Імпортна чи вітчизняна: яку гречку обрати

Гречана крупа може відрізняти залежно від походження. Розповідаємо, якій краще віддати перевагу

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Гречана крупа належить до базових продуктів українців. Вона доступна за ціною, з неї можна приготувати гарнір або додати до супу, а ще вона дуже корисна для організму, здатна розганяти метаболізм і прискорювати синтез білків, жирів і вуглеводів та містить майже повний профіль амінокислот.

Проте під час вибору гречки ми рідко звертаємо увагу на щось окрім обсягу упаковки та ціни. А даремно, адже гречка може бути вітчизняного виробництва або імпортна, і від цього залежатиме її користь та смак. Сьогодні редактори GoToShop дослідили різницю між українською та китайською гречкою та розкажуть, яку краще обирати.

Китайська гречка — користь чи шкода

Виявляється, китайська гречка може завдати деякої шкоди вашому організму, а саме:

  • вона має низький вміст корисних речовин;

  • у ній присутні пестициди. І якщо українські виробники теж можуть їх застосовувати під час вирощування рослини, у Китаї це відбувається в набагато більших масштабах;

  • у крупі може бути цвіль. Оскільки зерно живий організм, який дихає і виділяє вологу, тому служить гарним середовищем для поширення плісняви. А оскільки гречка з Китаю проходить величезний шлях, проходячи багато різних складів, в яких можуть не дотримуватися умов зберігання. Тому у китайської гречки більше шансів стати осередком розвитку цвілі.

Як визначити китайську гречку у магазині

Якщо ви визначилися, що не хочете споживати китайську гречку, потрібно розпізнати її в магазині. Для цього придивіться до декількох моментів:

  1. Китайська гречка невелика за розміром.

  2. Вона має темніший відтінок. Адже в Україні гречка обсмажується один раз, а в Китаї — двічі.

  3. Форма: китайська крупа має округлу форму, вітчизняні зерна — більш гострі.

  4. Різниця в ціні. Китайська гречка може бути дешевша у 2, а то і 3 рази за вітчизняну.

Також гречану крупу із Китаю можна визначити, приготувавши її. Так, вітчизняна гречка готується довше, але набагато краще набухає та збільшується в розмірі. Також вона стає більш світлішою у приготованому вигляді, а китайська — залишається темною.

Кашу з української гречаною крупи можна їсти і без масла, а китайська стає сухою. Ну і найголовніше — смак. Китайська гречка трохи гірчить і має смажений присмак.

Щоб обрати справді смачну крупу за вигідною ціною, рекомендуємо ознайомитися з актуальними акціями на гречку.

Читати статті на тему

2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму
2024.11.18 10:25
Як обирати продукти

Як не помилитися з вибором та розпізнати якісні волоські горіхи

Волоські горіхи — не просто смачна закуска, а й справжнє джерело корисних речовин. Розповідаємо, як вибрати найякісніші горіхи, щоб отримати максимум користі для здоров’я