З-поміж усіх горіхів перше місце за корисними властивостями посідає волоський горіх. Він не лише дуже смачний, але й має багато корисних властивостей для нашого організму. Горіхи добре ростуть в наших краях, тому багато українців вирощують його у своєму саду. Тож восени необхідно зробити запаси горіхів на зиму, адже вони є справжньою скарбницею корисності.
Редактори GoToShop розкажуть, чим корисні волоські горіхи, які хвороби можуть попередити та як їх правильно вживати.
Чим корисні волоські горіхи
Горіхи — це не лише смачний перекус. Вони справжні вітамінні бомби, повні корисних речовин для нашого організму. У них є вуглеводи, білки, жири та багато вітамінів. Вони містять також залізо, мідь, калій, магній, фосфор та цинк, що робить їх дуже корисними для нашого здоров’я.
Горіхи допомагають покращити роботу мозку, пам’ять та зосередженість, зміцнюють серце і судини, а також позитивно впливають на рівень холестерину в крові та запобігають розвитку різних хвороб, зокрема онкології кишківника та серцево-судинних захворювань.
Якщо у вас є запаси горіхів, вони можуть зберігатися протягом року, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Щоб зберегти їх якнайкраще, вони повинні бути зберігатися в дерев’яних ящиках при температурі від +10 до -5 градусів.
Які лікувальні властивості мають волоські горіхи
Волоські горіхи мають корисні властивості для здоров’я:
Зміцнюють роботу серцево-судинної системи: волоські горіхи містять калій, магній, клітковину та фолієву кислоту, які допомагають серцю та судинам працювати належним чином. Горіхи ще називають «здоровою їжею для серця». Тому, якщо ви додасте невелику їх кількість до свого раціону, це підвищить рівень корисних речовин для підтримки здоров’я серцево-судинної системи.
Покращують роботу мозку і нервової системи: волоські горіхи містять багато омега-3 кислот, вітамінів групи В, магнію та амінокислот, включаючи триптофан та ізолейцин. Ці речовини підтримують роботу мозку, покращують пам’ять і концентрацію, а також допомагають знімати стрес і нервове напруження. Для людей, які страждають на безсоння і нервозність, вони можуть бути особливо корисними.
Покращують травлення та запобігають раку кишківника: їх високий вміст харчових волокон сприяє нормалізації процесів травлення, слугують профілактикою закрепів, допомагають знизити рівень «поганого» холестерину в крові та знижує ризик розвитку раку кишківника. Волоські горіхи є також джерелом фолієвої кислоти, яка відома своїми антиканцерогенними властивостями.
Стабілізують рівень цукру в крові і запобігають діабету: поліненасичені жири та білки, які містяться в горіхах, допомагають знизити рівень цукру в крові і зменшують ризик розвитку діабету. Їх низький глікемічний індекс робить їх безпечними для споживання навіть людям з діабетом.
Підтримують імунітет та важливі для вагітних: горіхи мають багато вітаміну В9 — фолієвої кислоти, яка є важливою для жінок, які очікують народження дитини, оскільки вона сприяє формуванню та розвитку дитини. Крім того, вітаміни групи В, які містяться в горіхах, підтримують загальний стан здоров’я та зміцнюють імунітет.
Кому варто утриматися від споживання волоських горіхів
Попри те, що волоські горіхи мають багато корисних властивостей, є категорії людей, яким краще їх уникати. Ось деякі причини, чому це може бути небезпечно:
Хронічні проблеми з кишківником: велика кількість білків та жирів у горіхах може ускладнити перетравлення та погіршити роботу шлунково-кишкового тракту.
Хвороби підшлункової залози: високий вміст жирних кислот може бути шкідливим для людей з панкреатитом або іншими захворюваннями цієї залози.
Проблеми згортання крові: горіхи можуть сприяти ще більшому згущенню крові, що може призвести до утворення тромбів та проблем з серцем та судинами.
Часті головні болі: речовина тирамін у горіхах може провокувати головні болі, особливо у людей з мігренями.
Алергії: для дітей до 7 років рекомендується обмежити споживання горіхів, оскільки вони можуть викликати алергічні реакції.
Ожиріння: горіхи містять багато калорій, тому їх краще обмежити, якщо ви маєте надмірну вагу.
Скільки волоських горіхів на день можна їсти
Дієтологи радять утриматися від поєднання волоських горіхів з іншими продуктами, особливо з тими, що містять багато вуглеводів. Краще обрати ядра як здоровий варіант перекусу.
Впродовж дня можна споживати приблизно 4-6 волоських горіхів, якщо ви здорова людина. Для дітей до 7 років та літніх людей кількість трішки менша і становить 3-4 горіхи.
Людям, які страждають на діабет, рекомендують їсти не більше 2-3 горіхів на день.
Найкращий час для споживання горіхів — вечір, оскільки вони містять мелатонін, який допомагає заснути.
Важливо також пам’ятати, що горіхи мають високу калорійність: у 100 грамах — 654 кілокалорії. Тому потрібно споживати їх з обережністю, щоб не перебільшувати з кількістю калорій.
Щоб насолоджуватися користю та смаком горіхів без шкоди гаманцю, радимо ознайомитися з актуальними акціями на горіхи.