Ферментація — це не просто спосіб консервації їжі, а й справжня магія перетворення. Завдяки корисним бактеріям та дріжджам продукти збагачуються пробіотиками, вітамінами, ензимами та іншими цінними речовинами.
Чим корисні ферментовані продукти
Покращують травлення
Пробіотики, що утворюються під час ферментації, нормалізують мікрофлору кишечника, борються з дисбактеріозом, діареєю, запорами, здуттям та іншими проблемами.
«Мікробіом — це ціла екосистема всередині нас, близько 3-4 кг бактерій, які безпосередньо впливають на ряд процесів всередині: від настрою та контролю бажання з'їсти солодке до поділу та розмноження імунних клітин. Пробіотики покращують імунну функцію, а також травну систему та здоров’я серця», — пояснює нутриціолог Анастасія Голобородько.
Зміцнюють імунітет
Ферментовані продукти багаті на вітамін С, цинк, залізо та інші імуномодулятори, що робить нас стійкішими до застуд, вірусів та інфекцій.
«Мікрофлора кишечника — це не просто безліч бактерій, а й потужний союзник нашого імунітету. А ферментовані продукти, багаті на вітамін С і цинк, стають справжньою зброєю в боротьбі за міцне здоров’я», — зазначає Голобородько.
Підтримують здоров’я серця
Пробіотики з ферментованих продуктів знижують рівень «поганого» холестерину, покращують засвоєння вітамінів та мінералів, а також нормалізують артеріальний тиск.
Впливають на настрій
Дослідження показують, що пробіотики можуть покращувати ментальне здоров’я, зменшуючи симптоми тривоги, депресії та хронічного стресу.
Допомагають схуднути
Ферментовані продукти збагачують мікробіом кишечника, що, в свою чергу, покращує обмін речовин та сприяє здоровому зниженню ваги.
Які ферментовані продукти найкорисніші
Хліб на заквасці — джерело пробіотиків, клітковини та вітамінів групи B.
Натуральний йогурт та кефір — багаті на пробіотики, кальцій, вітамін B12 та інші корисні речовини.
Сири — містять пробіотики, кальцій, вітаміни A, D, E та K.
Квашена капуста — джерело вітаміну C, клітковини, пробіотиків та антиоксидантів.
Інші квашені овочі та оливки — багаті на клітковину, вітаміни, мінерали та пробіотики.
Темпе — ферментований соєвий продукт, що містить пробіотики, білок, клітковину та залізо.
Натто — ферментовані соєві боби, багаті на пробіотики, вітамін K2, білок та клітковину.
Місо паста — джерело пробіотиків, білка, клітковини та ферментів.
Кімчі — корейська страва з ферментованих овочів, багата на пробіотики, вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
Комбуча — ферментований чайний напій, що містить пробіотики, вітаміни, антиоксиданти та органічні кислоти.
Веган кефір — рослинний пробіотик на основі симбіотичної культури бактерій тибікос.
Починайте вживати ферментовані продукти з невеликих порцій, щоб не викликати газоутворення та здуття живота. Зверніть увагу на склад продуктів: цукор у складі може нівелювати користь. Перед покупкою, перегляньте акції на комбучу в магазинах свого міста, щоб заощадити на улюблених продуктах.
Ферментовані продукти не рекомендується вживати при гострих станах шлунково-кишкового тракту, синдромі надмірного бактеріального росту та ферментативних розладах.
Ферментовані продукти у раціоні харчування — це доступний та ефективний спосіб покращити своє здоров’я, травлення, імунітет, настрій та самопочуття! А придбати усі необхідні продукти допоможе сервіс порівняння цін GoToShop!