Імпортна чи вітчизняна: яку гречку обрати

Гречана крупа може відрізняти залежно від походження. Розповідаємо, якій краще віддати перевагу

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Гречана крупа належить до базових продуктів українців. Вона доступна за ціною, з неї можна приготувати гарнір або додати до супу, а ще вона дуже корисна для організму, здатна розганяти метаболізм і прискорювати синтез білків, жирів і вуглеводів та містить майже повний профіль амінокислот.

Проте під час вибору гречки ми рідко звертаємо увагу на щось окрім обсягу упаковки та ціни. А даремно, адже гречка може бути вітчизняного виробництва або імпортна, і від цього залежатиме її користь та смак. Сьогодні редактори GoToShop дослідили різницю між українською та китайською гречкою та розкажуть, яку краще обирати.

Китайська гречка — користь чи шкода

Виявляється, китайська гречка може завдати деякої шкоди вашому організму, а саме:

  • вона має низький вміст корисних речовин;

  • у ній присутні пестициди. І якщо українські виробники теж можуть їх застосовувати під час вирощування рослини, у Китаї це відбувається в набагато більших масштабах;

  • у крупі може бути цвіль. Оскільки зерно живий організм, який дихає і виділяє вологу, тому служить гарним середовищем для поширення плісняви. А оскільки гречка з Китаю проходить величезний шлях, проходячи багато різних складів, в яких можуть не дотримуватися умов зберігання. Тому у китайської гречки більше шансів стати осередком розвитку цвілі.

Як визначити китайську гречку у магазині

Якщо ви визначилися, що не хочете споживати китайську гречку, потрібно розпізнати її в магазині. Для цього придивіться до декількох моментів:

  1. Китайська гречка невелика за розміром.

  2. Вона має темніший відтінок. Адже в Україні гречка обсмажується один раз, а в Китаї — двічі.

  3. Форма: китайська крупа має округлу форму, вітчизняні зерна — більш гострі.

  4. Різниця в ціні. Китайська гречка може бути дешевша у 2, а то і 3 рази за вітчизняну.

Також гречану крупу із Китаю можна визначити, приготувавши її. Так, вітчизняна гречка готується довше, але набагато краще набухає та збільшується в розмірі. Також вона стає більш світлішою у приготованому вигляді, а китайська — залишається темною.

Кашу з української гречаною крупи можна їсти і без масла, а китайська стає сухою. Ну і найголовніше — смак. Китайська гречка трохи гірчить і має смажений присмак.

Щоб обрати справді смачну крупу за вигідною ціною, рекомендуємо ознайомитися з актуальними акціями на гречку.

Читати статті на тему

2024.10.17 11:29
Як обирати продукти

Чому потрібно їсти моркву щодня: корисні властивості овочу, про які мало хто знає

Цей помаранчевий коренеплід — справжнє джерело необхідних організму мікроелементів. Редактори GoToShop детально розкажуть про всі переваги моркви та кому варто обмежити її споживання
2024.10.16 10:30
Як обирати продукти

Всесвітній день здорового харчування: як зробити правильний вибір продуктів

Розповідаємо про основні принципи правильного харчування та допоможемо вибрати продукти, які забезпечать ваш організм усіма необхідними поживними речовинами
2024.10.14 13:32
Як обирати продукти

Морква цілий рік: як вибрати коренеплід для зберігання

Хочете завжди мати на кухні соковиту та смачну моркву? Дізнайтеся, як правильно вибрати цей коренеплід, на які критерії звернути увагу та як зберігати моркву, щоб вона довше залишалася свіжою
2024.10.11 13:27
Як обирати продукти

Як відрізнити натуральне масло від підробок

Здорове харчування починається з якісних продуктів. Дізнайтеся, як обрати справжнє вершкове масло, багате на корисні речовини, та уникнути продуктів з рослинними жирами, які можуть негативно вплинути на ваше здоров’я
2024.10.10 15:25
Як обирати продукти

Гарбуз Хоккайдо: секрети вибору та приготування

Відкрийте для себе унікальний сорт гарбуза Хоккайдо, його особливості, корисні властивості та різноманітні способи використання в кулінарії