Як би весело не було влаштовувати вечірки з піцою, часто вони закінчуються однією і тією ж дилемою: де зберігати залишки. Хтось може зберігати шматки піци в холодильнику, хтось залишити їх у коробці на кухонному столі, інші й взагалі відмовляються від зберігання піци та відправляють залишки у смітник. Редактори GoToShop дізналися все, що вам потрібно знати про зберігання піци та чи може вона залишатися за кімнатної температури.
Чи безпечно залишати залишки піци на столі
Піцу ні в якому разі не можна зберігати за кімнатної температури протягом ночі. Насправді вона не повинна стояти на столі більше кількох годин.
Міністерство сільського господарства США повідомляє, що бактерії можуть почати поглинати залишки їжі вже через 20 хвилин. А через дві години їсти недоїдену піцу взагалі небезпечно. У легких та середніх випадках харчові хвороби, що передаються через їжу кімнатної температури, означають біль у шлунку, діарею, блювоту та лихоманку.
Вам також може бути цікаво:
5 продуктів, які небезпечно брати на пляж та пікнік: поради лікаря
Скільки можна їсти салати: правила безпечного зберігання
Існують певні інгредієнти, які мають набагато вищий фактор ризику, коли мова йде про ріст бактерій, і це здебільшого зводиться до рівня вологи та білка. Хлібобулочні вироби, такі як хліб, тістечка та печиво, мають відносно низький рівень білка та вологи (і часто зберігаються з великою кількістю жиру та цукру), а це означає, що вони можуть спокійно пролежати на столі кілька днів.
З іншого боку, піца містить багато білка і вологи, які можуть сприяти розвитку шкідливих бактерій. Тісто саме по собі не становить великої небезпеки, але соус, сир і начинка, безумовно, є небезпечними. Якщо ви випікаєте піцу власноруч, радимо ознайомитися з акціями на сир, без якого тут не обійтися, та придбати його вигідно.
Сир, поряд з молоком та іншими молочними продуктами, є одним з найбільш ризикованих інгредієнтів. Високий вміст білка та вологи в сирі робить його особливо вразливим для розмноження бактерій.
Те саме стосується соусу та певних начинок. Приготовані овочі (наприклад, перець, гриби та томатні соуси для піци) містять багато природної рідини, яка може спричинити ріст таких бактерій, як сальмонела та кишкова паличка.
Як правильно зберігати залишки піци
Те, що ви не можете залишити коробку з піцою на ніч на столі, не означає, що вам потрібно прибирати її всю в холодильник. Рекомендується виймати шматочки з коробки перед тим, як зберігати їх.
Клімат у холодильнику, окрім того, що холодний, ще й дуже вологий. Тож, якщо зберігати піцу у відкритому контейнері, наприклад, у коробці для піци, шматочки поступово поглинатимуть частину вологи з навколишнього середовища. Це не тільки робить скоринку мокрою, але й наповнює залишки їжі будь-якими іншими запахами, що є у холодильнику.
Тому найбезпечніший спосіб зберігання піци — перекласти шматочки в герметичний контейнер або пластиковий пакет, що закривається.
Обов’язково позначте на контейнері день, коли ви вперше з'їли піцу, і зберігайте її в холодильнику не довше чотирьох днів.
Також ви можете покласти залишки піци в морозильну камеру. Таким чином вони залишаться свіжими до двох місяців.
Раніше ми розповідали про продукти, які не можна зберігати в холодильнику. Адже від волого та прохолодного середовища вони можуть стати токсичними та негативно впливати на ваш кишківник.