Айва — фрукт досить поширений в Україні. За своїм зовнішнім виглядом вона одночасно схожа і на яблуко, і на грушу, але водночас смак у неї зовсім інший — кислуватий і терпкий, хоча це також залежить від сорту. Зазвичай урожай айви завжди хороший, а тому відразу його переробити і з'їсти навряд чи вийде. Зате плоди спокійно можна зберігати вдома протягом тривалого часу (до трьох місяців) і використовувати поступово, головне дотримуватися деяких правил зберігання.
Підготовка
Для тривалого зберігання підходять будь-які цілі стиглі плоди. Не страшно, якщо вони будуть і злегка зеленуватими — айва дозріє після збору сама протягом декількох тижнів. Щоб придбати цей фрукт вигідно, радимо скористатися сервісом GoToShop, де зручно переглядати акції на айву в супермаркетах вашого міста.
Переберіть плоди, переконайтеся, що серед них немає зіпсованих або поганих екземплярів. Також бажано відсортувати айву за розміром (дрібні плоди зазвичай псуються швидше) і ступенем зрілості, так ви знатимете, які фрукти варто використати насамперед, а які ще можуть полежати.
Вас також зацікавить:
Живчик з яблук: смак дитинства, зроблений власноруч
Як приготувати яблучну пастилу вдома: секрети ідеальних ласощів
Температурний режим і вологість
Для того, щоб айва збереглася свіжою довше, важливо дотримуватися потрібної температури і вологості. Важливо правильно зберігати фрукти за температури від 0°C до 5°C. Можна і до 8°C, але варто пам’ятати, що з підвищенням температури термін зберігання айви буде зменшуватися. Вологість повітря також відіграє велике значення, вона має бути близько 80%. Пам’ятайте, що місце зберігання айви має бути темним і тим більше, без прямого сонячного світла. Погріб або овочевий ящик холодильника будуть відмінним варіантом.
Упаковка
Айва, яка буде зберігатися довгий термін, вимагає спеціального пакування. Для цього бажано обгорнути в папір кожен плід — це допоможе запобігти контакту з вологою, уникнути пошкодження шкірки і на довше зберегти свіжість. Такий метод дуже гарний для зберігання айви в холодильнику, а якщо ви плануєте поставити її в льох або підвал, то можна скласти плоди в ящики і розмістити в два-три шари. Кожен шар при цьому потрібно перестелити пергаментним папером, щоб знизити контакт плодів між собою.
Уникайте сусідства з іншими фруктами та овочами
Не бажано зберігати айву по сусідству з фруктами та овочами, які виділяють природний газ етилен, наприклад, яблуками, бананами і томатами. Таке сусідство прискорить дозрівання і псування айви. Періодично перевіряйте айву на наявність ознак псування або перезрівання. Якщо плід став занадто м’яким, використовуйте його якомога швидше. Наприклад, можна приготувати смачну настоянку з айви — зігріваючий напій для холодних вечорів.
Заморожування
Ще одним дієвим способом зберігати айву вдома є заморожування. У морозилці фрукт може зберігатися до 12 місяців, при цьому, після розморожування його смак буде більш насиченим. Найкраще заморозити айву цілком — так плід не окислиться і збереже свій колір. Хоча, якщо ви надалі використовуватимете її для приготування десертів, джемів або компотів, то можете порізати її на часточки або кубики. Також перед заморожуванням айву можна запекти в духовці або відварити в цукровому сиропі.
Ось такі нескладні рекомендації допоможуть вам на довше зберегти айву свіжою, смачною і корисною. Раніше ми розповідали, як приготувати свіжий фруктовий джем в домашніх умовах за простим рецептом та без консервантів.