Літо вже стукає у двері, а це значить, що час готуватися до пікніків та шашликів! Але знайома ситуація: м’ясо свіже, маринад чудовий, але шашлик виходить не таким, як очікувалося. В чому ж справа? Ось 10 поширених помилок, які можуть зіпсувати навіть найкраще м’ясо.
Нечиста решітка або шампури
Навіть якщо ви впевнені, що ретельно вимили їх після попереднього разу, загляньте ще раз. Залишки жиру, маринаду та кіптяви можуть не лише погіршити смак м’яса, а й зробити його небезпечним.
Неправильний розпал
Рідина для запальничок або бензин можуть здатися швидким способом розпалити вугілля, але вони додадуть шашлику неприємного запаху та зіпсують смак. Краще використовувати спеціальні рідини для розпалювання або ж розпалити вугілля газетою чи трісками.
Вас може зацікавити:
Секрети зберігання шашлику: щоб м’ясо залишалося соковитим
Для вихідних на природі: де найдешевше купити курячі крильця
Не ті дрова
Хвойні дерева (ялина, сосна) категорично не підходять! Вони дають багато диму, неприємний запах і мало жару. Вибирайте дуб, бук, фруктові дерева (яблуня, слива, вишня) — вони горять добре і надають приємний аромат.
Недосить гаряче вугілля
Якщо кинути м’ясо на холодні вуглі, воно буде готуватися нерівномірно, з’являться сторонні присмаки, а час приготування стане непередбачуваним. Дочекайтеся, поки вугілля повністю розігріється і стане білим.
Шматки м’яса різного розміру
Намагайтеся різати м’ясо шматочками схожого розміру. Так воно буде пропікатися рівномірно: великі шматки не сирими всередині, а маленькі — не згорілі.
Занадто багато спецій
Не намагайтеся використовувати всі спеції з магазину одразу. Це може заглушити природний смак м’яса. Вибирайте один рецепт або універсальну приправу, дотримуючись рекомендацій.
Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на мариноване мʼясо, щоб ваш шашлик був не тільки смачним, але й бюджетним!
Солити м’ясо заздалегідь
Сіль «витягує» сік з м’яса, роблячи його сухим. Соліть шашлик перед подачею, перед смаженням або в процесі.
М’ясо з овочами на одному шампурі
Овочі готуються швидше, ніж м’ясо. Тому ризикуєте отримати сире м’ясо і вугілля з овочів. Якщо хочете шашлик з овочами, вибирайте м’ясо, яке готується швидко (наприклад, курятину) і смажте на окремих шампурах.
Смаження м’яса над самим жаром
Так ви отримаєте лише згорілу скоринку і сире всередині м’ясо. Смажте шашлик на відстані 10-15 см від вугілля.
Занадто раннє глазурування
Соус для глазурування не проникає всередину м’яса, а лише горить і стає гірким. Наносити його слід наприкінці приготування, щоб отримати красиву карамельну скоринку.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете приготувати ідеальний шашлик, який здивує та порадує ваших друзів!
Раніше ми писали, як швидко замаринувати та приготувати на грилі скумбрію, щоб отримати неймовірно соковиту, ароматну та корисну страву з апетитною рум’яною скоринкою.