Як приготувати освіжаючий літній коктейль: найкращі рецепти

Зібрали топові алкогольні та безалкогольні коктейлі, які ідеально пасують до літньої спеки

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Освіжаючі коктейлі — чудовий спосіб вгамувати спрагу та врятуватись від літньої спеки. GoToShop підготував для вас кілька рецептів найбільш популярних алкогольних і безалкогольних коктейлів на будь-який смак.

Безалкогольні варіанти

Почнемо ми з класичного лимонаду, адже приготувати його надзвичайно просто.

Для нього вам знадобляться:

  • 4-5 середніх лимонів (або 150-180 мл свіжого лимонного соку). Щоб купити їх вигідно, радимо ознайомитися з акціями на лимони.

  • 1 л холодної води;

  • лід;

  • кілька шматочків лайма або лимона для прикраси;

  • 100-150 г цукру (за смаком);

  • кілька свіжих листочків м’яти (для аромату та прикраси — за бажанням).

Спочатку вичавіть сік із лимонів, видаляючи кісточки — можна просто вичавити сік руками. Або можна використати вже готовий лимонний сік.

Приготуйте для подачі великий глечик. Змішайте в ньому сік та холодну воду. За бажанням додавайте цукор, перемішуючи до повного його розчинення.

Не забудьте додати також шматочки льоду. Прикрасьте напій шматочками лимона або лайма та листочками м’яти. Літній освіжаючий лимонад готовий!

Лимонади також можна готувати з використанням інших фруктів чи ягід — поле для експериментів необмежене.

Насолоджуйтесь лимонадами власного приготування, ховаючись від літньої спеки.

Мохіто

Мохіто можна готувати як з додаванням алкоголю, так і без.

Для безалкогольного варіанту візьміть газовану воду (добре підійде Sprite), 2 столові ложки тростинного цукру (чи іншого солодкого сиропу), 30 мл свіжого соку лайма, свіжу м’яту та лід.

Мохіто зазвичай подають у високих келихах. Спочатку покладіть кілька листочків свіжої м’яти та висипте 1-2 столові ложки тростинного цукру (за смаком). Далі додайте сік лайма та кубики льоду. Залийте це все Sprite чи газованою водою та добре перемішайте. Прикрасьте келих м’ятою та шматочками лайма.

Технологія приготування класичного алкогольного мохіто така ж, але з додаванням рому (як правило, кубинського).

Piña colada

Це ще один класичний коктейль, який вважається національним напоєм у Пуерто-Ріко. Алкогольний варіант готується з використанням рому, а безалкогольний часто ще називають virgin colada. Зробити одну порцію коктейлю можна усього за 10 хвилин.

Для такого коктейлю потрібні такі інгредієнти:

  • свіжовичавлений ананасовий сік (або сік із консервованого ананаса) — 100 мл;

  • не дуже жирні кокосові вершки — 50 г;

  • цукрова пудра/сироп — 20 г (за смаком);

  • лід (крихти) — 50 г.

Спочатку залийте в блендер ананасовий сік, вершки та сироп/пудру. Добре збийте усі інгредієнти.

Далі додайте лід і знову збивайте. Ви маєте отримати пишну кремоподібну масу.

Подавайте напій у високому келиху, край якого прикрасьте шматочком ананаса. Також можна посипати вашу piña colada тертим шоколадом, кокосовою стружкою чи кокосовими пластівцями.

Вас також може зацікавити:

Топові алкогольні напої на вечірку: вибір і приготування

Освіжаюча прохолода з ароматом кави: як вибирати кавові напої влітку

Коктейль часто подають у ананасі з вичищеною серединкою.

Ще один варіант подачі — замість льоду використати вершкове морозиво (пломбір).

Алкогольні коктейлі

Дуже популярним є коктейль Секс на пляжі (Sex on the Beach). Для приготування однієї порції візьміть:

  • 45 мл горілки;

  • 30 мл персикового соку;

  • 45 мл апельсинового соку

  • 45 мл соку журавлини;

  • льодяні кубики;

  • шматочок апельсина чи вишню для прикраси.

Готувати його дуже просто. Спочатку змішайте всі інгредієнти разом у шейкері з льодом. А потім залийте у високий скляний стакан і прикрасьте апельсином чи вишнею.

Белліні

Це ще один коктейль на основі персику та апельсинового соку, але замість горілки — ігристе вино. Для однієї порції очистіть один свіжий персик від кісточки та наріжте невеликими шматочками.

Далі збийте у блендері з 1 столовою ложкою апельсинового соку до однорідної маси та перелийте у келих до вина. Наповніть келих холодним ігристим, прикрасьте шматочком персика і подавайте.

Aperol Spritz

Ну і куди ж без Aperol Spritz — класики в усіх літніх барах? Для цього простого і легкого коктейлю вам знадобляться:

  • 40 мл Aperol;

  • 60 мл білого ігристого вина (бажано сухого);

  • лід;

  • 20 мл газованої води.

  • шматочок апельсина.

Спочатку охолодіть келих — насипте лід та помішуйте, поки зовнішні стінки не запотіють. Потім приберіть весь підталий лід та наповніть келих льодом для коктейлю. Додайте шматочок апельсина.

Далі влийте по черзі Aperol, ігристе вино та газовану воду. Перемішайте і одразу подавайте.

Ви можете експериментувати з коктейлями, але не забувайте, що надмірне споживання алкоголю може нашкодити здоров’ю.

Раніше ми розповідали, як приготувати освіжаючий домашній чай з лікувальних трав. Адже влітку можна освіжитися не лише лимонадом чи газованою водою, а й корисним чаєм.

Читати статті на тему

2024.11.28 16:30
Рекомендації

Морепродукти: чому їх обов’язково треба включити до раціону

Користь та поживна цінність таких морепродуктів, як сардини, скумбрія, оселедець, тунець, мідії та морські гребінці
2024.11.28 15:29
Рекомендації

Як правильно їсти гранат, щоб він приніс максимальну користь

Хто б міг подумати, що криється за яскраво-червоними зернятками граната? Цей соковитий фрукт — справжній скарб для здоров’я. Дізнайтеся, як правильно їсти гранат, щоб розкрити весь його потенціал і зміцнити своє здоров’я
2024.11.28 14:33
Рекомендації

Як досягти ідеальної скоринки та соковитого м’яса: секрети смаження качиного філе

Качине філе — справжній делікатес, але його приготування має свої нюанси. Як перетворити звичайну сковорідку на інструмент створення кулінарного шедевру? Дізнайтеся, як здивувати себе та гостей неперевершеним смаком качки
2024.11.28 13:48
Рекомендації

Сирий шпинат: чи безпечно відмовлятися від термічної обробки

Шпинат — не просто зелень для салатів, адже містить безліч корисних властивостей. Але чи варто їсти його сирим? Команда GoToShop розповість, які переваги і ризики несе вживання сирого шпинату
2024.11.27 15:30
Рекомендації

Гостра та універсальна: застосування гірчиці у кулінарії

Розповідаємо про дивовижні перетворення, які може здійснити звичайна гірчиця на вашій тарілці. Від історії походження до сучасних кулінарних трендів — дізнайтеся, як цей гострий інгредієнт може додати пікантності кожній страві