Хто сказав, що кетчуп має бути нудним і одноманітним? Для тих, хто любить гострі відчуття, ми підготували кілька ексклюзивних рецептів домашнього кетчупу, який додасть пікантності будь-якій страві та збереже користь помідорів. Цей яскравий і ароматний соус стане справжньою знахідкою для любителів гострого.
Переваги домашнього кетчупу на зиму
Готуючи кетчуп самостійно, ви точно знатимете, з яких інгредієнтів виготовлений ваш продукт та зможете самостійно підібрати кількість гострого перцю за своїм смаком. Ви також заощадите кошти і отримаєте продукт вищої якості. Для цього радимо переглянути акції на помідори та інші необхідні інгредієнти в улюблених магазинах. Додавши свої улюблені спеції, ви створите унікальний соус, який нікого не залишить байдужим.
Класичний гострий кетчуп: рецепт
Інгредієнти:
помідори — 3 кг
цибуля ріпчаста — 500 г
часник — 1 головка
гострий перець чилі — 2-3 шт.
сіль — 2 ст. л.
цукор — 150 г
оцет яблучний — 100 мл
мелений коріандр — 1 ч. л.
мелена паприка — 1 ч. л.
чорний мелений перець — за смаком
Вас також зацікавить:
Хрусткі помідори на зиму: рецепт, який збереже вітаміни
Мариновані смажені помідори: пікантна заготовка на зиму
Як готувати гострий кетчуп вдома
Помідори бланшуйте, зніміть шкірку і наріжте. Щоб швидко очистити помідори від шкірки, застосовуйте прості методи, яких існує чотири. Цибулю і часник дрібно наріжте. Щоб зробити кетчуп ще гострішим, збільште кількість гострого перцю або додайте кайенський перець.
Усі інгредієнти, крім оцту, пропустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером.
Перекладіть масу в каструлю, додайте оцет і варіть на середньому вогні близько 1,5-2 годин, періодично помішуючи. Готовий кетчуп розлийте по стерилізованих банках і закрутіть кришками. Для довшого зберігання стерилізуйте банки з кетчупом у киплячій воді протягом 15-20 хвилин.
Кетчуп з фруктовою ноткою: рецепт
Інгредієнти:
помідори — 2 кг
яблука кислі — 500 г
морква — 300 г
часник — 3-4 зубчики
гострий перець чилі — 1 шт.
сіль — 1 ст. л.
цукор — 100 г
оцет винний — 50 мл
мелена кориця — 0,5 ч. л.
гвоздика — 3-4 шт.
Як готувати кетчуп з яблуками
Усі інгредієнти, крім оцту, спецій і гвоздики, пропустіть через м’ясорубку.
Додайте спеції, гвоздику і оцет, поставте на вогонь і варіть до загустіння. Для більш насиченого смаку можна додати в кетчуп свіжу зелень (петрушку, базилік).
Готовий кетчуп розлийте по стерилізованих банках.
Готуючи гострий кетчуп вдома, ви отримаєте не тільки смачний і ароматний соус, але й задоволення від творчого процесу. Експериментуйте з різними інгредієнтами і створюйте свої унікальні рецепти! Раніше ми розповідали, як приготувати вдома томатне вино, яке здивує вас своїм пікантним фруктовим смаком з квітковими нотами.