Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Сир — це один із найпопулярніших і найулюбленіших продуктів на українській кухні. Без кисломолочного сиру у нас не було б наших улюблених сирників, налисників, вареників і ще десятка традиційних українських страв.

Сир не просто різновид кисломолочних продуктів, а й джерело корисних і поживних речовин, наприклад, білка і кальцію. Його рекомендується регулярно вживати дітям, підліткам і дорослим, особливо тим, хто стежить за своїм здоров’ям і харчуванням.

Щоб отримати максимум користі від сиру, найкраще його готувати вдома самим. Так ви будете впевнені в його якості та свіжості. До речі, сам процес досить простий і не вимагає особливих навичок. Так для приготування домашнього сиру вам знадобляться всього два інгредієнти:

  • 1 літр молока (бажано домашнього, без добавок)

  • 2-3 столові ложки йогурту з живими культурами (або спеціальну закваску)

Як зробити свій сир удома

Вилийте молоко у велику каструлю і, постійно помішуючи, нагрійте на середньому вогні до температури близько 85°C. На цьому етапі важливо не допустити його закипання.

Після нагрівання молока, зніміть каструлю з вогню і дайте йому охолонути до кімнатної температури. Після чого додайте йогурт із живими культурами і добре все перемішайте.

Накрийте каструлю кришкою або рушником і залиште на добу в теплому місці. За цей час живі йогуртові культури перетворять молоко на сир.

Через добу перевірте сир. Він має стати густим і мати характерний кислуватий смак. Якщо сир не досить густий, ви можете залишити його настоюватися ще на кілька годин.

Коли сир буде готовий, акуратно перемішайте його і перекладіть у чисту ємність із кришкою. Пам’ятайте, що домашній сир не містить добавок і консервантів, а тому зберігати його обов’язково потрібно в холодильнику, щоб він залишився свіжим.

Готово, тепер ви можете насолоджуватися свіжим і корисним сиром! Його можна використовувати для приготування різних страв і десертів, а також їсти, як самостійний продукт, додавши до нього свіжі фрукти, мед, горіхи або інші інгредієнти на свій смак. А якщо хочете поласувати ним тут і зараз, то перед походом у супермаркет ознайомтеся з актуальними акціями на сир та сиркові десерти.

Читати статті на тему

2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися
2024.11.21 15:30
Рекомендації

Збалансоване пісне меню: як зробити раціон різноманітним та смачним

Пісне меню може бути не лише корисним, а й неймовірно смачним. Розкажемо, як створити різноманітний і збалансований раціон, який не обмежує вашу кулінарну фантазію, а навпаки, відкриває нові горизонти смакових відчуттів