Банани впродовж років є одним з найпопулярніших фруктів в Україні, і не лише через їх доступну ціну, але й через їх неймовірний смак. Їх люблять і дорослі, і діти. А ще банани — це цінне джерело поживних речовин — калію, кальцію, фосфору, бета-каротину, фтору та заліза. Ці речовини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають знизити рівень холестерину та корисні для серцево-судинної системи.
Та чи помічали ви маленькі кольорові наклейки на бананах? Однак мало хто знає, що вони означають і яку інформацію надають. Схожі наклейки можна побачити й на інших фруктах. Редактори GoToShop розкажуть, що ж означають наліпки на бананах та на що потрібно звернути увагу, купуючи їх.
Наклейки на бананах містять інформацію про країну-виробника, компанію-виробника і спосіб вирощування фруктів. Один з найважливіших елементів це чотири- або п’ятизначний код на наклейці, який дозволяє споживачеві дізнатися, наскільки корисний їх банан.
Якщо на наклейці з банана є 4-значний код, починаючи з цифр 3 або 4, це означає, що банани вирощувалися за допомогою інтенсивного сільського господарства. Це значить, що для їх прискореного зростання і дозрівання використовувалися природні та мінеральні добрива, серед яких пестициди та інші хімічні речовини.
Якщо код на наклейці має 5 знаків і починається з цифри 9, це означає, що банани вирощувалися традиційним «органічним» способом, без застосування пестицидів та хімічних добрив.
Якщо на банані є наклейка з 5-значним кодом, що починається з цифри 8, це означає, що продукт є генетично модифікованим.
Яка поживна цінність банана
У середньому банані вагою приблизно 100 грамів міститься:
Калорії: 89
Вода: 75%
Білок: 1,1 г
Вуглеводи: 22,8 г
Цукор: 12,2 г
Клітковина: 2,6 г
Жир: 0,3 грама
Які корисні властивості бананів
Дієтологи довели, що регулярне, але водночас помірне споживання бананів в їжу, принесе користь вашому здоров’ю.
Користь для серця та мозку: банани містять калій і магній, які покращують роботу серцево-судинної системи і живлять та насичують мозкові клітини киснем. Вони також приводять у норму водно-сольовий баланс.
Допомога в позбавленні від паління: калій і магній допомагають подолати залежність від нікотину. За допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий «бар’єр залежності».
Зменшення стресу: вітаміни групи В і триптофан, що містяться в бананах, зменшують нервове напруження і допомагають впоратися зі стресом і гнівом.
Підвищення настрою: 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки триптофан з бананів в організмі людини перетворюються на гормон радості серотонін.
Корисність для крові: високий вміст залізо в бананах сприяє утворенню гемоглобіну в крові.
Допомога для шлунково-кишкового тракту: клітковина у бананах полегшує роботу травної системи і допомагає у відновленні її функцій.
Джерело енергії: банани містять натуральні цукри, що робить їх чудовим джерелом швидкої енергії, особливо під час високих фізичних і інтелектуальних навантажень.
Лікування кашлю: банани можуть допомогти заспокоїти кашель.
Краса шкіри: м'якоть банана використовується для поживних масок, а також для заспокоєння шкіри при запаленнях і укусах комах.
Шкода бананів: кому не можна їх їсти
Проте банани не є безпечними для всіх без винятку. Існують певні побоювання щодо можливої шкоди, яку може завдати їх надмірне споживання. Серед потенційних негативних наслідків від зловживання бананами можна відзначити:
банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові;
підвищення в’язкості крові з подальшим зниженням кровоносних потоків до окремих органів або частин тіла;
вищевказаний факт несприятливий для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції;
за схожими причинами небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові;
для деяких людей банани можуть стати причиною здуття живота, а тому їх вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишківника;
не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, адже вони висококалорійні. Цей фрукт не стільки потрібно виключити з раціону, скільки вживати його по мінімуму або відповідно до розробленої доктором дієтою;
штучне дозрівання бананів сприяє тому, що певна частина складних вуглеводів (крохмаль і клітковина) конвертуються в вуглеводи з високим глікемічним індексом, а значить, такий банан з корисного для діабетиків перетворюється на шкідливий.
6 цікавих фактів про банани
Ботанічно не фрукти: з погляду науки про рослини, банани насправді є ягодами, так само як і кавуни. І навіть бананове «дерево» не є деревом, а травою.
Багато видів: існує близько тисячі різних видів бананів, але далеко не всі з них їстівні.
Поживність: банани майже в 1,5 раза поживніші за картоплю, а в сушених бананах у п’ять разів більше калорій, ніж у свіжих.
Радіоактивність: дивно, але банани — найрадіоактивніший фрукт на Землі порівняно з іншими культурами. Але не хвилюйтеся, їх безпечно їсти, оскільки навіть якщо ви з'їсте велику кількість, радіація не нашкодить вам.
Тривалий процес дозрівання: банани дуже довго стигнуть — від 10 до 18 місяців залежно від сорту. І якщо клімат дозволяє, вони можуть дозрівати аж три рази на рік.
Не тільки в їжу: з бананів можна виготовляти багато різних продуктів, таких як борошно і кетчуп. А з бананової шкірки можна зробити мило.
Ці фрукти можуть принести користь і вашому гаманцю, якщо заздалегідь ознайомитися з акціями на банани.