Надумали щось спекти до чаю, а у рецепті вказано, що необхідне розм’якшене вершкове масло… В ідеалі, щоб це зробити, потрібно дістати продукт з холодильника, нарізати невеликими шматками і дати йому нагрітися. Як правило, на це знадобиться 30-60 хвилин. А що ж робити, якщо розм’якшене масло потрібне терміново?
Найпростіший спосіб розтопити масло — використати мікрохвильову піч. Однак, якщо у вас немає електрики, цей варіант не підійде.
Редактори GoToShop розкажуть найпростіші способи, які допоможуть розтопити масло, навіть якщо ви перебуваєте у темряві.
Наріжте або натріть
Щоб розтопити швиденько масло, необхідно нарізати його на шматочки або тоненькі скибочки. Так воно швидко нагріється до кімнатної температури — через 10 хвилин ви матимете розм’якшене масло. Якщо вам потрібно прискорити цей процес або масло заморожене, використайте тертку, щоб натерти його. Після близько п’яти хвилин ваше масло буде готове для використання.
Окріп або гаряча вода
Розділіть масло на кубики не більше двох-трьох сантиметрів і покладіть їх у глибоку тарілку. Наповніть склянку окропом і зачекайте хвилинку. Після цього вилийте окріп зі склянки та накрийте нею кубики масла. Тепло від чашки розм’якшить ваше масло всього за кілька хвилин.
На допомогу прийде качалка
Візьміть замерзлий шматок вершкового масла, покладіть його між двома аркушами пергаменту та постукайте по маслу качалкою. Коли ви почуєте, що масло розламується на кілька шматочків, продовжуйте качати його, не виймаючи з-під пергаменту. Після цього зачекайте кілька хвилин перед приготуванням потрібної страви.
Водяна баня
Швидко розморозити вершкове масло можна й на водяній бані. Закип’ятіть воду у каструлі. Зверху встановіть ємність з маслом так, щоб вона торкалася дном гарячої води. Через кілька хвилин ваше масло розтане і стане м’яким.
Мікрохвильовка прийде на допомогу
Якщо вам потрібно використати розм’якшене масло, можете скористатися мікрохвильовою піччю. Наріжте замерзле масло на шматочки, покладіть у миску і поставте у мікрохвильову піч на 5 секунд. Вийміть миску, переверніть масло і повторіть процес. Робіть це, доки масло не стане м’яким.
Використовуйте непрямий нагрів
Замість того, щоб чекати, коли масло розтане саме собою, використовуйте непрямий жар від плити або духовки. Наріжте масло на кубики, покладіть їх у миску і поставте на плиту. Таким чином, масло розм’якшується від тепла, що йде з духовки.
Збийте холодне вершкове масло для випічки
Іноді для приготування солодких страв потрібно використовувати м’яке вершкове масло. Це означає, що його можна залишити при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким. У випадку, якщо рецепт передбачає збивання масла з цукром, ви можете просто нарізати його на невеликі шматочки і збити міксером, качалкою або у спеціальному пакеті.
Проте цей метод не підходить, якщо м’яке масло потрібно додати до інших інгредієнтів, наприклад, безе або вершковий сир, оскільки холодне масло залишиться у вигляді невеликих комочків, які важко розчинити навіть після тривалого перемішування.
А якщо вершкове масло надто сильно розтопилося
Якщо вершкове масло стало надто рідким або розтопилося, особливо якщо ви його розігріли у мікрохвильовій печі, не панікуйте. Проблему можна легко виправити за допомогою «крижаної ванни».
Просто візьміть невелику миску, заповніть його кубиками льоду і вилийте розтоплене масло прямо на лід. Потім помішайте його, і ви отримаєте розм’якшене, але не розтоплене масло, яке вже можна використовувати у вашому рецепті випічки.
Щоб ваша випічка вдалась та ще й була економною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на масло.