Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Банани впродовж років є одним з найпопулярніших фруктів в Україні, і не лише через їх доступну ціну, але й через їх неймовірний смак. Їх люблять і дорослі, і діти. А ще банани — це цінне джерело поживних речовин — калію, кальцію, фосфору, бета-каротину, фтору та заліза. Ці речовини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають знизити рівень холестерину та корисні для серцево-судинної системи.

Та чи помічали ви маленькі кольорові наклейки на бананах? Однак мало хто знає, що вони означають і яку інформацію надають. Схожі наклейки можна побачити й на інших фруктах. Редактори GoToShop розкажуть, що ж означають наліпки на бананах та на що потрібно звернути увагу, купуючи їх.

Наклейки на бананах містять інформацію про країну-виробника, компанію-виробника і спосіб вирощування фруктів. Один з найважливіших елементів це чотири- або п’ятизначний код на наклейці, який дозволяє споживачеві дізнатися, наскільки корисний їх банан.

Якщо на наклейці з банана є 4-значний код, починаючи з цифр 3 або 4, це означає, що банани вирощувалися за допомогою інтенсивного сільського господарства. Це значить, що для їх прискореного зростання і дозрівання використовувалися природні та мінеральні добрива, серед яких пестициди та інші хімічні речовини.

Якщо код на наклейці має 5 знаків і починається з цифри 9, це означає, що банани вирощувалися традиційним «органічним» способом, без застосування пестицидів та хімічних добрив.

Якщо на банані є наклейка з 5-значним кодом, що починається з цифри 8, це означає, що продукт є генетично модифікованим.

Яка поживна цінність банана

У середньому банані вагою приблизно 100 грамів міститься:

  • Калорії: 89

  • Вода: 75%

  • Білок: 1,1 г

  • Вуглеводи: 22,8 г

  • Цукор: 12,2 г

  • Клітковина: 2,6 г

  • Жир: 0,3 грама

Які корисні властивості бананів

Дієтологи довели, що регулярне, але водночас помірне споживання бананів в їжу, принесе користь вашому здоров’ю.

Користь для серця та мозку: банани містять калій і магній, які покращують роботу серцево-судинної системи і живлять та насичують мозкові клітини киснем. Вони також приводять у норму водно-сольовий баланс.

Допомога в позбавленні від паління: калій і магній допомагають подолати залежність від нікотину. За допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий «бар’єр залежності».

Зменшення стресу: вітаміни групи В і триптофан, що містяться в бананах, зменшують нервове напруження і допомагають впоратися зі стресом і гнівом.

Підвищення настрою: 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки триптофан з бананів в організмі людини перетворюються на гормон радості серотонін.

Корисність для крові: високий вміст залізо в бананах сприяє утворенню гемоглобіну в крові.

Допомога для шлунково-кишкового тракту: клітковина у бананах полегшує роботу травної системи і допомагає у відновленні її функцій.

Джерело енергії: банани містять натуральні цукри, що робить їх чудовим джерелом швидкої енергії, особливо під час високих фізичних і інтелектуальних навантажень.

Лікування кашлю: банани можуть допомогти заспокоїти кашель.

Краса шкіри: м'якоть банана використовується для поживних масок, а також для заспокоєння шкіри при запаленнях і укусах комах.

Шкода бананів: кому не можна їх їсти

Проте банани не є безпечними для всіх без винятку. Існують певні побоювання щодо можливої шкоди, яку може завдати їх надмірне споживання. Серед потенційних негативних наслідків від зловживання бананами можна відзначити:

  • банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові;

  • підвищення в’язкості крові з подальшим зниженням кровоносних потоків до окремих органів або частин тіла;

  • вищевказаний факт несприятливий для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції;

  • за схожими причинами небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові;

  • для деяких людей банани можуть стати причиною здуття живота, а тому їх вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишківника;

  • не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, адже вони висококалорійні. Цей фрукт не стільки потрібно виключити з раціону, скільки вживати його по мінімуму або відповідно до розробленої доктором дієтою;

  • штучне дозрівання бананів сприяє тому, що певна частина складних вуглеводів (крохмаль і клітковина) конвертуються в вуглеводи з високим глікемічним індексом, а значить, такий банан з корисного для діабетиків перетворюється на шкідливий.

6 цікавих фактів про банани

  1. Ботанічно не фрукти: з погляду науки про рослини, банани насправді є ягодами, так само як і кавуни. І навіть бананове «дерево» не є деревом, а травою.

  2. Багато видів: існує близько тисячі різних видів бананів, але далеко не всі з них їстівні.

  3. Поживність: банани майже в 1,5 раза поживніші за картоплю, а в сушених бананах у п’ять разів більше калорій, ніж у свіжих.

  4. Радіоактивність: дивно, але банани — найрадіоактивніший фрукт на Землі порівняно з іншими культурами. Але не хвилюйтеся, їх безпечно їсти, оскільки навіть якщо ви з'їсте велику кількість, радіація не нашкодить вам.

  5. Тривалий процес дозрівання: банани дуже довго стигнуть — від 10 до 18 місяців залежно від сорту. І якщо клімат дозволяє, вони можуть дозрівати аж три рази на рік.

  6. Не тільки в їжу: з бананів можна виготовляти багато різних продуктів, таких як борошно і кетчуп. А з бананової шкірки можна зробити мило.

Ці фрукти можуть принести користь і вашому гаманцю, якщо заздалегідь ознайомитися з акціями на банани.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися