Як правильно зберігати продукти в холодильнику, щоб їжа не псувалася

Термін зберігання продуктів може скоротитися, якщо розставити їх в холодильнику неправильно

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Після походу в магазин ми обовʼязково перекладаємо їх в холодильник, щоб не зіпсувалися, однак за день-другий виявляємо, що виглядають вони уже не дуже. Овочі вкрилися плямочками, фрукти запліснявіли, а мʼясо стало липким. Виявляється, що існують певні правила зберігання, оскільки різні продукти потребують різних умов.

Редактори GoToShop розкажуть, як правильно зберігати продукти в холодильнику, а які — навпаки — не варто туди класти.

Яка оптимальна температура повинна бути в холодильнику

Налаштування правильної температури холодильника — це перший і дуже важливий крок. Оптимальною вважається 5 С, або навіть нижче. Деякі продукти, наприклад м’ясо, краще зберігати за більш низької температури, але не в морозильній камері. Деякі сучасні холодильники мають спеціальні ящички для риби та м’яса, де температура завжди тримається на рівні нуля градусів.

Які продукти слід зберігати на верхній поличці в холодильнику

На верхній поличці зберігається найстабільніша температура, тому тут краще залишати продукти, які не потрібно готувати. Це можуть бути залишки приготованих страв або продукти, які можна їсти без додаткової обробки. Також це ідеальне місце для ягід, напоїв та зелені. Ягоди краще спочатку поставити в банку з водою, а потім прикрити їх харчовою плівкою.

Для яких продуктів найбільше підходить нижня поличка холодильника

Тут температура найнижча, тому на цих поличках варто зберігати сире м’ясо, морепродукти, рибу, яйця та молочні продукти. Ці продукти повинні залишатися в упаковці, щоб запобігти поширенню бактерій. Рибу та м’ясо краще зберігати окремо від інших продуктів, щоб уникнути забруднення. Так ви зможете запобігти розповсюдженню мікроорганізмів на інші продукти.

Як зберігати продукти у висувному ящику холодильника

Майже всі господині зберігають у висувних ящиках холодильника овочі та фрукти. Звісно, це місце саме для них, але важливо пам’ятати один нюанс. Різні фрукти — сливи, персики, яблука, виділяють хімічну речовину етилен, яка допомагає їм швидше дозрівати. Однак, як відомо, цей хімікат негативно впливати на овочі. Тому краще зберігати їх у різних ящиках. Також не мийте їх перед зберіганням у холодильнику, оскільки вони можуть швидше псуватися та підгнивати через зайву вологу.

Що зберігати на поличках в дверцятах холодильника

Температура у дверцятах холодильника змінюється кожного разу, коли ви їх відчиняєте. Тому тут краще зберігати продукти, які не так швидко псуються при перепадах температур. Наприклад, соки, закриті консерви, вода, приправи, соуси. Але яйця краще зберігати на нижній полиці в самому холодильнику. 

Не перенавантажуйте полички продуктами. Важливо, щоб повітря вільно циркулювало, охолоджуючи їжу. Перевантаження може ускладнити циркуляцію повітря та призвести до швидшого псування продуктів.

Які продукти краще зберігати в морозильній камері

У морозильній камері можна зберігати різні продукти, від м’яса до овочів. Проте, краще спочатку покласти їх у пакет для заморожування або контейнер, щоб зберегти їхні корисні властивості. Важливо також пам’ятати, що навіть у морозильній камері продукти не можна зберігати нескінченно довго: найкраще використовувати їх протягом 3-6 місяців.

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

  • Дайте продуктам охолонути: перш ніж покласти готову страву у холодильник, залиште її остигати протягом 2 годин. Якщо це займе більше часу, на її поверхні можуть почати розмножуватися бактерії.

  • Зберігайте у контейнерах: краще зберігати готову їжу в окремих контейнерах. Це допоможе уберегти продукти від перехресного запаху та зберегти їхній смак.

  • Як зберігати сир: його краще зберігати в його оригінальній упаковці. Якщо ви вже відкрили упаковку, обгорніть сир вощеним папером, фольгою або харчовою плівкою, щоб уберегти його від висихання.

  • Уникайте заморожування та розморожування продуктів кілька разів: це може зіпсувати продукти та спричинити отруєння.

  • Молоко в глечику: якщо ви перелили молоко в окремий глечик, не переливайте його назад до упаковки. Краще закрийте глечик харчовою плівкою, щоб уберегти його від непотрібних запахів та бактерій.

  • Уникайте зберігання відкритих консервів в металевій банці: вони можуть набути металевого присмаку.

Які продукти не можна зберігати в холодильнику

Існує перелік продуктів, зберігати які у холодильнику заборонене:

  • цілий авокадо — холодна температура буде зберігати плід довгий час незрілим;

  • банан — холод перешкоджає їхньому дозріванню;

  • базилік — погано переносить холод і відразу чорніє;

  • хліб — волога, яка є в свіжій випічці, випаровується, тому хлібобулочні вироби швидше висихають;

  • зерна кави — через зміну температури буде утворюватися конденсат, а також зерно швидко вбиратиме небажані запахи;

  • цибуля — надто легко вбирає вологу і псується;

  • часник — можне зберігати не довше 2-3 місяців, а потім зубчики почнуть підгнивати;

  • баклажан — овоч на 90% складається з рідини, а тому в холоді втрачає поживні речовини;

  • диня — потребує достатньої кількості кисню, інакше починає псуватися, а розрізаний плід зберігають в холодильнику не більше 2-3 днів;

  • помідори — втрачають смакові властивості;

  • мед — зацукрюється та швидко твердне;

  • солодкий перець — не дозріє, але почне псуватися;

  • ківі — фрукт стане кислим та залишиться твердим;

  • картопля — їй потрібен постійний приплив повітря;

  • ананас — фрукт не дозріє;

  • батат — погіршуються смакові якості продукту;

  • манго — через надмірний доступ вологи псується;

  • папайя — підвищена чутливість до низьких температур;

  • стручкова квасоля — втрачає свої поживні речовини;

  • гострий перець — свіжий продукт погано переносить низькі температури.

Дотримуючись цих простих правил, ваші продукти довше зберігатимуть свої смакові властивості. А придбати усе необхідне за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.11.22 10:29
Як зберігати продукти

Зберігаємо квасолю правильно: від збору до посіву

Хочете зберегти смачну та поживну квасолю до наступного врожаю? Розповідаємо про всі тонкощі підготовки та зберігання квасолі на насіння, щоб ви могли насолоджуватися власноруч вирощеними овочами наступного року
2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи
2024.11.20 14:42
Як зберігати продукти

Як правильно підготувати моркву до зберігання

Розповідаємо про всі етапи підготовки моркви до зберігання: від збору врожаю до вибору оптимального місця для зберігання. Дізнайтеся, як зберегти свіжість і смак моркви протягом всієї зими
2024.11.20 11:34
Як зберігати продукти

Від кімнатної температури до морозильної камери: найкращі способи зберігання хурми

Хурма — справжній дар осені, але як зберегти її соковитість і солодкість на тривалий час? Розкриваємо секрети правильного зберігання, щоб насолоджуватися смаком цих фруктів навіть взимку