Чому так важливий магній та як наситити організм ним

Зібрали все, що потрібно знати про користь магнію для організму та з яких продуктів його можна отримати

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Чи коли-небудь вам здавалося, що ви почуваєтеся трохи інакше, ніж зазвичай, але не зрозуміло чому? Так зазвичай буває через нестачу магнію в організмі. Магній — це дуже важливий елемент для нашого здоровʼя, який бере участь у багатьох процесах: зміцнює кістки та зуби, покращує роботу м’язів, забезпечує нормальну роботу нервової, ендокринної і серцево-судинної систем.

Редактори GoToShop розкажуть, як нестача магнію може негативно вплинути на роботу органів і систем організму, та які продукти треба споживати, щоб уникнути цього.

Магній — це важливий мікроелемент, який потрібен для здоров’я нашого організму. Нижче детальні властивості магнію.

Важливість для органів: магній міститься в тканинах мозку, кісток, серця, нирок і печінки. Він необхідний для нормальної роботи цих органів, і їхні функції залежать від належного рівня магнію.

Кофактор для вітамінів групи В: магній допомагає вітамінам групи В краще засвоюватися і працювати в організмі.

Участь у травленні: він входить до складу травних ферментів, що робить травлення ефективним. Без магнію не може відбуватися активне травлення.

Терапевтичні властивості: магній може бути корисним у лікуванні головних болів, мігрені, депресивних станів і передменструального синдрому (ПМС).

Регулювання жирів: він допомагає підтримувати баланс між різними типами жирів у крові, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Покращує травлення і запобігає запорам: магній полегшує процес травлення і допоможе у разі запорів.

Підтримує шлунково-кишковий тракт: магній стимулює викид жовчі і нормалізує кислотність шлункового соку, що допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту.

Нормалізує нервову систему: магній допомагає гальмувати процеси збудження в головному мозку, нормалізує роботу нервової системи і покращує стан.

Магній погано засвоюється, лише на 30%, і тільки за наявності достатнього рівня вітаміну D. Засвоєння магнію порушує кофеїн, алкоголь, фітинова кислота в продуктах, рафіновані продукти, нікотин, пересолена їжа.

Які основні симптоми дефіциту магнію

Симптоми дефіциту магнію можуть виявитися досить різноманітно, але основні з них варто знати.

Проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги: ви можете помічати, що важко зосередитися на завданнях або згадати інформацію.

Проблеми зі сном: це може включати безсоння або часті прокидання вночі. Магній допомагає розслабити нерви, тож його дефіцит може перешкоджати спокійному сну.

Головні болі та запаморочення: магній допомагає розслабити м’язи, тому його дефіцит може призвести до головних болів та запаморочень. Приблизно 50% мігрень є магній залежними і у разі усунення дефіциту магнію біль минає, або скорочується ступінь їхньої вираженості.

М’язові болі та спазми: ви можете відчувати болі в м’язах, навіть без значного фізичного навантаження. Також можуть виникати спазми в литкових м’язах або стопах.

Тяга до солодкого, особливо шоколаду: магній впливає на рівень цукру в крові, тож його дефіцит може призводити до бажання споживати більше солодкого, зокрема шоколаду.

Проблеми з кишківником: це може включати закрепи або спастичний біль у кишківнику.

Стомлюваність кісток: низький рівень магнію збільшує ризик остеопорозу та переломів серцевих проблем, таких як аритмія.

Особливо важливо вживати цей мінерал у періоди стресу, коли симптоми можуть загостритися. Жінки, зазвичай, можуть відчувати цей дефіцит частіше і сильніше, особливо під час менструації або після тренувань.

У яких продуктах міститься велика кількість магнію:

  • гарбузове та соняшникове насіння, кунжутне насіння. В одній порції насіння (¼ склянки) міститься 50% середньодобової норми магнію;

  • мигдаль, кедровий горіх і кеш’ю — найбільш багаті на магній серед горіхів;

  • коріандр, кінза, шавлія і базилік — найбільш багаті на магній серед трав (підходять в сушеному вигляді);

  • чорний шоколад, органічний какао-порошок;

  • темно-зелені листові: бадилля буряка, капуста калі, кульбаба, шпинат;

  • дикий рис, зелена гречка, сочевиця;

  • авокадо.

Під час варіння продуктів магній значно вимивається. Багато його втрачається і при чищенні овочів. Гормони стресу також активно його виводять, втрати зростають в три рази (активніше навіть ніж кальцію). Також витрати магнію значно зростають в період вагітності і під час грудного вигодовування.

Придбати усі продукти для насичення організму необхідними вітамінами за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися