Ніжинський салат на зиму: класичний рецепт у новому виконанні

Детально розбираємо класичний рецепт ніжинського салату з огірків та цибулі, та пропонуємо кілька варіантів його приготування з сучасними нотками

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Ніжинський салат — це справжній символ української консервації, секрети приготування якого передаються з покоління в покоління. Ця хрустка закуска з корисних огірків та цибулі стане окрасою будь-якого зимового столу. Давайте розглянемо кілька варіантів цього класичного рецепту та додамо до нього сучасних штрихів.

Класичний рецепт ніжинського салату

Інгредієнти:

  • огірки свіжі — 2 кг

  • цибуля ріпчаста — 500 г

  • сіль — 2 ст. л.

  • цукор — 2 ст. л.

  • оцет 9% — 100 мл

  • олія рослинна — 100 мл

  • перець чорний горошком — 10 шт.

  • лавровий лист — 2 шт.

Приготування:

  1. Огірки та цибулю нарізати кільцями. У великій каструлі змішати овочі, сіль, цукор, оцет, олію та спеції. Довести до кипіння та варити 10 хвилин.

  2. Розкласти гарячий салат по стерилізованих банках, закатати.

Ніжинський салат з часником та зеленню

Для додання пікантності можна додати до салату свіжий часник та зелень (кріп, петрушка). Часник слід пропустити через прес або дрібно нарізати і додати разом з іншими інгредієнтами. Зелень додають за 5 хвилин до кінця варіння.

Ніжинський салат з морквою

Додати в салат трохи солодкої моркви, натертої на крупній тертці. Це надасть страві більш насиченого смаку та яскравого кольору. Моркву додають разом з цибулею. А щоб придбати улюблені овочі за вигідною ціною, радимо порівняти ціни на огірки в магазинах вашого міста.

Ніжинський салат без стерилізації

Щоб заощадити час, можна приготувати ніжинський салат без стерилізації. Для цього гарячий салат потрібно розкласти по стерилізованих банках і щільно закрити кришками. Банки перевернути догори дном і укутати теплою ковдрою до повного охолодження. Пам’ятайте, що важливо правильно мити овочі для консервації, щоб зберегти не лише їх смак та аромат, але й гарантувати безпеку для здоров’я.

Поради щодо приготування ніжинського салату:

  • Для приготування салату краще використовувати молоді огірки.

  • Цибулю можна нарізати як кільцями, так і півкільцями.

  • Смак салату можна регулювати, додаючи більше або менше спецій.

  • Для більш вираженого смаку можна використовувати різні види оцту (яблучний, виноградний).

  • Готовий салат можна зберігати в прохолодному темному місці протягом тривалого часу.

Ніжинський салат — це не просто закуска, це частинка української кулінарної традиції. Готуйте його з любов’ю та насолоджуйтесь смаком літа взимку! Раніше ми розповідали, як перетворити звичний салат з огірків та помідорів на справжній кулінарний шедевр, експериментуючи зі спеціями, травами та додатковими інгредієнтами.

Читати статті на тему

2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи
2024.11.20 14:42
Як зберігати продукти

Як правильно підготувати моркву до зберігання

Розповідаємо про всі етапи підготовки моркви до зберігання: від збору врожаю до вибору оптимального місця для зберігання. Дізнайтеся, як зберегти свіжість і смак моркви протягом всієї зими
2024.11.20 11:34
Як зберігати продукти

Від кімнатної температури до морозильної камери: найкращі способи зберігання хурми

Хурма — справжній дар осені, але як зберегти її соковитість і солодкість на тривалий час? Розкриваємо секрети правильного зберігання, щоб насолоджуватися смаком цих фруктів навіть взимку
2024.11.20 10:30
Як зберігати продукти

Холодильник чи фруктовниця: де зберігати яблука, щоб вони залишалися свіжими

Перші літні яблука такі солодкі та соковиті, проте можуть швидко псуватися. Розповідаємо, як і де зберігати яблука, щоб вони довго залишалися свіжими і ви могли ними насолоджуватися і отримувати користь