Хто з нас не любить малину? Ця ніжна, ароматна ягода не лише неймовірно смачна, але й багата на вітаміни та мікроелементи. Користь малини заперечувати складно, саме тому її використовують під час лікування застуди, а ще роблять муси, варять варення, компоти й інші заготівлі на зиму. На жаль, сезон свіжої малини триває недовго. Однак, існує безліч способів зберегти літній смак малини на зиму, і не всі з них потребують холодильника!
Способи заготовки малини на зиму
Варення без варіння
Переберіть малину, видаліть пошкоджені та незрілі ягоди. Засипте малину цукром у співвідношенні 1:1. Перемішайте дерев’яною ложкою, щоб не пошкодити ягоди. Розкладіть малину з цукром по чистим, сухим банкам. Закрийте банки кришками і залиште при кімнатній температурі на 2-3 дні, періодично струшуючи банки. Потім приберіть банки в прохолодне темне місце.
Вас також зацікавить:
Як використати залишки ягід: готуємо швидкий малиновий джем
Як заморозити малину: зберігаємо ягоду на всю зиму
Пастила з малини
Розімніть малину товкачем або подрібніть блендером. Додайте цукор за смаком (на 1 кг малини 200-300 г цукру). Викладіть малинове пюре на деко, застелене пергаментним папером. Сушіть пастилу в духовці при 50-70°C з відкритими дверцятами протягом 8-10 годин, або в електросушарці при 30-40°C протягом 12-15 годин. Готову пастилу згорніть рулетом, загорніть у пергаментний папір і зберігайте при кімнатній температурі. Якщо правильно зберігати пастилу, вона залишиться свіжою, ароматною та корисною протягом тривалого часу.
Малиновий сироп
Залийте 1 кг малини 1 літром води. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Процідіть через марлю. Додайте цукор за смаком (на 1 літр сиропу 500-700 г цукру). Доведіть сироп до кипіння, проваріть 5 хвилин і розлийте по стерилізованих банках. Закатайте банки кришками. Завдяки термічній обробці, малина може зберігатися без холодильника протягом тривалого часу, не втрачаючи своїх смакових якостей.
Сушена малина
Переберіть малину, видаліть пошкоджені та незрілі ягоди. Переберіть малину, видаліть недозрілі, пошкоджені або м’яті ягоди. Якщо ви сумніваєтесь, чи потрібно мити малину перед зберіганням, ми радимо ніжно промити ягоди під проточною холодною водою, не використовуючи сильний струмінь, щоб не пошкодити ніжну м’якоть. Розкладіть малину в один шар на деко, застелене пергаментним папером. Сушіть малину в духовці при 50-70°C з відкритими дверцятами протягом 4-6 годин, або в електросушарці при 30-40°C протягом 8-10 годин. Зберігайте сушену малину в щільно закритих ємностях при кімнатній температурі.
Використовуйте для зберігання лише стиглу, якісну ягоду. Ретельно стерилізуйте банки та кришки перед використанням. Зберігайте заготовки з малиною в прохолодному, темному місці з низькою вологістю. Пам’ятайте, якщо правильно зберігати малину, ви зможете насолодитися її чудовим смаком та ароматом впродовж всієї зими!
Раніше ми розповідали про малину при діабеті, розглядаючи її глікемічний індекс, корисні властивості, рекомендовані дози та поєднання з іншими продуктами.