться в моркві, допомагають запобігти появі зморшок, роблять шкіру більш пружною, і зменшують інші ознаки старіння.

Сира морква дуже корисна для чоловіків. Вона допомагає ендокринній системі виробляти тестостерон, який є важливим чоловічим статевим гормоном. Щоб отримати лікувально-профілактичний ефект, вам потрібно їсти близько однієї середньої морквини в день.

Кому варто обмежити споживання моркви

Для переважної більшості людей морква є корисною, але дехто може відчути збільшення газоутворення.

Також вагітним жінкам слід бути обережними з морквою, оскільки занадто велика кількість вітаміну А може викликати вроджені аномалії у розвитку плоду.

Як правильно вибрати моркву

Вибір моркви може бути дещо заплутаним завданням.

Час року: у різні пори року морква може мати різний смак. Наприклад, навесні вона може бути дрібною та молодою з ніжним, м’яким смаком. Літня морква має більш різкий смак. Найсолодша морква, зазвичай, продається восени та на початку зими, коли холод допомагає перетворити крохмаль у цукор.

Колір: корисна морква повинна мати яскраво-оранжевий колір, що свідчить про вміст вітаміну А. Чим яскравіший колір, тим більше вітаміну А в моркві.

Структура та стан: морква має бути твердою і рівною, без ознак м’якості або млявості, що може бути наслідком неправильного зберігання. Усередині така морква може виявитися злегка підгнилою. Також уникайте моркви з наростами або деформаціями, це може свідчити про захворювання або наявність нітратів, які не є корисними.

Вага: Оптимальна вага моркви — близько 150 грамів. Морква такої ваги містить максимальну кількість вітамінів і корисних речовин.

Пам’ятайте ці поради, і ви завжди зможете вибрати найкращу моркву для себе. А щоб обрати овоч за найкращою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на моркву.

Читати статті на тему

2024.09.20 11:29
Як обирати продукти

Чи весь хліб корисний: як не помилитися у виборі

Хліб — це не просто продукт харчування, а й джерело енергії та важливих поживних речовин. Розповідаємо, на які критерії варто звертати увагу при покупці хліба, щоб отримати максимум користі для організму
2024.09.19 14:30
Як обирати продукти

Сорти винограду: у чому різниця та як обрати ідеальний для себе

Сьогодні ми допоможемо розібратися в різноманітті сортів винограду, їх особливостях та призначенні. Дізнайтеся, як обрати ідеальний сорт для ваших потреб та смакових вподобань
2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування