Вишневе вино — це не просто смачний та ароматний напій, але й справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. Приготувати вино з вишні в домашніх умовах не так складно, як здається, адже вишня — ягода невибаглива і багата на природні дріжджі.
Інгредієнти:
5 кг вишні (без гнилі)
2,5 кг цукру
5 л води
1 пакетик винних дріжджів (за бажанням)
Вас також зацікавить:
Варення з вишні без кісточок: зберігаємо ягоду на зиму
Як зробити в’ялену вишню на зиму: простий рецепт
Приготування:
Вишню перебрати, видалити гнилі ягоди, але не мити! Подрібнити ягоди товстушками або м’ясорубкою. Не рекомендується використовувати блендер, щоб не пошкодити кісточки. Перекласти подрібнену вишню в ємність для бродіння (емальоване відро, скляний бутель). Додати половину цукру і залити теплою (25-30°C) водою, щоб ягоди були повністю покриті рідиною.
На шийку ємності надіти гідрозатвор (або медичну рукавичку, проколовши один палець). Це дозволить вуглекислому газу вільно виходити, а кисню — не потрапляти всередину. Перенести ємність в темне місце з кімнатною температурою (18-25°C). Протягом 5-7 днів активно бродіння буде супроводжуватися рясним виділенням бульбашок.
Через 5-7 днів додати другу половину цукру, розчинивши його в 1 л теплої води. Перелити сусло в чисту ємність, заповнюючи її лише на 2/3. Знову встановити гідрозатвор. Перенести ємність в прохолодне місце (10-15°C) на 1-2 місяці. Протягом цього періоду бродіння буде проходити менш інтенсивно, а на дні ємності утвориться осад.
Акуратно злити вино з осаду за допомогою сифона, не збовтуючи його. Перелити вино в чисті бутлі, заповнюючи їх доверху. Закупорити бутлі пробками і поставити в темне прохолодне місце на 3-6 місяців для витримки. Чим довше вино буде витримуватися, тим кращим буде його смак.
Щоб приготування вина в домашніх умовах не вдарило по вашому гаманцю, радимо слідкувати за актуальними акціями на вишні на сайті GoToShop.
Використовуйте тільки стиглу, але не перезрілу вишню. Не мийте вишню перед подрібненням, адже на її поверхні містяться «дикі» дріжджі, які сприяють бродінню. Замість винних дріжджів можна використовувати родзинки (100 г на 10 л сусла). Щоб вино вийшло більш прозорим, можна перед розливом в бутлі додати 1 г желатину на 10 л вина. Регулярно контролюйте процес бродіння. Якщо воно раптово припинилося, можливо, сусло занадто холодне. Перенесіть ємність в більш тепле місце.
Секрети смаку
Для більш насиченого вишневого смаку можна додати до сусла жменю терну або черешні. Для додання вину пікантності можна додати трохи спецій: кориці, гвоздики, мускатного горіха. Для отримання десертного вина можна додати до готового вина трохи меду або сиропу з вишневого варення.
Вино з вишні, приготоване в домашніх умовах, стане чудовою окрасою будь-якого столу і приємним подарунком для друзів та близьких.
Раніше ми розповідали унікальний рецепт вишневої настоянки, яка підкорить вас своїм насиченим ароматом, оксамитовим смаком з нотками кислинки та солодкої терпкості.