Шкаралупа сама злущиться: як почистити яйця за лічені хвилини

Напередодні Великодня розповімо, як зробити так, що яйця чистились легко і ви могли насолодитися їх смаком сповна

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Варені яйця — це простий, смачний та водночас поживний сніданок. Та почистити їх, щоб білок не залишився на шкаралупі — ще той квест. Варіння яєць — це надзвичайно тонкий процес, який потребує знання певних нюансів, адже саме від них залежить кінцевий результат.

Редактори GoToShop розкажуть деякі секрети, як зробити так, щоб варені яйця легко чистилися, а шкаралупа сама відстрибувала.

Як правильно варити яйця

Існує хибна думка, що варені яйця чистяться простіше після охолодження. Насправді вирішити цю проблему допоможе правильна температура відносно води та повітря в приміщені. Тож, щоб яйця добре чистилися, потрібно потурбуватися про це ще до варіння.

Як це зробити? Дістаньте їх із холодильника за 15-30 хвилин до приготування, щоб вони встигли стати кімнатної температури. Якщо часу немає, покладіть холодне яйце одразу в киплячу воду. У чому суть?

Якщо ви покладете холодне яйце у холодну воду, а потім доведете рідину до кипіння, білок щільно прилипне до шкаралупи. Через це процес очищення стане неприємним сюрпризом, і красиво зробити у вас не вийде. Та й доведеться викинути половину білка разом з шкаралупою.

Однак варіння яйця відразу в киплячій воді теж має істотний мінус — жовток може зсунутися. Яйце починає бовтатися, через що жовток змінює свою позицію. Якщо це для вас важливо, краще вийміть яйця з холодильника заздалегідь.

Один з варіантів — варити яйця на пару. Для цього вам знадобиться спеціальна решітка для каструлі. Налийте в ємність 2-4 см води, доведіть її до кипіння, а потім покладіть яйця на решітку і варіть приблизно 11 хвилин.

Як остудити яйця за лічені хвилини

Звісно, що після того, як яйця зварилися, щоб їх було легше чистити, їх необхідно остудити. І найпростіший спосіб це — залити крижаною водою. Так ви зупините процес варіння і охолодите їх швидше.

Однак існують способи, які допоможуть пришвидшити цей процес.

  • Оббийте яйця: перш ніж класти їх у крижану воду, трохи оббийте кожне яйце об стільницю. Це зробить невеликі тріщини у шкарлупі, через які вода швидше проникне, а яйце охолодиться швидше.

  • Крижана вода: після того, як ви оббили яйця, покладіть їх у каструлю з крижаною водою. Тримайте їх там 5-7 хвилин. Це допоможе швидко остигнути.

  • Оновіть воду: якщо ви готуєте яйця для салату, через 5 хвилин поміняйте воду в каструлі і залиште їх ще на цей час.

  • Під струмінь води: дехто радить поміщати яйця не у ємність з водою, а під струмінь. Але шеф-кухарі все-таки сходяться на думці, що різниця у швидкості охолодження не суттєва, а ось витратити води доведеться більше.

Що робити, щоб шкаралупа яєць легко чистилася

Почистити варені яйця — заняття не з приємних, адже шкаралупа часто просто намертво прилипає до білка. Тож, щоб обережно прибрати її, доводиться витратити багато часу та зусиль.

Проте професійні кулінари знають спосіб, який допомагає впоратися з цим завданням швидко і легко. Для цього потрібно два простих продукти, які є на кухні у кожної господині.

Під час варіння яєць, додайте у воду трохи солі. Це допомагає зробити шкарлупу менш прилипчастою і вона легше зніматиметься.

А якщо додасте до води оцту — це дозволить запобігти витіканню білка у випадку, якщо під час варіння яйце трісне, оскільки кислота скріплює білок, що робить його міцнішим.

Щоб легше зняти шкарлупу, починайте чистити яйця з тупого кінця. Там збирається повітря, і шкарлупа легше відходить від білка. Таким чином, ви зможете чистити яйця швидше і без зайвих проблем.

Перед покупкою їх для крашанок чи салатів радимо ознайомитися з актуальними акціями на яйця та обрати найвигіднішу пропозицію.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися