Малина — одна з найсмачніших ягід, та й про величезну користь малини забувати не варто. З неї готують варення, компоти, начинку для пирогів, вареники та торти, сушать її або заморожують, щоб зберегти ягоди цілими. Однак необхідно зробити це правильно, щоб малина не втратила всі свої корисні вітаміни та мінерали. Тут виникає питання, чи потрібно мити малину перед споживанням чи зберіганням. Редактори GoToShop знайшли відповідь на нього.
Чи потрібно мити малину
Найперше, купуйте малину у перевірених місцях та за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.
Мити малину — обов'язково і важливо, хоча деякі люди відмовляються від цього, мотивуючи, нібито малина може перетворитися на кашу під час миття. Що з ягоди вимиваються всі вітаміни, а її користь зводиться нанівець. Або обґрунтовують, що малина має бактерицидні властивості, тому немає сенсу витрачати на миття час.
Однак потрібно розуміти, що вітер на ягоди приносить пил, землю або інші забруднення, особливо якщо малина росте біля доріг або була куплена на ринку, не відомо, хто і як її збирав. Тому перед вживанням малини краще помити її, особливо якщо ви плануєте вживати її у свіжому вигляді, оскільки необроблена їжа з вулиці небезпечна.
Але чи потрібно мити, коли ви готуєте джем, варення з малини або компот, плануєте консервувати, перетирати, заморожувати.
Оскільки ягоди піддаються термічній обробці, яка вбиває більшість бактерій, або готуються з цукром, люди відмовляються від миття, тим більше їм важливо зберегти цілісність усієї малини.
Біологи і лікарі-інфекціоністи відповідають: якщо ягоду збирали з куща, а не із землі і точно відомо, що вона нічим хімічним не обприскана, то можна і обійтися без миття. Варення включає обов’язкове кип'ятіння, цю ж процедуру проходять під час приготування компот і джем, а за тривалого і сильного нагрівання гинуть більшість бактерій.
Але якщо ви плануєте зʼїсти малину пізніше або зʼїсти лише частину, то краще її не мити. Також дізнайтеся, як зберігати малину в холодильнику, щоб вона довше залишалася свіжою
Чи треба мити стиглу малину перед заморожуванням
Таке питання ставлять собі багато господарок, які зібралися заморожувати ягоди на зиму. Безумовно, мінусові температури можуть нейтралізувати безліч бактерій, проте вони не впораються з елементарним піском і пилом, які можуть осісти на соковитих. ягодах. Тому, щоб правильно заморозити ягоди на зиму їх обовʼязково необхідно промити! Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити текстуру та форму малини.
Щоб правильно заморозити малину, варто викласти її на тацю або дошку в один шар, щоб ягоди не торкалися один одного. Поставте дошку з фруктами на добу у морозильну камеру.
Вас також може зацікавити:
Ідеальний літній компот: як обрати ягоди
Малина при діабеті: солодкий союзник чи підступний ворог
Після того, як малина замерзне, перекладіть її у маленькі пакети, зав’яжіть та помістіть один в один, залишаючи трохи повітря всередині.
Як правильно вимити малину
Рекомендується мити малину безпосередньо перед споживанням. Це допоможе зберегти ягоди без цвілі.
Підготовка: покладіть зібрану малину в друшляк не перебираючи, щоб не пошкодити ягоди. Відривати листя і плодоніжки не варто, вони або відпадуть в процесі миття, або їх можна буде прибрати під час їжі;
Миття: налийте холодну воду в глибоку миску і опустіть туди друшляк з малиною. Тримайте її у воді протягом хвилини, можна трохи помішувати, але не занадто сильно. Повторіть цю процедуру кілька разів.
Альтернативний метод: можна помити ягоди під слабким або середнім струменем холодної води в душі, але ефект буде не таким добрим, як від попереднього.
Проти черв’яків та личинок: якщо ви підозрюєте, що в малині є черв’яки або личинки, потримайте друшляк з ягодами у солоній воді (на літр води — 10 г солі), а потім ретельно промийте у звичайній воді.
Контрастне промивання: щоб краще знищилися мікроби, рекомендується чергувати миття у холодній та теплій воді (але не гарячій) — по 2-3 рази в кожній місткості.
Сушіння: після миття залиште ягоди на друшляку, щоб вода повністю стекла, це займе близько 10-15 хвилин.
Замочуйте ягоди і фрукти у розчині соди. Це допоможе зменшити кількість пестицидів, які використовуються для обробки ягід під час вирощування і транспортування.
Вам потрібно розчинити 2 чайні ложки соди в літрі води. Навіть якщо ви впевнені, що ягоди не були оброблені, все одно рекомендується помити їх, оскільки на них можуть бути бактерії з рук людей, які збирали чи фасували їх.
Вимиту ягоду варто зʼїдати одразу. Але важливо пам’ятати, що вживання необроблених ягід може призвести до кишкових інфекцій, а їжа з вулиці взагалі може бути небезпечною. Тому перед вживанням малину краще все ж таки помити.
Раніше ми розповідали, як зберегти малину без варки на зиму. Є три легких способи, які не потребують надмірних зусиль.