Необхідно додати до раціону: яка користь і шкода лохини

Розповімо про всю користь лохини та скільки її потрібно споживати і як зберігати, щоб насолодитися нею сповна

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Користь лохини важко переоцінити. Останнім часом вона стала дуже популярною в Україні завдяки своєму цінному складу та чудовим смаковим якостям. Лохина зараз неодмінний атрибут здорового харчування і ягідних дієт. Її додають у каші і йогурти, смузі й коктейлі, використовують у випічці.

Лохину називають ягодою довголіття, оскільки вона є природним антиоксидантом, який здатний гальмувати процеси старіння організму, очищати та омолоджувати його. Але чи насправді вона так корисна?

Редактори GoToShop розкажуть про користь та шкоду лохини для здоров’я та скільки її можна їсти щодня.

Користь лохини

Лохина — це справжнє джерело користі для вашого здоров’я! І якщо ви додасте її до свого раціону, це принесе багато користі для вашого здоров’я і допоможе вам залишатися сильними і здоровими. А щоб придбати лохину вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.

  • Має протиракову дію: Лохина захищає організм від онкологічних захворювань завдяки високому вмісту антиоксидантів. Коли в організмі з’являється багато вільних радикалів, вони можуть спричинити пошкодження клітин, що може призвести до ракових захворювань. Антиоксиданти пригнічують розмноження вільних радикалів, цим самим запобігаючи руйнуванню клітин.

  • Знижує ризик хронічних захворювань: Лохина містить антоціани, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запаленням. Це допомагає знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет та проблеми з когнітивними функціями.

  • Покращує зір: Лохина містить вітаміни C і A, які важливі для здоров’я очей і можуть зменшити ризик вікової дегенерації жовтої плями та катаракти.

  • Покращує травлення: Клітковина в лохині підтримує здоров’я кишківника, допомагає регулярному випорожненню і запобігає проблемам з ним.

  • Здорова шкіра: Антиоксиданти в лохині захищають шкіру від старіння і стимулюють вироблення колагену, що робить шкіру більш гладенькою і пружною.

  • Зменшує хронічні запалення: Лохина містить сполуки, які можуть боротися з хронічним запаленням, що є причиною багатьох захворювань.

  • Запобігає вірусним інфекціям: Деякі складові лохини мають противірусні властивості, які можуть допомогти організму запобігти вірусним інфекціям, таким як інфекції сечовивідних шляхів.

Вас також може зацікавити:

Червона смородина: маленька ягода з великими можливостями

Де найдешевше купити лохину: порівняння цін у супермаркетах

Користь лохини для дітей

Лохину обовʼязково необхідно включити до дитячого харчування через її корисні властивості та багатий склад поживних речовин. Ось декілька аспектів користі лохини для дітей:

  • Лохина містить вітаміни і мінерали, які допомагають підтримувати нормальний ріст і розвиток дітей. Вітаміни A і C необхідні для зміцнення кісток та забезпечення нормальної роботи імунної системи.

  • Ягоди лохини містять велику кількість вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і сприяє підвищенню імунітету дітей.

  • Лохина містить клітковину, яка сприяє нормалізації травлення та попереджає проблеми зі шлунком і кишечником.

  • Ягода містить калій, який важливий для нормального функціонування серця, м’язів та нервової системи.

Протипоказання до вживання лохини

Лохина — це дуже корисна ягода, але її треба споживати з обережністю. Якщо ви її їстиме занадто багато, це може мати погані наслідки.

Лохина корисна в певних кількостях. Оскільки ця ягода є низькокалорійним продуктом, жінки часто включають її до дієтичного раціону, щоб схуднути. Тому вживають її надмірно. Це призводить до перенасичення організму антиоксидантами, кількість кисню у тканинах зменшується, що призводить до збою роботи м’язів.

  • Надмірне вживання лохини може призвести до підвищення згортання крові, що може призвести до утворення тромбів у судинах.

  • Іншою небезпекою у вживанні лохини стають органічні кислоти. Їхній високий вміст знижує рівень кислотності в організмі.

  • Не рекомендується для вагітних і годуючих жінок: Вони повинні проконсультуватися з лікарем перед споживанням.

  • Людям з проблемами з жовчним міхуром: Також потрібно бути обережним з лохиною.

  • Людям з хворобами серця і судин: Особливо тим, хто має ризик тромбозу.

  • З індивідуальною непереносністю: Якщо ви відчуваєте негативні реакції після споживання лохини, краще уникати її.

Скільки можна їсти лохини

Добова норма: Їжте одну-дві склянки ягід на день. Не перевищуйте цю кількість, бо може бути шкідливо.

Способи споживання: Лохину можна їсти самостійно або додавати до смузі, каш або йогуртів. Вона смачна й корисна в будь-якому вигляді!

Зберігання: Свіжу лохину можна зберігати в холодильнику приблизно тиждень, а при кімнатній температурі — не більше 4 днів. Також можна заморожувати лохину, щоб зберегти її на зиму.

Оптимальний час: Найкращий час для їжі ягід — ранок. Тоді організм потребує глікогену для нормальної роботи мозку.

Раніше ми розповідали, як вибрати лохину, щоб отримати максимум користі та на що звернути увагу, щоб смак ягід приніс насолоду.

Читати статті на тему

2024.09.20 17:32
Рекомендації

Як і з чим пити джин: подорож світом смаків

Розповідаємо, як правильно вибрати джин, з чим його поєднувати та як приготувати найсмачніші коктейлі на основі цього напою
2024.09.20 16:27
Рекомендації

Користь редиски та протипоказання: все, що потрібно знати

Розповідаємо про всі корисні властивості редиски та кому цей коренеплід може нашкодити. Дізнайтеся, які вітаміни та мінерали містить редиска, як вона впливає на організм і в яких випадках від неї варто відмовитися
2024.09.20 14:28
Рекомендації

Як сонячна диня підтримує здоров’я кишківника

Соковита та солодка диня — справжній скарб для нашого організму. Розповідаємо, як цей фрукт впливає на травлення, допомагає підтримувати здоров’я кишківника та покращує загальне самопочуття
2024.09.20 10:28
Рекомендації

Корисні запіканки: смак без шкоди для фігури

Шукаєте легкі та корисні рецепти для щоденного меню? Дізнайтеся, як приготувати різноманітні дієтичні запіканки, які поєднують у собі насичений смак і низьку калорійність
2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх