Небезпека в банці: коли консерви стають отрутою

Розповідаємо про те, як консерви можуть стати джерелом харчового отруєння, зокрема ботулізму, та даємо поради щодо безпечного вибору, зберігання та вживання цих продуктів

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Консерви — справжня палочка-виручалочка для будь-якої господині. Вони рятують у ситуаціях, коли немає часу на готування, виручають у походах та на пікніках, а також слугують стратегічним запасом на випадок непередбачених обставин. Проте, не все так райдужно, як здається на перший погляд. Адже під маскою безпечного та зручного продукту може ховатися підступна небезпека — харчове отруєння.

Як консерви перетворюються на отруту

Ботулізм

Ця смертельно небезпечна хвороба викликається токсином, що виробляється бактерією Clostridium botulinum. Вона може міститися в м’ясних та овочевих консервах, а також у в’яленій рибі та продуктах домашнього консервування, якщо були порушені технології приготування або зберігання.

Ознаки ботулізму:

  • нудота та блювота

  • діарея

  • запор

  • зміна зору

  • сухість у роті

  • м’язова слабкість

  • утруднення дихання

Важливо! При появі хоча б одного з цих симптомів негайно зверніться за медичною допомогою.

Вас також зацікавить:

Безпечне харчування при відключенні світла: що не можна їсти без холодильника

Як вибрати найсвіжіші продукти в супермаркеті: практичні поради

Псування

З часом навіть герметично закриті консерви можуть зіпсуватися. Це відбувається через порушення правил зберігання (висока температура, прямі сонячні промені), а також через дефекти упаковки.

Ознаки зіпсованих консервів:

  • здута банка

  • помутніння рідини

  • зміна запаху та смаку продукту

Їсти такі консерви категорично не можна!

Як себе вберегти

Купуйте консерви лише у перевірених магазинах та звертайте увагу на термін придатності та цілісність упаковки. Щоб обрати консервовану продукцію вигідно, звертайте увагу на акційні пропозиції. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на рибні консерви та мʼясні консерви.

Не зберігайте відкриті консерви в холодильнику довше рекомендованого терміну. Після відкриття перекладіть вміст консервів у скляний або пластиковий контейнер з кришкою. При перших ознаках нездужання після вживання консервів негайно зверніться до лікаря.

Для м’ясних та рибних консервів рекомендується використовувати скляний або пластиковий посуд, щоб уникнути контакту з металом. Овочеві та фруктові консерви можна зберігати в банці, щільно закривши її кришкою. Якщо ви не впевнені в якості консервів, краще їх не вживати.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете уберегти себе та своїх близьких від харчового отруєння.

Раніше ми розповідали, як вибрати найкращі консерви. Дізнайтеся, як правильно обрати консерви, щоб уникнути загрози для здоров’я.

Читати статті на тему

2024.10.17 16:25
Рекомендації

Натуральні підсолоджувачі замість цукру: переваги та недоліки

Розібралися, чи справді натуральні підсолоджувачі такі корисні, як про них говорять, і які ризики можуть виникнути при їхньому регулярному вживанні
2024.10.17 13:28
Рекомендації

Природні джерела бурштинової кислоти: що потрібно додати у раціон

Відчуваєте постійну втому, зниження імунітету або просто бажаєте зміцнити своє здоров’я? Розповідаємо про бурштинову кислоту — природний енергетик, який допоможе відчути себе бадьорим і повним сил
2024.10.17 12:31
Рекомендації

Як розібратися в таблицях розмірів чоловічого одягу

Втомилися від постійних повернень одягу через неправильно підібраний розмір? Допоможемо розібратися в хитрощах таблиць розмірів чоловічого одягу та підібрати речі, які сидітимуть ідеально
2024.10.16 17:28
Рекомендації

Як запекти гарбуз у духовці, мікрохвильовці та аерогрилі

Запечений гарбуз — справжній делікатес осіннього сезону. Дізнайтеся, як легко і швидко приготувати його вдома, використовуючи різноманітні кухонні прилади, та відкрийте для себе нові смакові поєднання
2024.10.16 15:31
Рекомендації

Фруктова пастила: корисні солодощі без шкоди для фігури

Поєднання солодкого смаку та користі для здоров’я — саме те, що робить пастилу унікальним продуктом. Розкриваємо секрети смаку пастили та розповідаємо про її багатий склад, що позитивно впливає на організм