Вівсянка давно зарекомендувала себе як один із найздоровіших сніданків. Багато хто обирає її за простоту приготування, ситність та користь вівсянки, а також за багатий склад поживних речовин.
Однак, не вся вівсянка однаково корисна. Вівсянка швидкого приготування, яку так часто можна побачити на полицях магазинів, може суттєво відрізнятися від свого цільнозернового аналога за складом та впливом на організм.
Вас також зацікавить:
Здорові та шкідливі напої для дітей: все, що потрібно знати батькам
Секрети довголіття: які продукти рекомендують дієтологи
Чим шкідлива вівсянка швидкого приготування
В процесі обробки, вівсянка швидкого приготування втрачає значну частину клітковини, вітамінів та мінералів, які роблять цільнозернову вівсянку такою корисною. Швидкорозчинний аналог засвоюється організмом значно швидше, що призводить до різких стрибків рівня цукру в крові. Це може викликати відчуття голоду вже через короткий час після сніданку, а також негативно впливати на регуляцію ваги.
До складу вівсянки швидкого приготування часто додають цукор, ароматизатори, штучні барвники та інші шкідливі домішки, які не несуть ніякої користі для здоров’я. Тому при виборі вівсянки для сніданку, обов’язково необхідно читати етикетку товару.
Яку вівсянку обрати
Щоб отримати максимум користі від вівсяної каші, рекомендується вибирати цільнозернову крупу. Її приготування займе трохи більше часу (близько 30 хвилин), але й цінність для організму буде суттєво вищою.
Користь цільнозернової вівсянки
Цільнозернова вівсянка містить вітаміни групи B, магній, калій, фосфор та інші важливі для організму мікроелементи. Вона також багата на клітковину, яка сприяє травленню, нормалізує рівень цукру в крові та дає відчуття ситості на тривалий час. Вживання цільнозернової вівсянки може допомогти знизити рівень «поганого» холестерину в крові, що є профілактикою серцево-судинних захворювань. Щоб придбати корисну кашу за вигідною ціною, перегляньте акції на вівсянку в магазинах свого міста. Для максимальної користі вибирайте цільнозернову вівсянку, яка не містить попередньої обробки (плющення, подрібнення).
Як правильно готувати цільнозернову вівсянку
Залийте пластівці окропом або молоком у співвідношенні 1:2. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Додайте за смаком фрукти, ягоди, горіхи, мед або йогурт.
Зробивши вибір на користь цільнозернової вівсянки, ви не лише отримаєте смачний та ситний сніданок, але й подбаєте про своє здоров’я та гарне самопочуття. Раніше ми розповідали, що таке збалансоване харчування, та пояснювали, чому воно покращує якість життя, стан здоров’я, травлення і позитивно впливає на організм в цілому.