Яйця належать до продуктів, які часто купують українці. Вони можуть бути самостійною стравою або ж стати інгредієнтом випічки, салатів чи інших кулінарних експериментів. Для того, щоб страви були смачними та не завдали шкоди здоровʼю, важливо обирати свіжі яйця. Звісно, найпростіший спосіб перевірити їх — подивитися на дату виготовлення на упаковці, проте цей спосіб не завжди можливий, особливо, якщо купуєте домашні яйця на ринку. Тож редактори GoToShop зібрали поради, які допоможуть самостійно перевірити свіжість яєць.
Як перевірити свіжість яєць
Щоб перевірити, чи яйце свіже — ви можете розбити його та оцінити зовнішній вигляд та запах. Якщо колір жовтка та білка тьмяний, є темні кровʼяні прожилки, а запах схожий на тухлий, то яйце потрібно відправити у смітник. Проте існують способи перевірки і не розбиваючи його.
Занурення яйця у воду
Візьміть стакан чи іншу ємність та налийте у неї холодну воду, а далі занурте у воду яйце та спостерігайте:
якщо воно потоне та ляже на один бік — яйце свіже;
якщо тоне, але один кінець трішки підіймається над водою, то, ймовірно, воно вже полежало приблизно 10 днів;
якщо яйце не тоне й стає вертикально, то термін його придатності добігає кінця.
Так відбувається через те, що чим довше яйце лежить, тим більше всихає всередині й стає легшим. Яйця, що не тонуть й плавають на поверхні — непридатні до їжі.
Оцініть зовнішній вигляд
Про свіжість яйця розкаже і вигляд його шкарлупи. Для цього уважно придивіться до неї: якщо шкарлупа матова, то з великою ймовірністю перед вами свіжий продукт. А от яйця, які пролежали тривалий час, мають специфічний глянцевий блиск.
Використайте світло
Цей метод підійде особливо уважним. Тут потрібно оцінити розмір його повітряної кишені під час підсвічування світлом.
Направте джерело світла (лампу, ліхтарик) на один кінець яйця та покрутіть, поки не стане видно кишеню. Якщо вона велика й спостерігається затемнення в білку — яйце несвіже й вживати його не варто.
Потрусіть яйце
Для визначення свіжості яйця потрібно послухати його звуки. Для цього потрусіть ним біля вуха. Якщо почуєте булькання, сплесків чи інші звуки — найімовірніше, яйце зіпсоване. Певно, в середину потрапило повітря й білок та жовток зіпсувалися.
Обрати найсвіжіші продукти та ще й за найвигіднішими цінами ви зможете, якщо заздалегідь ознайомитеся з акціями на яйця.