Літо у розпалі, а це значить, що настав сезон свіжих ягід та фруктів. Саме час подбати про запаси на зиму та приготувати ароматне й корисне варення.
Сьогодні ми поділимося з вами секретами приготування варення-п’ятихвилинки з будь-яких ягід. Це швидкий, простий і неймовірно смачний спосіб зберегти літо у банках. Завдяки мінімальній термічній обробці ягоди зберігають максимум вітамінів та корисних речовин, а варення виходить насиченим та ароматним.
Варення-п’ятихвилинка
Інгредієнти:
1 кг ягід (полуниця, малина, вишня, абрикоси, персики тощо)
1 кг цукру
100 мл води (за бажанням)
сік 1 лимона (для деяких видів ягід)
Вас також зацікавить:
Як стерилізувати банки: 4 способи стерилізації
Ідеальний літній компот: як обрати ягоди
Приготування:
Підготуйте ягоди: переберіть їх, видаліть плодоніжки та пошкоджені ягоди. Ретельно промийте ягоди під проточною водою та обсушіть їх на паперовому рушнику.
Засипте ягоди цукром. Можна використовувати пропорцію 1:1, або трохи менше цукру, якщо любите менш солодке варення. Перемішайте ягоди з цукром, щоб вони пустили сік. За бажанням додайте води, якщо ягоди не дуже соковиті.
Поставте каструлю з ягодами на повільний вогонь та доведіть до кипіння, знімаючи піну, що утворюється. Варіть варення 5 хвилин. Не кип’ятіть довго, щоб зберегти вітаміни та яскравий колір ягід.
Додайте лимонний сік (для деяких видів ягід). Це допоможе зберегти колір та аромат, а також трохи загустити варення.
Зніміть варення з вогню і розлийте його в стерилізовані банки. Щільно закрийте кришками. Переверніть банки догори дном і укутайте теплою ковдрою. Залиште так до повного охолодження.
Варення-п’ятихвилинка готове! Зберігайте його в прохолодному темному місці. А щоб придбати ягоди для рецепту за вигідною ціною, радимо скористатися сервісом GoToShop, де можна порівняти ціни на потрібні товари та відслідкувати актуальні акції на ягоди.
Ви можете використовувати будь-які ягоди та фрукти для приготування варення-п’ятихвилинки. Для більш насиченого смаку та аромату можна додати до варення ваніль, корицю, гвоздику, цедру лимона або апельсина. Якщо ви хочете отримати густе варення, можете варити його трохи довше, 7-10 хвилин. Варення-п’ятихвилинка — це не лише смачний десерт, але й чудовий додаток до млинців, морозива, йогурту та випічки.
Раніше ми розповідали кращий рецепт густого вишневого варення з цілими ягодами та з кісточками, а також давали поради щодо його зберігання.