Не в холодильнику: де та як зберігати шоколад

Найкращі способи зберігання шоколаду для насолоди його смаком та текстурою протягом тривалого часу

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Шоколад залишається одним із найулюбленіших смаколиків та популярним презентом, ще й про користь шоколаду можна сказати чимало. Проте часто плитка шоколаду залишається не зʼїденою, а коробка цукерків відкладається до особливого моменту. Лише правильне зберігання є запорукою того, що коли ви захочете насолодитися шоколадом, він буде таким же смачним, як і повинен бути. Може скластися думка, що зберігання шоколаду в холодильнику запобігає його таненню, але насправді це може призвести до появи небажаної вологи на плитці. Тож сьогодні редактори GoToShop пропонують альтернативний спосіб зберігання солодких ласощів.

Як найкраще зберігати шоколад

Перед покупкою цього смаколика, перегляньте акції на шоколад та цукерки, щоб насолоджуватися ним вигідно.

Загалом, найкраще зберігати шоколад за кімнатної температури, повністю загорнутим, подалі від тепла та води. Якщо у вас немає холодильника з регульованою вологістю, призначеного для оптимального зберігання шоколаду, то такий спосіб призведе до намокання шоколадних плиток.

Якщо ви все ж таки вирішили зберігати шоколадні плитки в холодильнику, особливо це актуально влітку, коли в домівці стає занадто спекотно. Перед споживанням рекомендується витримати їх за кімнатної температури принаймні 30 хвилин, щоб вони не були занадто твердими і їх можна було відкусити.

Як вологість і тепло впливають на шоколад

Ви зрозумієте, що шоколадка має цукровий або жировий наліт, якщо відкриєте її і побачите на ній білуватий колір.

Цукровий наліт

Цукровий наліт з’являється, коли шоколад тривалий час перебуває під впливом вологи, а жировий — коли шоколад піддається впливу тепла. Волога витягує цукор, і коли вона випаровується, білі кристали цукру піднімаються на поверхню плитки. Хоча їсти шоколад з цукровим нальотом безпечно, набагато краще насолоджуватися блискучою плиткою.

Жировий наліт

Жирове цвітіння здебільшого виникає, коли шоколад зазнав певних температурних коливань під час зберігання. Наприклад, у спекотний день шоколад може досягти температури плавлення, а потім охолонути, що призводить до того, що какао-жир вийде зі свого загартованого стану і просочиться на поверхню.

Вам також може бути цікаво:

6 неймовірних поєднань сирів та шоколаду: насолода для гурманів

Насолода з користю: скільки шоколаду можна з'їсти на день

Це не означає, що ваш шоколад зіпсувався. Він буде майже таким самим на смак, але його зовнішній вигляд, безумовно, зміниться.

Зберігайте шоколад загорнутим

Шоколад легко вбирає аромати, тому важливо зберігати його загорнутим і подалі від інших продуктів, які можуть вплинути на його смак (наприклад, часнику, цибулі та навіть вашої шафки зі спеціями).

Якщо ви відкрили упаковку і хочете зберігати її після цього, не забудьте добре загорнути її назад. Кисень може бути ворогом і принести небажані запахи до смаку шоколаду.

Відкривши шоколад, споживайте швидко

Щойно ви почали їсти шоколадку, чим швидше ви її з'їсте, тим краще, як би на це не реагували дієтологи.

Відкрита плитка шоколаду може вбирати запах, танути, потрапляти під вплив води та дряпатися, що позбавляє вас повного задоволення від шоколаду, який пахне та смакує так, як ви хотіли. Хоча плитка чорного шоколаду може зберігатися до двох років, якщо спожити її протягом кількох тижнів після відкриття, ви отримаєте максимальну насолоду.

Як найкраще зберігати шоколадні цукерки

Щодо трюфелів, цукерок та інших шоколадних виробів, рекомендується зберігати їх у закритому контейнері за кімнатної температури. Тримайте їх у прохолодному, сухому, темному місці, подалі від тепла, вологи та сильних запахів.

Слід звертати увагу на термін придатності, якщо він вказаний на етикетці, який зазвичай коливається від тижня до шести місяців. Як правило, ці дати встановлюються через певний інгредієнт у кондитерському виробі. Наприклад, свіжі вершки, горіхи та вершкове масло досить швидко прогіркнуть, і ці види кондитерських виробів потрібно з'їсти якомога швидше.

Раніше ми розповідали, як обрати цукерки: на що потрібно звернути увагу та як читати етикетку, щоб отримати якісний та свіжий смаколик.

Читати статті на тему

2024.11.25 10:29
Як зберігати продукти

Медовий десерт з хурми: вітамінний заряд на зиму

Хурма — сонячний подарунок осені. Дізнайтеся, як перетворити цей фрукт на смачне і корисне варення, яке стане чудовим доповненням до вашого зимового столу
2024.11.22 10:29
Як зберігати продукти

Зберігаємо квасолю правильно: від збору до посіву

Хочете зберегти смачну та поживну квасолю до наступного врожаю? Розповідаємо про всі тонкощі підготовки та зберігання квасолі на насіння, щоб ви могли насолоджуватися власноруч вирощеними овочами наступного року
2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи
2024.11.20 14:42
Як зберігати продукти

Як правильно підготувати моркву до зберігання

Розповідаємо про всі етапи підготовки моркви до зберігання: від збору врожаю до вибору оптимального місця для зберігання. Дізнайтеся, як зберегти свіжість і смак моркви протягом всієї зими