Як обрати картоплю, щоб пюре було ідеальним

Смак та вдала консистенція вашого пюре залежить, зокрема, від сорту картоплі. Розповідаємо, яку картоплю обрати, щоб страва була ідеальною

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Картопля, без сумніву, є найбільш популярним овочем в українській кухні, і ми готуємо страви з неї майже щодня. Проте, щоб досягти смачного результату, необхідно не лише дотримуватися рецепта, але й правильно підібрати сорт картоплі, оскільки кожен з них має свої особливості.

Редактори GoToShop розкажуть, яку картоплю обрати, щоб вона швидко розвалювалася і не злипалася.

Як бабусиним методом визначити, розварюється картопля чи ні

Існує два простих способи, щоб визначити сорт картоплі, який підійде для варіння та смаження:

  1. Картоплину треба розрізати на дві половинки та потерти одна об одну. Якщо зʼявляються краплі соку, це значить, що сорт — з низьким вмістом крохмалю. Його найкраще використовувати для смаження та салатів.

  2. Якщо під час тертя половинки овоча стали липкими і «приклеюються» один до одного — це крохмалистий сорт, який краще використовувати для пюре, запіканок або ж запікати у духовці.

Також варто звернути увагу на колір коренеплодів:

  • картопля жовтого або коричневого кольору, при цьому шкірка має бути гладкою — ідеально підходить для смаження;

  • картопля з червоною або фіолетовою шкіркою підійде для пюре.

Який найкращі сорти картоплі для пюре

Тірас

Це ранній сорт картоплі з високою врожайністю, виведений українськими селекціонерами, який дозріває упродовж 70 днів. Вміст крохмалю — 10-15%. Шкірка бульби рожева, довгастої форми, м'якуш білий й крохмалистий.

Картопля добре розварюється, не перетворюючись на липку масу, має насичений аромат. Сорт вкрай стійкий до різноманітних хвороб та шкідників. Картопля добре зберігається до самої весни.

Рів’єра

Це голландський ранньостиглий сорт картоплі. Її можна копати вже на 45-й день після посадки, а повне дозрівання настає після 75 днів.

Бульби середньої величини, овальної форми, шкірка товста, має світло-бежевий колір, м’якоть кремова, крохмалиста й ароматна. Вміст крохмалю — 11,5–15,9%. Сорт ранньостиглий, переносить посуху, але схильний до фітофторозу. Хоча картопля має середню розварюваність, втім є ідеальною для пюре.

Беллароза

Ще один ранній сорт картоплі, що ідеально підходить для пюре. Термін дозрівання бульби становить 60 днів.

Бульби круглі середнього розміру. Шкірка червона, м’якоть ясно-жовта. Кількість крохмалю — 12,6–15,7%. Сорт стійкий до хвороб, ранньостиглий, високоврожайний. 

Картопля крохмалиста, розсипчаста, чудово розварюється. Сорт досить популярний серед українських господарів, оскільки високоврожайний, дуже стійкий до хвороб, гарно зберігається.

Удача

Бульби світло-бежеві, багаті поживними речовинами, вітамінами. Крохмалю в них міститься 12-15%. Сорт ранньостиглий, помірно сприйнятливий до фітофторозу. Овочі довго зберігаються.

Мелоді

Це середньопізня картопля яскраво-жовтого кольору просто ідеальний сорт для пюре. Вона має насичений аромат, м’яку крохмалисту текстуру, добре розварюється і невимовно смачна.

Перевага картоплі Мелоді у тому, що вона дуже стійка до хвороб, добре переносить різкі перепади температури і вкрай високоврожайна. Бульби ростуть великими, акуратними й однакового розміру. Картопля добре зберігається, не гниє і не в’яне.

Як приготувати ідеальне картопляне пюре

Переварена картопля тільки поліпшить смак страви. Твердуваті бульби погано розминаються в пюре, а в готовому блюді залишаються шматочки.

Води в каструлю наливають трохи, щоб картопля більше парилася.

Щоб овоч проварився якнайкраще і швидше, їх повністю очищають від шкірки і нарізають на великі шматки.

Коли картопля звариться, воду зілліть в окремий посуд. А потім потроху додавайтесь її рідину в пюре. Це зробить його більш м’яким.

Щоб страва була ще смачнішою, додайте трохи свіжого молока.

Холодну воду у страву додавати категорично заборонено — від цього загубиться смак і привабливий колір. Бульби бажано варити в емальованому посуді — в алюмінієвій і залізній каструлі вони стають сіруватими.

Перед тим як додати у розім’яту картоплю воду і молоко, пюре солять. Рідина розчиняє сіль, і під час розмішування вона рівномірно розподілиться по всій масі.

Останній штрих — додати ще у гаряче пюре трохи вершкового масла. Це додасть страві особливого смаку.

Обирайте також картоплю для пюре за вигідними цінами, щоб  страва тішила не лише смаком, а і вартістю. Для цього радимо заздалегідь ознайомитися з акціями на картоплю у вашому місті.

Читати статті на тему

2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях